2021. július 28., szerdaMa Olga napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2021.07.28. Olga Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Puskás, a micsoda? Musical? Úgy tűnik, igen

Hirdetés

Puskás, a micsoda? Musical? Úgy tűnik, igen

A darabot tavaly mutatták be az Erkel Színházban, most júniusban a szabadtéri premiert is kipipálták a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. A jó hangulathoz minden adott: az időjárás kegyes, másrészt javában tartanak a labdarúgó-Európa-bajnokság mérkőzései, szóval a téma is aktuális. A szigetre ki is jött háromezer szurkoló, akarom mondani: néző.

A kezdés ugyan csúszik röpke fél órát, amiben benne van a szabadtéri viszonylatban megszokott tíz perc késés is, plusz az a váratlan húsz perc, amely alatt Szabó László, a darab producere és Szente Vajk, a rendező megtartja a bemelegítést. Meghallgathatjuk, hogy miért rendkívüli dolog az, amit a színpadon látunk, kapunk kis promót a következő produkciójukról, Szente Vajk pedig még a jó musical hét alapelvébe is beavatja a nézőket. Mindezt, persze, azzal indokolja, hogy a Puskás-darab, amit ő írt és rendezett, mind a hét kitételnek megfelel.

EDV 2775

Fotó: Éder Veronika

Szabó László ekkor büszkén jelenti, hogy három olyan művész is szerepel az előadásban, aki március 15-én állami kitüntetést kapott. Fel is hívja a színpadra a friss Jászai-díjas Nagy Sándort, a Magyarország Kiváló Művésze díjat kapott Szerednyey Bélát és a Kossuth-díjban részesült Cseke Pétert, majd mindhármuknak átnyújt egy névre szóló mezt. Olyan ez, mintha egy mérkőzés előtt mindig bemondanák, hogy a csapatból négy hónappal ezelőtt ki kapott Aranylabdát, Ezüstcipőt, vagy már a kezdőrúgás előtt bemondanák, ki lesz a mérkőzés embere, de a fociban ilyet azért nem csinálnak. A bemelegítés az Aranycsapat közönség soraiban helyet foglaló hozzátartozóinak és leszármazottainak köszöntésével zárul, ami nemes gesztus.

Hirdetés

És máris kezdődhet az előadás.

A díszlet egyszerű, de a szórólapon hirdetett színészek, táncosok és gyerekszereplők számát ismerve ez indokoltnak tűnik: 22, 60, 30. Az előadás gyerekek színre lépésével indul, majd a tömegből kiválik két srác: a fiatal Puskás Ferenc és Bozsik József. A sztori onnan indul, hogy a fiúkat felveszik a Kispest kölyökcsapatába; Bozsikot tizenkét évesen, az akkori szabályoknak megfelelően, Puskást pedig mindössze tízévesen, hamis igazolással.

A történet Puskás életének főbb szakaszát érinti, egészen odáig, hogy felveszik a Real Madridhoz. A darab erősségét pedig az adja, hogy nem a foci áll a középpontban. Sokkal inkább egy korszakot próbál bemutatni. Egy olyan időszakot, amikor Magyarországon kevés dolognak lehet örülni, de az Aranycsapat nemzetté kovácsol egy országot. Egy korszakot, amikor a hatalom mindenki életére és minden döntésre hatással van. Ebben a világban pedig vannak olyanok, akik nem akarnak mást, csak létezni és tenni a dolgukat (esetünkben focizni), de egy olyan rendszerben, ahol mindenki eszköznek számít, és minden csupán hivatkozás a hatalom megtartásának érdekében, kiemelt figyelem hárul a nemzeti tizenegyre.

A darab sok esetben zavaros, aminek több oka lehet. Az egyik, hogy túl sokat akar egyetlen előadásba belezsúfolni. Egyszerre akarja megénekelni Puskás és az Aranycsapat történetét. Ettől Puskás karaktere sokszor felszínes marad, s bár a szöveg rendszeresen dicséri jellemét, azonkívül, hogy van egy ember, aki hűséges az elveihez, a csapatához, a hazájához és a feleségéhez, sok nem derül ki. Így viszont az Aranycsapat is csupán félszereplő. Számos karakter elsikkad ebben a térben, statisztává válik, szinte láthatatlanná. A darab végén kivetítőről ugyan tíz perc alatt megtudhatjuk, mit történt az Aranycsapat tagjaival, de a nemzeti tizenegy sora ebben a felsorolásban nem lesz több történeti ismertetőnél, hiszen a musicalben négy-öt labdarúgó kap kiemelt szerepet, a többiek csupán „futottak még a pályán” karaktert visznek, legtöbbjük szerepe nem több a táncos jelenlétnél. 

<img id="kep_szerkfoto_image_38568149" src="https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3856/38568/385681/38568149_e882f744094ccc8ca084c8c377f9c3eb_wm.jpg" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/szinhaz/2021/06/19/puskas-a-musical-margitszigeti-szabadteri-szinpad/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Samu goes to Hollywood − Egy magyar fiú az angyalok városában

Samu goes to Hollywood − Egy magyar fiú az angyalok városában

Puskás Samu vagy Sam Puskas, ahogy arrafelé hívják, frissen végzett filmszínész, méghozzá nem akárhol, a …