2023. június 2., péntekMa Anita, Kármen napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
2023.06.02. Anita, Kármen Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Quimby, börtön, Trabant, néptánc − a SopronFesten mindent megtalálni

Hirdetés

Quimby, börtön, Trabant, néptánc − a SopronFesten mindent megtalálni

A hosszan tartó eső után előbújt végre a nap. Öröm ez előadónak és nézőnek egyaránt. A SopronFest közönsége boldogan fogadta a melengető napfényt, miután az első napon némi didergés azért átjárta a látogatókat az esős időben. A rendezvénysorozat második napján arra a döntésre jutottunk, hogy nem a popzenei koncertekre fókuszálunk a Lővérekben. Helyette körbejártuk Sopron macskaköves utcáit, megnézni, vajon mit tartogathat még ez a fesztiválszezont nyitó, összművészeti ünnepség.

Stílszerűen a fesztivál egyik központi helyszínét választottuk kiinduló pontnak, a Liszt Ferenc Kulturális Központot. Ahogy április 27. és 30. között minden délben, most is megtartották a FesztiválExpót, amelyen − tekintve, hogy a SopronFest nyitja a szezont − az év következő fesztiváljai mutatják be terveiket, koncepcióikat. A program neve is I. FesztiválExpó, ami bizton sugallja, a szervezők ebből hagyományt szeretnének teremteni.

Formák és eszmék labirintusában

Ugyanitt más érdekességre is bukkantunk. Megnézhettük a Quimby frontemberének, Kiss Tibinek a kiállítását, amely közel húsz saját képzőművészeti alkotást sorakoztatott fel. Mellette látható Az én lemezem címmel azt a kortárs poptörténeti tárlat, ahol híres zenészek mesélnek Lovasi Andrástól Schoblocher Barbarán át egészen Azahriah-ig arról, hogy mely lemezek inspirálták őket leginkább.

A kulturális központ többszintes labirintusában haladva jutottunk el a Liszt teremhez. A SopronFest egyik kiemelt programsorozata a Podcast Fest, amely három helyszínen zajlik szimultán, az egyik a Búgócsiga Akusztik Garden, a másik a Kultúrpresszó, a harmadik pedig az említett, színházi karzattal ellátott Liszt terem.

Hirdetés

Furcsa, de a véletlennek köszönhetően léptünk be a vörös szövetszékek kicsiny arénájába, ahol komoly gondolatok hangzottak el. Geszti Péter épp Jaksity György közgazdásszal beszélgetett olyan témákról, mint a gazdasági helyzet, a hazai és a nemzetközi politika, oktatási és szociológiai kérdések, amiket nem egy laza fröccsteraszon kap elő az ember a mellényzsebéből.

Ettől függetlenül az apró színházterem jócskán megtelt, közel a háromnegyedét megtöltötték az érdeklődők a huszonévesektől a szép korúakig. Kilépve szintén hatalmas tömeg fogadott minket, akik az ajtókon túl már a következő előadásra vártak: Istenes Bence műsorában Marics Peti, Valkusz Milán és Járai Márk volt a szombati vendég.

Jöhet a tánc

Hogy kicsit jobban bejárhassuk a fesztivált, nyakunkba vettük a várost. Tettünk egy rövid kitérőt a komplexum másik végében, ahol Lobenwein Tamás emlékére érzelmekkel teli fotókiállítást nézhettük meg, majd útnak indultunk a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/04/30/sopronfest-expo-geszti-peter-podcast-kiss-tibi-azahriah/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Elkezdték a háború előtti házak visszaépítését a budavári Burg Hotel helyén

Elkezdték a háború előtti házak visszaépítését a budavári Burg Hotel helyén

Volt egyszer egy Diplomataház Talán sokak által ismert tény, hogy 1944 decemberében ez a Nagyboldogasszony …