2021. március 7., vasárnapMa Tamás napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 366,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
2021.03.07. Tamás Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 366,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Pataki Gergely: Csókay Andrással szétválasztottuk az ikreket, Szász János meg minket

Hirdetés

Pataki Gergely: Csókay Andrással szétválasztottuk az ikreket, Szász János meg minket

Mielőtt a műtét felvételei nyomán kirobbant botrányra térnénk, mondja el: hogy vannak az ikrek?

A szétválasztott bangladesi ikerkislányok még ebben a hónapban elhagyják a dakkai kórházat, és két év után hazatér az egész család. Rabeya, akinek a felépülése különösebb akadályok nélkül zajlott, jelenleg szinte korának megfelelő állapotban van, óvodás közösség tagja lesz. Mozgása ugyan rengeteget javult, de még mindig intenzív fejlesztésre van szüksége. Rabeyának megváltozott a világ a koponyaplasztikája óta, kitágult a mozgástere, élvezi a mozgás szabadságát. Rukaya még sok fejlesztésre szorul, de állapota folyamatosan javul, a család mindennapjaiban érzelmileg jelen van, és egyre több külső inger iránt érdeklődik.

A kislányok a kórházban gyógytornász által biztosított kezelésben részesülnek, emellett foglalkozásterapeuta is naponta tart számukra rehabilitációs tréninget, valamint kezelésükben beszéd- és evésterapeuta is részt vesz. A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány önkéntes szakembereiből álló rehabilitációs csapat videótelefonon követi az ikrek állapotát, folyamatosan egyeztet, konzultál a kinti szakemberekkel és a szülőkkel. A következő misszió idején természetesen meglátogatjuk őket, és szakmai egyeztetéseket is folytatunk a rehabilitációjukról.

Hogyan kapták a felkérést az ikrek műtétjére?

Hirdetés

A 2017-es missziónk végén mutatták be nekünk a fejüknél összenőtt kislányokat. Azt hitték, mi ezt is megoldjuk „rutinból”. Természetesen ez más típusú, több szakaszból álló, több éven átívelő plasztikai sebészeti, idegsebészeti, aneszteziológiai intenzív terápiát és más szakmák hozzájárulását is igénylő műtétsorozat. Az akkori misszióban felkérésemre részt vett Csókay András is, őt kértem meg, hogy szervezze meg az ikrek többszakmás szétválasztó műtétsorozatának (Operation Freedom) az idegsebészeti részét. Az agyi vénás rendszer szétválasztását beosztottja, Hudák István doktor oldotta meg az általa kidolgozott speciális idegsebészeti technikával. Erről sok hír volt. Amit szinte teljesen csöndben sikerült tartani, az a hét hónapos magyar „plasztikai sebészeti” szakasz volt. Több mint negyven plasztikai sebészeti beavatkozás történt ez idő alatt.

Hét hónapig Magyarországon kezelték az ikreket?

2019 januárjában Magyarországra hoztuk az egész családot, és több hónapos, ismétlődő műtéti beavatkozásokból álló eljárás következett.

A Semmelweis Orvostudományi Egyetemen elvégzett hatórás műtéttel egy magyar tervezésű szövettágító rendszert építettünk a kislányok koponyáját borító lágy részek alá. Így nyertünk egyre több bőrt, amire a szétválasztó műtét során keletkező óriási szövethiány (szabad felület) befedéséhez volt szükségünk. Több mint negyven beavatkozással tudtuk létrehozni a végső szétválasztáshoz szükséges, előzetes számításainknak megfelelő méretű bőrszövetet, a lebenyeket.

Miért nem itt végezték el a szétválasztó műtétet is?

A kinti katonai kórház megfelelő körülményeket tudott biztosítani, és mi jónak láttuk, ha a gyerekeket visszavisszük saját hazájukba, és ott végezzük el a műtétet.

Ez azt jelenti, hogy orvosi szempontból megfelelőbbek a körülmények egy bangladesi kórházban, mint Magyarországon?

Nem erről van szó. A szövettágító rendszer beültetéséhez a Semmelweis Egyetem a lehető legnagyszerűbb feltételeket biztosította számunkra. Ezt követően mégis azt tartottuk ideálisnak, ha visszavisszük a kicsiket a saját hazájukba, és inkább az alapítványunk által szervezett magyar csapat megy oda. Technológiai és tudástranszfer valósulhatott meg így azáltal, hogy mi mentünk ki egy harminchárom fős magyar egészségügyi csapattal. A dakkai katonai kórház Délkelet-Ázsia egyik legjobb egészségügyi intézménye, az ikreket úgy kezelték, mint saját gyermekeiket. Minden feltétel adott volt a kinti műtéthez, valamint a műtétet követő rehabilitáció is így illeszkedhetett szervesen a folyamatba. A műtétsorozat magyar és bangladesi orvosok szoros együttműködése révén valósult meg.

Mit jelentett ez az együttműködés?

A két kislány műtétsorozata túlmutat azon, hogy mi jobb életminőséget szerettünk volna adni nekik, és a tudományt is szerettük volna előrevinni.

A bangladesi kollégákkal való együttműködés nemcsak orvosi vagy orvosdiplomáciai jelentőségű,

hanem a kulturális egymásra találásról és a vallási párbeszédről is szól.

Hogy merült fel, hogy Szász János dokumentálja a sziámi ikreket szétválasztó műtétsorozatot?

Szász János egy véletlen folytán került az események sodrába. Az alapítvány addigi filmes szakembere, Fuchs Richárd, aki tíz éve jár ki velünk Bangladesbe, sajnos ekkor nem tudott kiutazni, szükség volt gyorsan valakire, aki elvállalná a feladatot. Egy közös ismerős ajánlotta be Szász Jánost, aki csatlakozott is hozzánk a magyarországi szakasz második felétől. Elvállalta, hogy orvosi és tudományos célból dokumentálja az ikrek műtéti szétválasztására irányuló eseményeket, valamint a filmnyersanyagokból később, a műtétsorozat kimenetelétől függően – velünk, az alapítvánnyal egyeztetve, szoros együttműködésben és az alapítvány erre vonatkozó kifejezett engedélye esetén a megállapodásunknak megfelelően, előre rögzített feltételek és elvek mellett – dokumentumfilmet készíthet majd.

Ön személyesen kérte fel?

Igen, személyesen én, az alapítványunk nevében. Ebben az irodában – ahol most beszélgetünk – ígérte meg, hogy minden úgy történik majd, ahogy megbeszéltük, minden nyersanyag – az ő szavaival élve – „természetesen az alapítványé, és csak akkor lesz bármilyen film, ha az alapítvány úgy akarja”.

Úgy tudom, neki is van egy szerződése a szülőkkel arról, hogy filmezhet a műtét alatt.

Ilyen érvényes szerződése nem lehet, hiszen a szülők csak a gyermekeik műtétsorozatát megszervező alapítványnak és a dakkai katonai kórháznak adták és adhatták meg az ikreken végzett orvosi beavatkozások megörökítésére vonatkozó bármilyen beleegyezésüket. Szász János az alapítvány önkéntes csapatának tagjaként jött ki.

Szász János az alapítvánnyal létrejött írásbeli megállapodásában maga is vállalta és elfogadta, hogy az alapítvány engedélye nélkül nem készíthet és nem is hozhat nyilvánosságra filmalkotást a szétválasztó műtéti eljárásról.

Sajnos értesültünk arról, hogy kint aláíratott a szülőkkel egy „nyilatkozatot”, amin a saját cége neve szerepelt. Ők Jánost az alapítványhoz tartozónak hitték, de miután a szülők megtudták, hogy az alapítvánnyal nem egyeztetett módon, megfelelő tájékoztatás nélkül kértek egy másik cég számára hozzájárulást, bármilyen, Jánossal kapcsolatos engedélytől természetesen elhatárolódtak. Az alapítvány többször is figyelmeztette Szász Jánost, hogy a szülők erre vonatkozóan írásbeli nyilatkozatot is tettek, így érvényes hozzájárulással nem rendelkezhet.

Tudni kell, hogy Szász Jánosék a beavatkozássorozat, tehát a több éven áthúzódó és ma is tartó „Operation Freedom” projekt egy részét – a fénypontot jelentő végső szétválasztást és az azt megelőző néhány hónapot – vették csak fel. A magyarországi felvételek túlnyomó többségét Fuchs Richárd készítette el.

Ki finanszírozta a filmesek útját?

A repülőjegyeiket a megbeszélés szerint maguk fizették, de az utazásszervezést, a szállást, a teljes ellátást, a biztonságukat a kinti partnerkórházzal együttműködésben alapítványunk biztosította. A mozgóképek fontos részét többnyire a mi professzionális EOS R kameránkkal vette fel János operatőre, még az állókamera alatti állvány is az alapítványunké volt. János a telefonjával készítette felvételei többségét.

Rabeya és Rukaya budapesti otthonukban

Rabeya és Rukaya budapesti otthonukban

Fotó: Bemer Miklós / Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Mi a konfliktus lényege Szász János és az alapítvány között?

Mint már említettem, az orvostudományi dokumentációra kértük fel őket, ezt vállalták az alapítvány önkéntes segítőiként, díjazás nélkül. Érvényben van az a titoktartási nyilatkozatuk is, amely kimondta, hogy az engedélyünk nélkül semmiféle információt nem adhatnak ki. Sajnos nem került betartásra a megállapodás. Most pedig egy rendőrségi eljárás kapcsán Szász János alaptalan híresztelésekbe kezdett a médiában, s ehhez sajnos régi barátom, Csókay doktor asszisztenciáját is sikeresen megnyerte.

Milyen híresztelésekre gondol?

Az utóbbi napokban méltatlan hadjáratba kezdett ellenünk. Megtehetnénk, hogy felvesszük a kesztyűt, és mindent tételesen cáfolunk, hiszen minden ellenünk felhozott állítás bizonyítékokkal alátámasztva cáfolható. Ezzel viszont értékes időt és energiát vesztegetnénk el, és méltatlan viták középpontjába helyeznénk és ezáltal bepiszkolnánk egy nemes ügyet – a missziós csapatunk által szétválasztott bangladesi sziámiiker-kislányok ügyét.

Nem vesszük fel a kesztyűt, a csapatunk és segítőink csendes, békés többségére hallgatva szervezzük tovább rászoruló, kiszolgáltatott pácienseink helyreállító műtéteit és az ikrek rehabilitációját. Mi hisszük, hogy így a helyes. Soha nem volt jogvitánk, és reméljük, hogy ez lesz az utolsó.

Missziós orvoscsapatunk tagjai a humanitárius, karitatív munka miatt tartanak velünk újra és újra, s nem szeretnének vitás ügyekben a nyilvánosság elé lépni, szerepelni.

Nem kívánunk foglalkozni ezzel a mindenféle felhanggal átitatott üggyel sem, ami Szász János házkutatása kapcsán a sajtóban kialakult.

Folyik konkrét jogi eljárás, per Szász János és az alapítvány között?

Jogi vitában állunk.

Hogy lett ebből házkutatás?

Inkább etikai, mintsem anyagi természetű konfliktus van köztünk, de nyilván nem ebből származott a házkutatási ügy.

P  0543

Fotó: Bodnár Patrícia / Index

Mit gondolt Szász János másképp, mint önök?

Sajnos Szász János Bangladesből való hazaérkezését követően szembesültünk azzal, hogy már a végső szétválasztás után közvetlenül – a missziós csoportra vonatkozó írásbeli titoktartási kötelezettségvállalás ellenére – bangladesi műtéti képek és rövid filmfelvételek kerültek kiküldésre Szász János e-mail-címéről illetéktelen személyek részére. Majd a filmkészítés és adattovábbítás vonatkozásában még a bangladesi kiutazásunk előtt megkötött 

szóbeli megállapodásunk feltételeire is másként emlékezett, illetve tagadta a szóbeli megegyezés létrejöttét.

A felvett filmes nyersanyagból készíteni tervezett esetleges filmből befolyó minden fillért további karitatív műtétekre fordította volna az alapítvány, s ezt Szász János is tudta. Persze sosem volt ez prioritás. Az alapítványnak „profitszerzési célja” a tervezett filmmel kapcsolatban soha nem volt, nonprofit szervezet lévén bevételeinket kizárólag a deklarált alapítványi célokra, a gyógyításra vagy a gyógyító munka elősegítésére fordítjuk.

Dr. Csókay András idegsebész Szász Jánost támogató nyilatkozatokat tett közzé a sajtóban.

Ez a történet ennél kicsit bonyolultabb. Volt egy kommunikációs konfliktus kettőnk között Csókay doktorral – én kizárólag hiteles, pontos, szakmailag helytálló közléseket szorgalmaztam –, majd ez folyamatos vitává terebélyesedett, s ennek következménye, hogy Csókay András a Szász János és az alapítvány között keletkezett jogvitában Szász János pártjára állt. Ez az ügy nagyon sok energiát emészt fel, ami mind az ikrek vizsgálatainak és rehabilitációjának szervezéséből hiányzik most. A tudományos munkát is nehezíti, hogy az alapítványunk a mai napig nem kapta meg a műtétsorozat magyarországi szakasza alatt készült felvételek jelentős részét. Azt az anyagot sem használhatjuk fel, ami az alapítványnál van, mivel Szász János a hazautazása után ezeket visszakövetelte, és használatukat megtiltotta. András pedig közös munkánk jó hírét nem kímélve áll e mellé az ügy mellé, mert sajnos megtévesztették.

Mit nem adott át Szász János?

Az elkészült anyag egy részét adta át, melyet pár nap múlva visszakövetelt, és felhasználását megtiltotta. Mire hazaérkeztünk teljesen kifáradtan a szétválasztó műtét után Bangladesből, már felszólító levelek, üzenetek vártak bennünket.

Úgy tudom, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/02/22/dr.-pataki-gergely-a-szetvalasztott-sziami-ikrekrol-alapitvanya-munkajarol-es-a-szasz-janos-ugyrol/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Amíg a vadállatokat kiszabadította, ő a drog fogságába került

Amíg a vadállatokat kiszabadította, ő a drog fogságába került

Könyvet írt Both Zoltán, az ország egyetlen hivatásos vadállatbefogója. Több mint két évtizede ezzel a …