2022. január 17., hétfőMa Antal napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
2022.01.17. Antal Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Posztumusz kap rangos díjat Póka Egon

Hirdetés

Posztumusz kap rangos díjat Póka Egon

Az Artisjus olyan előadóművészeket díjazott, akik rendszeresen kortárs magyar műveket tűznek műsorukra, valamint olyan tanárokat ismert el a díjjal, akik kiemelkedően fontos munkát végeznek a zenei oktatásban.

A szerzők egyesülete azzal a céllal alapította a díjat, hogy köszönetet mondjon a kortárs zene elkötelezett terjesztőinek. Nélkülük aligha születhetnének ma is új zenék, és aligha ismerhetné meg ezeket a közönség. A díjak pénzjutalommal járó szakmai elismerések, odaítélésükről a szervezet szerzőkből és zeneműkiadókból álló testületei döntenek.

Az Artisjus Zenetanári Díjjal azokat a zenepedagógusokat jutalmazzák, akik tanári pályafutásuk során nagy hangsúlyt fektetnek a kortárs magyar zene terjesztésére. Missziójuk, hogy a felnövekvő muzsikusnemzedékek anyanyelvükként értsék és interpretálják a kortárs magyar zenét.

Hirdetés

Az Artisjus Előadóművészi Díjban azok az előadók részesülnek, akik művészeti tevékenységük során előtérbe helyezik a kortárs magyar darabokat, és küldetésüknek érzik, hogy minél szélesebb közönséghez juttassák el ezeket a zeneműveket.

Előadói díjak – könnyűzene:

  • Berki Tamás: jazzénekes, dalszerző. 18 éven keresztül az MZTSZ Kőbányai Stúdió Ének Tanszak vezetője, 27 évig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazzénektanára. Jelenleg Sárik Péterrel duóban és a Sárik Péter Trióval játszik.
  • Elek István: szaxofonművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszék szaxofontanára. Jelenlegi formációi: Elek István Quartet; Fusio Group; Equinox, BJC Big Band; Black Diamond Big Band.
  • Lantos Zoltán: jazz- és world music hegedűművész, elektronikus multimédia művész, zeneszerző, költő, szövegíró, a Snétberger Zenei Tehetség Központ vendégtanára. Saját zenekarai: Zoltán Lantos’ OpenSource, Samsara, Raga-Fusion.
  • Póka Egon (posztumusz díjazott): basszusgitáros, zeneszerző, a budapesti Kőbányai Zenei Stúdió alapítója és igazgatója volt. A magyar blues legendás alakja idén, 68 évesen hunyt el. 1971-ben a Zorán által vezetett Metro zenekarban, 1978–1993, majd 2009–2011 között a Hobo Blues Band tagjaként játszott, 1997–2009 között pedig a P. Mobil tagja volt. Ezt követően 2007-ben alakult saját formációja, a Póka Egon Experience vezetője volt.
  • Szappanos György (posztumusz díjazott): basszusgitáros, a virtuóz játékáról ismert zenész idén, 55 évesen hunyt el. A Boom-Boom együttes alapítója, valamint a Babos Gyula-zenekar, a Felkai Band, a Tátrai Band, a Full Playback, a Háború együttes, a Free Style Chamber Orchestra, a Tumba Y Quema, a Tóth Sándor Quintet, Pálinkás Gergely és zenekara, a Time nevű együttesek tagja volt. Ezek mellett számos egyéb formációval, zenésszel és színházi darabban is játszott. Magántanítványait, többek között a Madách Színházban a Rocksuli musical basszusgitáros gyerekeit készítette fel nagy sikerrel.

Előadói díjak – komolyzene:

  • Corpus Harsona Quartet: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem fiatal növendékeiből, 2001-ben alakult quartet. Számos nemzetközi kamara- és harsonaverseny díjazottjai. Jelenlegi tagjai: Sütő András (harsona), Pálinkás Péter (harsona), Hegyi Gábor (basszusharsona) és Gáspár Olivér (harsona). Számos nemzetközi verseny díjazottjai.
  • Ernyei László: harmonikaművész és tanár, egyetemi adjunktus, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Harmonika Tanszak és a XIII. kerületi Zeneiskola Harmonika Tanszak vezetője.
  • Onczay Zoltán: csellóművész, a MÁV Szimfonikus Zenekar és a Madrid Soloists szólamvezetője, a Celectro – electroacoustic projekt tagja, a Fejes Művészeti Akadémia alapító tagja, rendszeresen tanít fesztiválokon, és tart mesterkurzust Japánban, Amerikában és Kínában.
  • Somogyi […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/12/17/artisjus-dijazottak-2011/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Gyúrjon le téged egy magyar metálbanda!

Gyúrjon le téged egy magyar metálbanda!

Van egy zenekar, jó arcok, profi zenészek, két lábbal a földön állnak, és az életcéljaik …