2021. október 21., csütörtökMa Orsolya napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
2021.10.21. Orsolya Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Prűdebb a magyar, mint száz éve

Hirdetés

Prűdebb a magyar, mint száz éve

Mi az, ami nem cirkusz és nem kabaré, hanem a kettő ötvözete? Előadás, s miközben a produkciókat nézzünk, amelyek szó szerint elkápráztatnak, még enni és inni is lehet.

EZ a varieté.

Hirdetés

Budapesten nagy hagyománya volt azoknak az intézményeknek, ahol a szó szoros értelmében mulatni lehetett. Helyek tele pompával, csillogással, bár igaz, ezek csak az elit és a tehetős külföldiek számára voltak elérhetők. A Moulin Rouge, az Arizona, a Budapest Varieté, az Olympia, a Maxim vagy a Fővárosi Varieté mind olyan vágyott világot teremtett, ahol a gondok helyét a féktelen hedonizmus vette át, kiszínezve a valóság fekete vonalakkal rajzolt kontúrjait.

A varieté francia eredetű szó (variété), jelentése változatosság. De a francia  szó is a latinból ered, a varietasból. Ehhez hűen a varieté előadások rengeteg különböző stílust vonultattak fel, sanzonok, táncok, artistaszámok, rövid jelenetek és villámtréfák jellemezték. Legendás magyar színészeink is rendszeresen vállaltak fellépéseket varieté műsorokban, miután véget ért egy előadásuk: belevetették magukat az éjszakába, néha több helyen is megfordultak egy este alatt. Márkus László, Jávor Pál, Tolnai Klári, Kiss Manyi, Latabár Kálmán és Psota Irén – pár név a nagyok közül, akik szívesen szórakoztatták a mulatók közönségét.

Majd a szórakozás a rendszer igényeihez mérten átalakult, a rendszerváltás után pedig elkezdett kikopni az emlékezetből – még inkább titokzatos és misztikus emlékké formálva azokat az estéket, ahol egy pezsgő ára valakinek a havi fizetésébe is kerülhetett.

Richter Sebastian és Eötvös Krisztina pár éve elhatározta, hogy feléleszti a varieté műfaját. Mindketten nagy cirkuszi dinasztiák tagjai, minden napjukat a porondok világban töltik, ám egy idő után úgy érezték, szeretnének eltávolodni a nomád életmódtól, és valami újba kezdenének. Quick Change számukkal, ami már inkább az illúzió és a varázslat terepe, bejárták a fél világot, rengeteg helyre eljutottak, sokat tapasztaltak, és annál is többet láttak, például azt, hogy a varieté műsorok több helyen ugyanolyan nagy népszerűségnek örvendenek, mint egykor.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/09/27/szenvedely-es-erotika-budapest-variete/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hadik Andrásról készít történelmi kalandfilmet Szikora János

Hadik Andrásról készít történelmi kalandfilmet Szikora János

Hadik címmel rendez történelmi kalandfilmet Hadik Andrásról és huszárseregéről Szikora János, a székesfehérvári Vörösmarty Színház …