2023. május 30., keddMa Zsanett, Janka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
2023.05.30. Zsanett, Janka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Pintér Béla: Még a kormányzati akarat sem tud vérbe fojtani bennünket

Hirdetés

Pintér Béla: Még a kormányzati akarat sem tud vérbe fojtani bennünket

A kulturális taopénzek 2018-as megszüntetése után az energiaválság, az infláció, a kata megszüntetése, most pedig a kulturális területet érintő újabb elvonások nehezítik a független alkotók helyzetét, akik már sok válságot megéltek, mostanra viszont alig látnak kiutat.

Úgy vélik, az, hogy idén 35 milliárd forinttal kevesebb jut kultúrára és innovációra, elsősorban a legsérülékenyebb, kortárs művészeti színtereket dúlja fel. A Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) korábbi közleményében emlékeztetett arra is, hogy eközben a 2023. évi módosított költségvetésben

a sporttevékenységekre szánt támogatások 116 milliárd forinttal növekednek.

Hirdetés

A színházi világnap alkalmából megrendezett panelbeszélgetéseken a Jurányi Inkubátorházban Gáspár Máté kulturális menedzser szimbolikusnak nevezte, hogy csak online tudták összehozni a beszélgetést Bodó Viktorral, Mundruczó Kornéllal, Pintér Bélával és Schilling Árpáddal, generációjuk meghatározó rendezőiként ugyanis mindannyian más országban tartózkodnak: itthon nem sikerült tehetségüknek megfelelő státuszt kivívniuk, és ezzel együtt stabil egzisztenciát teremteni.

Pintér Béláékat nem tudják vérbe fojtani

Schilling Árpád, a Krétakör Színház alapítója nem híve az „itt élned, halnod kell” narratívának, szerinte az emberek ott élik ki a kreativitásukat, ahol tudják. Azt pedig már sokszor elmondták, hogy a helyzet szomorú, hogy a körülmények teljesen ellehetetlenítik a szabad versenyt és az érvényesülést a kultúra területén.

Mundruczó Kornél, a Proton Színház alapítója is szimbolikusnak tartja, hogy nem találtak utat Magyarországon egy állandó jelenléthez, és még szerencsésnek is mondhatják magukat, hogy tudnak dolgozni. Szerinte az induláskor a független színházakban olyan színvonalú előadások születtek, amelyek a kőszínházaknak is célkitűzésük lehetett volna. Úgy véli, a kőszínházak vannak igazán bajban, mert nem történt meg az alulról való építkezés, a generációs élmények integrálása.

Pintér Béla az említett rendezők közül az egyetlen, aki – szövegcentrikus előadásaival – továbbra is kizárólag Magyarországon dolgozik, de végtelenül elszomorítja, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/03/27/fuggetlen-szinhazak-juranyi-inkubatorhaz-pinter-bela/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Petőfi néha reggelire is gulyást evett, annyira szerette

Petőfi néha reggelire is gulyást evett, annyira szerette

Mint tudjuk, az evésről beszélgetni legalább olyan jó, mint enni, és ha ehhez az irodalomból …