2021. szeptember 28., keddMa Vencel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.09.28. Vencel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / PopMyEgo, a polgárpukkasztó példaképpár

Hirdetés

PopMyEgo, a polgárpukkasztó példaképpár

Képzőművész férj, esztéta-bölcsész feleség, három közös gyerek, húsz év együttlét – az ideális család, gondolná az ember, és mennyire igaz. A házaspár harmóniája irigylésre méltó, kapcsolatuk szorossága, egy rugóra járó elméjük, koherenciájuk a virtuális téren keresztül is azonnal szemet szúr; olyan, mintha fél szavakból is megértenék egymást, mintha a mondanivalójuk egy agyból születne. 

A nőt egész életében elkísérte a kortárs tánc szeretete, míg a férfit a képzőművészet varázsolta el. Művészetszerető emberekként mindketten alkottak, de néhány éve közös projektbe kezdtek, és alkotóként is összekötötték az életüket. Megszületett a PopMyEgo nevű formáció, amelynek keretén belül közös koncepciókban villogtatják meg tehetségüket. Olyan intermediális, vagyis közbenső felületeken dolgoznak, amelyek mára megszokottak, ám korábban nem voltak népszerűek. 

Popmyego 1 Photo Szabo Reka

Fotó: Szabó Réka

A duó folyamatos kísérletezésre épül, amelynek legújabb formája a zenével összekötött előadásmód. Mivel a férj zenei fesztiválok szervezésében is részt vesz, a feleség pedig – kortárs táncos lévén – egész életében a zene bűvöletében élt, nem meglepő, hogy a formáció most egy harmadik, zenész taggal bővült. 

Hirdetés

Az experimentális techno alapjaira épülő performance egyedi módon, spontán elemekkel próbálja megszólítani a közönséget, ezáltal pedig egy újszerű közösségi élményt létrehozni. A duó így fogalmaz az új performance-ról:

Mindannyian szerettünk volna zenét alkotni, mert annak ellenére, hogy sok jó zene került fel a megosztókra, kevés olyan jó zenébe ütközik az ember, amelyet ne unna meg hamar. A járvány alatt találkoztunk egy tehetséges sráccal, Kram Berevvel. Ő ütős szakon végzett, vele hármasban hívtuk életre a zenei formációt. Ennek volt az első élő bemutatója a Pride-on.

Kreatív aktivizmus

A PopMyEgo egy heteroszexuális (straight) és monogám pár közös szelfje, amelyre egész életen át tartó projektként tekintenek. Hőseink a közös munkát amolyan terápiás jelleggel kezdték el. Eleinte inkább csak utazásaik során próbálták vegyíteni a táncot a fotográfiával, méghozzá nem akárhogy: a fikció és a valóság határán táncoló alkotásokat provokatív módon képezték le.

Az alkotói folyamat során létrejött egy olyan fiktív és absztrakt szuperhős, aki már nem én vagyok, hanem kettőnk kreációja. Ezt a kreációt olyan tulajdonságokkal ruháztuk fel, amely ellentmond a társadalmi elvárásoknak, és kilép a hétköznapi szerepkörből. Provokatívan új perspektívába helyezi a nemekről, rasszokról alkotott normatívákat, címkéket. Ezzel a hozzáállással közelítjük meg a minket foglalkoztató témákat, például a társadalmi szerepeket vagy a párkapcsolati dinamikát

– meséli a kortárs táncosnő.

Úgy érzik, az ember kreatív gondolkodása is leépül a társadalmi elvárásoknak köszönhetően, így ezt az érzést és szabályrendszert próbálják felszakítani. Szó sincs arról, hogy direkt a kényes kérdéseket találnák meg, csupán az önkifejezés katarzisát élik meg, ez az érzés viszi őket tovább az életben. 

Popmyego 5 Photo Szabo Reka

Fotó: Szabó Réka

Nem dobálóznak címkékkel. Munkásságuk egyfajta metódus, amelyen keresztül egy új gondolkodásmódot gyakorolnak. A tudatosság, a nyílt és ítéletmentes világnézet, na meg a kreatív látásmód mind hangsúlyt kap a formáció szerkezetében. Fontos, hogy hány színben látják a világot, hogy miként értékelik és értik meg nemcsak önmagukat, de másokat is. Munkáikban szeretnek játszani és kísérletezni provokatív gesztusaikkal, a társadalmilag beágyazott identitáskonstrukciókkal, mémekkel, ezáltal pedig felborítani a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/08/03/popmyego-a-polgarpukkaszto-peldakeppar/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Budapest Film: majd ha sokan akarják az Elkxrtukat, többször vetítjük

Budapest Film: majd ha sokan akarják az Elkxrtukat, többször vetítjük

A budapesti mozihálózat hivatalos közleményben szögezi le, hogy az alkotás sillabusza és előzetese alapján – …