2023. szeptember 29., péntekMa Mihály napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2023.09.29. Mihály Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Picasso számára kétféle nő létezett – istennők és lábtörlők

Picasso számára kétféle nő létezett – istennők és lábtörlők

Pablo Picasso egyszer azt találta mondani: „Számomra kétféle nő létezik – istennők és lábtörlők”. 21. századi lencsén keresztül szemlélve így nem lepődhetünk meg azon, ha a művészt nőgyűlölőnek és szörnyűségesnek tartották, vagy tartják mind a mai napig. 

Most unokája szólalt meg, aki szerint Pablo Picasso szeretői tudták, milyen ember, amikor kapcsolatba kerültek vele.

A nagymamám tudta, hogy házas

Olivier Widmaier Picasso a The Guardiannek elmondta, hogy nagyanyja, Marie-Thérèse Walter mindig az együttlétük izgalmára emlékezett vissza – annak ellenére, hogy közvetlenül a lányuk, Maya születése után elhagyta őket. „Minden alkalommal a »csodálatosan szörnyű« jelzővel illette őt. Bizonyos értelemben úgy beszélt róla, mintha még mindig együtt lennének.”

Picasso 28 évvel idősebb volt az akkor mindössze 17 éves Walternél, amikor 1927-ben megismerkedtek a párizsi Galeries Lafayette előtt. Ekkor azonban Olga Koklova, az egykori balerina volt a felesége. A lány elbűvölte a művészt, olyannyira, hogy hamarosan a múzsája és szeretője lett, a leghíresebb portréjai közül néhányat ő ihletett, köztük az 1932-es erotikus Le Rêve-t (Az álom).

A nagyapámnak minden nővel volt szerelmi története, de senkit sem kényszerítettek semmire. Pablo Picasso, az Pablo Picasso. Nem szokványos ember, a nagymamám pedig tudta, hogy házas, amikor találkozott vele.

Így folytatta: „A Dora Maarral való viszonyáról is tudott, amely közvetlenül az után történt, hogy a nagymamám megszülte Mayát. Amikor Dora Maar belépett Pablo Picasso életébe, tudta, hogy gyermeke születik, és hogy van egy második élete, és ő sem marad örökké a harmadik.”

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/08/27/pablo-picasso-olivier-widmaier-picasso/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

„Horrorként éltem meg a könyv írását, mert az alapvető félelmem testesült meg benne”

„Horrorként éltem meg a könyv írását, mert az alapvető félelmem testesült meg benne”

Nicholas Binge mélységesen szeret minden furcsaságot, bármit, ami feszegeti a határokat, és bármit, amitől elsírja …