2021. július 31., szombatMa Oszkár napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.07.31. Oszkár Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Pszichothriller nyert Cannes-ban, Enyedi Ildikó filmjét nem díjazták

Hirdetés

Pszichothriller nyert Cannes-ban, Enyedi Ildikó filmjét nem díjazták

37 éves francia rendezőnő, Julia Ducournau nyerte a 74. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál legnagyobb díját, az Aranypálmát Titán című pszichológiai thrilleréért. A sajtótájékoztatón az újságírók és a szakma is rendkívül díjazták, hogy női rendező nyerte a díjat, ugyanakkor az egyik zsűritag kiemelte, a Titán esetében ez egyáltalán nem volt szempont, még csak fel sem vetődött a zsűritagok közötti beszélgetésekben. Persze ők is örülnek, hogy a győztes nő.

Julia Ducournau a fesztivál 74 éves történetében a második nő, akinek filmje az Aranypálmát elnyeri, ez utoljára 28 évvel ezelőtt Jane Campionnak sikerült.  

Hirdetés

A zsűrinek sok film tetszett, sokan sokféle véleményt képviseltek, ez azonban egyértelműen mindenki tetszését megnyerte, a benne rejlő politikai gesztus és az ehhez kapcsolódó radikális forma miatt. Az újságírók leginkább azt firtatták, miként tudott a zsűri 24 filmet látva konszenzusra jutni, amire Spike Lee, a zsűri történetében első fekete zsűrielnök azt mondta, egyrészt rengeteget beszélgettek, másrészt nem volt könnyű naponta négy, összesen 24 filmet megnézni. De szenvedélyesen szeretik a mozit, és örülnek, hogy ilyen fontos feladatot tölthetnek be, főleg a Covid után. 

Nem jött be a francia kritikusok és a vezető francia lapok, köztük a L`Humanité, a Le Monde és a Le Figaro értékelése és latolgatása: a legrangosabb filmes mustra, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál nem Enyedi Ildikó filmjét díjazta a fesztivál legnagyobb díjával, az Aranypálmával, és a Nagydíjat, illetve a Zsűri díját sem kapta meg, annak dacára, hogy a hattagú zsűriben négy volt a francia. 

Nemcsak a francia sajtó reagált a film bemutatója után ilyen pozitívan, a közönség is hosszan tartó, álló tapssal jutalmazta az 1920-as évek Európájába röpítő hosszú, háromórás mozit, melynek női főszereplőjét, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/07/18/nem-enyedi-ildiko-filmje-nyerte-az-aranypalmat-cannes-ban/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Netflix kontra ultraortodox zsidóság

Netflix kontra ultraortodox zsidóság

Úgy tűnik, a Netflix rákapott az ultraortodox zsidók életét bemutató sorozatok gyártására. Ezzel semmi baj …