2021. szeptember 24., péntekMa Gellért napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.09.24. Gellért Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Perjés János rágalomnak tartja az abúzusvádakat

Hirdetés

Perjés János rágalomnak tartja az abúzusvádakat

Egy szakmai szervezet kizárta tagjai közül az ön színházát, mert kivizsgáltak hat névvel vállalt és két anonim panaszt, majd megállapították, hogy súlyos abúzusok történtek. Miként látja mindezt?

Személyiségjogi problémákat látok ebben az ügyben. Olyan mértékben lépett túl ez az ügy a személyiségjogokat védő jelenlegi szabályozáson – ami a személyemet illeti –, hogy ezt már továbbadtuk szakértő ügyvédeknek.

Tehát jogi eljárást kezdeményez a Független Előadó-Művészeti Szövetség (FESZ) ellen saját személyiségi jogai védelmében?

Igen, ez így van. Most vizsgálják a szakértők az ügyet, beleértve az internetes felületeken megjelenő kommenteket is.

Hirdetés

Ami az általuk említett kivizsgálást illeti, az kétoldalú dolog lenne. Saját szabályzatuk alapján is több lépést is tehettek volna a Spirit Színház kizárása előtt, amit nem tettek meg. Nem feleltek a kérdéseinkre sem, hogy milyen címen, milyen szervezeti egységként szeretnének a belügyekre választ kapni.

Nyolc panaszos ügyét kivizsgálva hozták meg a határozatukat. A verbális és fizikai abúzus mellett szó esett repülő vasszékről, mellbe lökésről.

Igen, olvastam.

Továbbá fizetési problémákat is megneveztek, tehát a színházzal szerződéses viszonyban álló alkotók, szakemberek nem kapták meg a járandóságukat, vagy ha igen, csak igen nagy késéssel.

Azt nem kell külön hangsúlyozni, hogy egy magánszínház erősen ki van téve a pandémiának, amikor nyolc hónapig nincs bevétele, és mindent saját pénzből kell fenntartanunk.

Tehát azért nem fizettek ki mindenkit azonnal, mert nem volt pénze a színháznak?

Most nem a pénzről akartam beszélni, hanem arról, hogy a pandémia idején kezdeményeztek ilyen dolgokat, amikor a színház a legnagyobb nehézségekkel küzd, ráadásul abban az időszakban, amiket a panaszosok említenek, se hozzám, se a színház ügyvezetőjéhez sem fordult soha senki azzal, hogy sérelmezne valamit.

Önnél senki sem jelentkezett, senki se mondta, hogy: Direktor úr, ezt velem nem lehet csinálni, tegyük valahogy rendbe!

Nálam és máshol sem jelentkezett senki ilyen módon.

Fizikai erőszak is szerepel a FESZ által kivizsgált panaszokban. Erről sem tud semmit?

Én nem kaptam meg azt az anyagot.

Ön szerint nem történt olyan „kisebb súlyú fizikai erőszak” a színház működése során, amiről valaki úgy érezhette, hogy egy szakmai fórumhoz kell fordulnia védelemért?

Nem tudok másnak a fejével gondolkozni, nem tudom, ki mit érez.

DSC3449

Fotó: Kaszás Tamás / Index

A kisebb súlyú fizikai erőszak egy konkrét cselekedet, amely nem csak valaki fejében játszódik le.

Miután nem tudjuk, kiről van szó, ki mit állít egy olyan szervezetnek, amelynek nincs jogosultsága arra, hogy véleményt alkosson, arra pedig főleg nincs, hogy nyilvánosságra is hozzon egy feltételezést, ezek alapján én sem tudok válaszolni.

Rihay-Kovács Zita a FESZ nevében válaszolt az Index kéréseire, és közölte, hogy tavaly augusztusban érkezett hozzájuk az első panasz, később pedig több bejelentést is kaptak, amelyek szerint már 2018-ban jelentkeztek a panaszokban felsorolt cselekmények. Idén márciusban e-mailben értesítették önt és Czeizel Gábort, a színház ügyvezető igazgatóját az eljárásról, majd lefolytatták a vizsgálatokat, amelyek eredményét jegyzőkönyvben rögzítették. Önök lehetőséget kaptak arra, hogy reagáljanak a panaszokra, ám ezzel végül nem éltek, így nem is tekinthették meg a jegyzőkönyveket. Tehát volt lehetőségük arra, hogy a névvel vállalt panaszok tartalmáról értesüljenek, de nem éltek vele?

Feltettük a kérdéseinket, kaptunk egy felcímkézett kivonatokat tartalmazó anyagot a FESZ által kivizsgált panaszokról.

Ebben nevek is szerepeltek?

Persze. Az ügyvezető, Czeizel Gábor részletesen válaszolt is a szervezetnek, ismertette a mi álláspontunkat.

Arról is, hogy „ Az egyik érintett arról számolt be a szervezetnek, hogy Perjés János mellbe taszította egy alkalommal. Ezenkívül többen számoltak be arról, hogy Perjés vasszéket hajított az egyik dolgozó felé.”

Ezzel sem tudunk mit kezdeni ebben a helyzetben.

Hogy érti, hogy nem tudnak mit kezdeni? Nem történt meg?

Nem tudom, miről van szó. Olvastam.

Arról, hogy valakit mellbe taszított, illetve valakihez hozzávágott egy vasból készült széket.

Kit. És mikor?

Ez nem szerepelt abban az anyagban, ami önhöz is eljutott?

Név szerint nincs benne, hogy kit és mikor.

Ha valakit mellbe löknék, nyilván emlékeznék rá. Az is maradandó emlék lenne, amikor vasszékeket dobálok. Ha ilyesmi önnel történne meg, arra csak emlékezne?

Csak emlékeznék.

De nem emlékszik?

Nem nagyon tartom életszerűnek magát a dolgot sem. Nem, természetesen nem történt meg. De ez is annak a jogi képviseletnek a tárgyát fogja képezni, ami most folyamatban van.

Volt olyan panasz is, amely szerint kiskorút alkalmaztak szülői engedély nélkül.

Erre az egyre konkrétan válaszolok. Streamfelvételeket készítettünk, és volt egy munkatársunk, akinek a gyereke ezzel foglalkozott, és ő maga ajánlotta be a munkára.

Tehát az ön egyik munkatársa ajánlotta be a saját gyerekét?

Igen, létezik egy szerződés arról, hogy az apuka vállalja azért a felelősséget, hogy a gyermek, akiről mi csak jó szándékkal […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/08/26/perjes-janos-szemelyisegjogait-erzi-megsertve-a-szinhazat-kizaro-fesz-abuzusvadjai-miatt/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ebben nincsen semmi flanc, csak három akkord, vidámság és lendület

Ebben nincsen semmi flanc, csak három akkord, vidámság és lendület

Elkészült legújabb klipjével az egri punk-rock banda, a The Wallkids. A Hiába futsz! című dal vizuális …