2022. november 30., szerdaMa András, Andor napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 393,00 Ft | CHF: 413,00 Ft
2022.11.30. András, Andor Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 393,00 Ft | CHF: 413,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Pista bácsi szelleme nem hagyta el a PléhCsárdát

Hirdetés

Pista bácsi szelleme nem hagyta el a PléhCsárdát

Rákospalotán visszaugrik az idő egy fél évszázaddal. A Kolozsvári úti piacon Józsi támasztja a kaput, borostája alatt időnként eltűnik a spangli, görnyedt alakját időnként rázza a köhögés, sapka alól gubancolódik ki sampont régen látott haja. Mindenről van véleménye, mindenről el is mondja, ha nincs hallgatóság, magát szórakoztatja. Ezzel is telik az idő.

Autó fékez a kapunál. Józsi előzékenyen odébb áll, az ülésekről két hatalmas férfi hömpölyög elő. Mosolytalan arccal fürkészik a terepet, majd összeszokott párosként gyömöszölik vissza magukat a kocsiba, és behajtanak a hátsó placcra.

A Bádog Gundel bűvöletében

Az első bódésornál kell balra fordulni, ott kéklik és fehérlik a PléhCsárda, a Bádog Gundel, a rákospalotaiak kultikus helye. Bár ez így önmagában nem igaz, messze helyekről érkeznek az éhesek.

Hirdetés

A PléhCsárdát a rendszerváltás szülte, legalábbis abban az időben vágott bele a Bádog Gundelbe Bábel István, aki nevével nem csinált zűrzavart, viszont újragondolta azt, ami akkoriban a gasztronómiában kezdett elterjedni.

Maga a kifőzde nem újdonság, a rákospalotai bódésor úgy néz ki, mint a miskolci Búza téri kicsiben. A rántott hús, a pacal, a babgulyás önmagában szintén nem nóvum. Egy dolgon lehet nagyot dobni, az adagon, ami „a magyar ember szereti a hasát” kezdetű féligazságon alapul.

De bejön. A rántott húst nem lehet úgy felrakni a legnagyobb tányérra sem, hogy ne lógjon le mindkét oldalon. A zsemlegombócos vadas mártása lebuggyanni vágyik a tányérról. Valódi talponálló, ha három ember bemegy, kettőnek ki kell jönnie. A viszonylag szűk tér nem zavarja Kovács Ferencet. Hetente egyszer jár ide enni. Az ár-érték arányát emlegeti, ennyi pénzért ekkora adagot sehol nem lehet már kapni. Az idő múlik, az árak emelkednek, a hatalmas adagok azonban maradnak.

D1I9316

Fotó: Németh Kata / Index

Küzdelem az adagokkal

Sárkány Tamás, a PléhCsárda tulajdonosa int, még van egy kis dolga, mindjárt kijön, addig nézelődjünk.

Van mit. A szűrt napfényben Tibor vacogva küzd az elemekkel. Lelkesen lapátolja be a szervezetébe a rántott húst, hogy belülről átmelegedjen. Rutinos versenyző, hatalmas alakja nehezen fér el a széken. Jó étvágyat kívánunk, kicsit elkínzott szempár moccan felénk. Biccent egyet, közli, most van itt először, annyit hallott erről a helyről, ideje kipróbálni, kifog-e rajta az étel, mert eddig erre még nem volt példa.

Beles ember vagyok, csak elfér ez a kis hús

– mutat a tányérjára, de a szemében van egy kis bizonytalanság, ami hamar bizonyossággá válik. Pár perc múlva a gigájára mutatva mondja, most pont ott kalimpál az étel vége, nem akar lejjebb moccanni, lent telt ház van.

DSC3302

Fotó: Kaszás Tamás / Index

A lepattanóra rögtön ráugrik egy rövid hajjal is loboncos, meghatározhatatlan korú és öltözékű asszony. Feketére barnult mezítlábán szakadt gumipapucs, stabil talajfogást ad, segítséget ajánlva keselyűként csap le a maradékra.

A közeli bádogpultra támaszkodva eszik, minden rágásnál jobbra-balra rántja a fejét, ijedt szemében a zsákmányféltés. Nem is bírja sokáig a feszültséget, műanyag zacskóba lapátolja a kaját, majd nyugalmasabb időben megeszi. Hagy még helyet a zacsiban, tapasztalt harcos, tudja, hol kell állni ebédidőben, jönnek még nagy magabízásúak, akik azt hiszik, elbánnak ekkora mennyiséggel, pedig nem is tudják, hogy sok vitéz önbecsülése veszett el ezen a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2022/11/17/gasztronomia-energiavalsag-gyasz-plehcsarda-badog-gundel-rakospalota-babel-istvan-riport/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megerőszakolták, kihasználták, de hát minek ment oda?

Megerőszakolták, kihasználták, de hát minek ment oda?

A mostanában jellemző esős időben igazi menedéket nyújt a hideg elől a gasztronómiai élvezeteket kulturális …