2022. július 6., szerdaMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
2022.07.06. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / QR-kód és bödönhajó, avagy ezt tudja a Néprajzi Múzeum új épülete

Hirdetés

QR-kód és bödönhajó, avagy ezt tudja a Néprajzi Múzeum új épülete

Főigazgatóktól szokatlan lelkesedéssel kezdi „gyermeke” bemutatását Kemecsi doktor a ház Hősök terétől távolabb eső bejáratánál, amerre a mélygarázs is található.

A nagy lendülettel érkező szakembertől megtudjuk, hogy szokásától eltérően kávét fogyasztott, a koffein felpörgeti, pedig amúgy se nagyon ismeri az alapjáratot. Emellett kiderül, hogy ezen az oldalon rendezték be a múzeumi ajándéktárgyakat árusító üzletet, az Etnoshopot és egy könyvesboltot is. Az utóbbiban bérelhető közösség irodákat is kialakítottak, elsősorban kulturális startupok számára.

Legszebb kilátású olvasóterem

Az új múzeumépülettel új feladatokat is vállalunk. Bátrabban nyúlunk például az ismeretátadás területéhez, a kommunikációhoz és a tudományos tevékenység kibontakozásának számos korábban kevésbé hangsúlyozott elemét kívánjuk fejleszteni

Hirdetés

– mondja a főigazgató.

A hatalmas épületben van mozi, kialakítottak bérbe vehető konferenciatermeket is, sőt még csomagmegőrzők is szolgálják a vendégek kényelmét. Ezen el is gondolkodtam, hiszen ezentúl bármikor megoldhatom, hogy mondjuk a régi szimatszatyrom múzeumban őrzött tárggyá váljon, ha csak néhány órára is. A shopról szólva elmondja az igazgató, hogy erdélyi kézművesek termékeit is árusítják. A kínálatban az obligát bögrék mellett találni működőképes szövőszéket, kézműves ékszereket, hiteles műtárgymásolatokat is.

Ebben az épületszárnyban, illetve félcső szegmensben épült ki a néprajzi könyvtár és kutatható archívum is, ami a Ligetre nyíló ablakaival – tette hozzá a főigazgató – város egyik legszebb kilátású olvasóterme.

A hatalmas épület két végét összekötő területen hozták létre az úgynevezett kerámia teret. Itt kétszer negyven méter hosszan sorakozik az üveg mögött kiállított négyezer agyagalapú tárgy.

Az egyik oldalon az értelmező elv szerint rendeztük a tárgyakat, a múzeumban használt gyűjteményi kódrendszer alapján. Megmutatjuk a tipológiát, ami alapján minden kerámiát rendszerbe tudunk sorolni. Látható, mi a különbség a pereckulacs, bögre, szilke, csupor és a többi cserépedény között. Kresz Mária a Néprajzi Múzeum egykori munkatársa dolgozta ki ezt a tökéletesen használható rendszert a hatvanas években

– magyarázza a szakember.19

Galéria: Kemecsi Lajos igazgató bemutatta a Néprajzi Múzeum új épületétFotó: Bodnár Patrícia / Index

Térképen mutatják be a Kárpát-medence fazekas központjait, és egy-egy jellegzetes kerámiával illusztrálják, miről is híresek. Van miből válogatni, több mint harmincezer tárgyból áll a Néprajzi kerámia gyűjteménye.

Két kontinensnyi sziget

A hazai területek mellett a világ csaknem összes tájáról gyűjtöttek. Két nagyobb földrajzi egységből még sincs egy cserepük se. Egyik Grönland, a másik Ausztrália, ahol a néprajzos szerint történelmileg nem nagyon foglalkoztak ezzel a kézműves ággal.

A másik kerámia vitrinsorban azt mutatják be, mire használja az emberiség ezeket a tárgyakat. Megjelennek az étkezéssel, tárolással, dohányzással kapcsolatos, valamint szakrális és díszműtárgyak is.

Vezetett túránk következő állomása a Zoom nevű állandó kiállítás. Erről elöljáróban megtudjuk, hogy a címe nézőpont váltásra utal. Itt sincsenek feliratok – okostelefonnal minden megtudható a tárgyakról, mert azt szerették volna, hogy a tárgyak esztétikai üzenetei hassanak.

A főfalon a múzeum hihetetlenül gazdag, évszázadokon átívelő fotó gyűjteményéből válogatott képek láthatóak. Itt is működik az okos telefonos módszer, tehát minden fontos adat arról, hogy ki, mikor és mit fotózott, leolvasható lesz. A másik lehetőség erre egy távcsőszerű szerkezet, amivel szintén megtudható, amit egy adott képről tudni lehet.

A szemközti fal egy része első látásra egy modern, nonfiguratív installációnak tűnik. Erről kiderül, hogy a múzeum tűzcsiszoló acél gyűjteményéből állítottak ki négyszáz darabot.

A látványtervezők szerint Közép-Európa legnagyobb vitrinje jelenti az állandó kiállítás fő látványosságát.

Az itt látszólag összefüggéstelenül elhelyezett tárgyak azt a folyamatot illusztrálják, ahogy a gyűjtemény gyarapodik. Van ott szibériai sámándob, csehszlovák írógép, afrikai lándzsa és alföldi szűr, ki tudja honnan származó primitív facipő és gumicsizma.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2022/05/23/kemecsi-lajos-neprajzi-muzeum-etnografia-etnologia-varosliget-budapest/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kólával öntöttek le egy festményt a Bosch-kiállításon

Kólával öntöttek le egy festményt a Bosch-kiállításon

Egy látogató kólával öntötte le az egyik kiállított festményt a Szépművészeti Múzeum Menny és pokol …