2021. január 18., hétfőMa Piroska napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2021.01.18. Piroska Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Pierre Cardin, a vizuális úttörő

Hirdetés

Pierre Cardin, a vizuális úttörő

A Pierre Cardin, mint márka, a nyolcvanas években tört be a magyar köztudatba, méghozzá a maga sajátos, már-már utánozhatatlan szabásvonalával és ízlésével. A formabontó stílus és a ruhákon megjelenő motívumok – vagy éppenséggel azok hiánya – volt az, ami igazán naggyá tette a tervező nevét. Az öltözetek jellegzetessége a konstruktivizmus (elsősorban a konstruktivista festészet) megjelenítése, tükröződése volt. Ez Magyarországon akkoriban új dolog volt, szinte kultúrsokként hatott az emberekre. 

A konstruktivizmus és Cardin ruhái kéz a kézben jártak – a tervező alig használt mintákat, inkább egyszínű, szimpla anyagokkal dolgozott, ezek kombinációját részesítette előnyben. Ő volt a letisztult stílus hazai úttörője, hiszen a magyar divatvilág korábban a párizsi nagyágyúkat követte a trendek terén. Gucci, Dior, Chanel – a Pierre Cardin minden volt, csak az említett, sokszor túlzsúfolt és giccses márkákat „lemásoló” cég nem. 

A kultúrsokk nemcsak a színekben, de a formákban is tetten érhető volt. Nyugaton már hosszú évek óta szerették, de hozzánk csak Pierre Cardinnel tört be az „űrstílus”.

Az utópisztikus ruhák – sőt, épületek, hiszen Cardin lakása is az űrszerű stílus jegyében épült – az intergalaktikus jelzőt viselték.

Hirdetés

Lehetetlen volt őt lemásolni, és azt sem lehetett állítani, hogy ő kopírozta volna az elődjeit – igazi vizuális úttörő volt.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2020/12/29/pierre_cardin_a_malev_sajat_divattervezoje/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Csak egy tánc volt 120 éve az első magyar mozgófilm

Csak egy tánc volt 120 éve az első magyar mozgófilm

Magyarországon 1957-ben alapították meg a Filmarchívumot, ezért a korábban készült alkotások közül sok hiányzik a …