2021. április 21., szerdaMa Konrád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.04.21. Konrád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Pirográfia, az vajon mi?

Hirdetés

Pirográfia, az vajon mi?

portré.png

Fotó: Huszti Valéria

A legtöbb alkotó művészet iránti érdeklődése már kisgyermekkorban megmutatkozik, ez Valéria esetében sem volt másképp. A hölgy mindig is örömét lelte a rajzolásban, ezért a húszas éveiben gondolt egyet, és végleg elkötelezte magát a művészet mellett. A nyíregyházi nő a szülővárosában tanult tovább, nevezetesen a Nyíregyházi Főiskolán, ahol 2010-ben végzett képi ábrázolás alapszakon, festő-festészet szakirányon. Felsőfokú tanulmányai közben mélyebb betekintést nyerhetett a szobrászat, a grafika, a festészet világába. 

2013-ban jött az arculatváltás: Valéria autodidakta módon ugyan, de elsajátította a pirográfia technikáját – mondhatni, e mellett a módszer mellett találta meg igazán önmagát. 

A pirográfia szó szerinti jelentése nem más, mint tűzírás, de faégetésnek is nevezik a technikát.

Hirdetés

Olyan művészeti ág ez, ahol az alkotó egy adott képet, motívumot vagy szöveget szabad kézzel, egy forrasztópákához hasonló eszközzel éget bele valamilyen természetes anyagba. Sőt akár lencsével összegyűjtött napfénnyel is égethető minta az általában fa-, állatbőr-, csont- vagy papíranyagba. 

Valéria és a pirográfia szerelme egészen a nő gyermekkoráig nyúlik vissza, azokhoz a napokhoz, amelyeket az alkotó Nyírteleken töltött. 

Akkoriban apa rengeteget égetett fába, főleg a családjának, de saját kedvtelésből is. Először nála láttam ezt a technikát, és már akkor meghódította a lelkemet

– mesélte a művésznő az Indexnek. 


Star Wars


5

Star WarsGaléria: Huszti Valéria pirográf munkái(Fotó: Huszti Valéria)

A bonyolultnak hangzó technika nem kíván annyi eszközt, mint azt az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/04/03/fat-eget-ugy-keszit-elethu-kepeket-a-nyiregyhazi-anyuka/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Négymillió beoltott után nyithatnak a mozik és a színházak

Négymillió beoltott után nyithatnak a mozik és a színházak

Négymillió ember beoltása esetén a kormány engedélyezni fogja a mozik, színházak, fürdők és kulturális intézmények …