2021. június 14., hétfőMa Vazul napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.06.14. Vazul Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Paranormális jelenségekkel, lényekkel harcolnak a magyar huszárok

Hirdetés

Paranormális jelenségekkel, lényekkel harcolnak a magyar huszárok

A magyar mondavilág, mitológia és néphit alapból hihetetlenül izgalmas lényekkel teli: például vasorrú bába, táltos paripa, csodaszarvas, kis gömböc, tündérek. Tele vannak velük a mesék, a mondák. Az elmúlt évtizedekben azonban mintha parkolópályára került volna a folklór mint inspiráció. Varga Bálint Bánk író is erre a következtetésre juthatott, amikor felismerte a lehetőséget ebben a kiaknázatlan területben. Elővette a lényeket, mesebeli alakokat, belehelyezte mindet valós történelmi környezetbe, majd rátett egy korhatárkarikát. A világ, amelyet teremtett, olyan izgalmas lett, hogy összeállt Tuli Krisztiánnal, aki az egész víziót képregénybe álmodta

Megszületett az Utolsó előtti huszár.

Hirdetés

Arra, hogy erre a stílusra és sztorira van igény, a srácok szinte azonnal visszajelzést kaptak, hiszen Az Utolsó Előtti Huszár első része közösségi finanszírozásból jött létre: a kitűzött célt egyetlen nap alatt elérték. A gyűjtés azóta 531 százalékon áll, ami számokra fordítva azt jelenti, hogy eddig 854-en több mint ötmillió forintot adtak a projektre, így bíznak a folytatásban.

Hamm, bekaplak!

Az egyetlen negatív kritika csak annyi lehet, hogy rövid és jó dolgokból az ember mindig többet akar. Az Utolsó Előtti Huszár képi világa szemet gyönyörködtető, a stílusa azonnal bevonzza az embert. Ám egy képregény akkor áll igazán össze, ha a rajz és a történet egyenlő mértékben dominál, és Az utolsó előtti huszárra ez maximálisan igaz.

  • A szöveg jó.
  • A történet érdekes.
  • Izgalmas.
  • A humora árnyaltan is erős.
  • A rajzok szellemesek, néha szó szerint.

A mű világára egyértelműen hatással voltak Mike Mignola Hellboy-képregényei, megfűszerezve egy kis Vaják-hangulattal és tarantinói vérességgel, de a végeredmény mégis egyedi és különleges.

A történet 1918-ban kezdődik. A Fekete mentések titkos csapata – amelynek tagjai nemcsak a külső ellenségektől, hanem a természetfelettitől is védik az országot – épp visszatér hároméves kiküldetéséről az Osztrák–Magyar Monarchia területére, és egyből egy eltűnt huszárszázad felkutatására indulnak. A főbb karakterekből árad a menőség, és nem mellesleg mindegyikőjüket magyar színészekről mintázták.

Színészes.png

Fotó: Az utolsó előtti huszár

A képregény kampányát a kezdetektől sokan figyelemmel követték, a közönséget az is lelkesítette, hogy Az Utolsó Előtti Huszárhoz készült egy ingyenesen elérhető nulladik epizód, amely betekintést engedett a fiúk víziójába. Imrei Szilárd egyike volt azoknak, akiknek egyből megragadt a szeme a készülő projekten, így felkereste Bánkot és Krisztiánt:

Ahogy sokan mások, én is az Indiegogón hallottam először a képregényről. A fejemben már körvonalazódott egy társasjáték ötlete, de egyelőre csak nyers mechanika volt, hiányzott belőle a tartalom. Az Utolsó Előtti Huszár világa és története azonnali szerelem volt, amint megláttam. Amikor felkerestem a srácokat, és meséltem nekik a játék ötletéről, kiderült, hogy nekik is régi álmuk volt egy társasjáték elkészítése. Így találkozott az elképzelés a lehetőséggel. Eközben még javában folytak a képregény kiadásának utolsó simításai, de Bánkot megszállta az ihlet, és megírta a Veres Rozi balladája című novellát, amely bekerült a képregény kemény táblás rendezői kiadásába. A novella eleinte a játék világának bővebb bemutatására szolgált, de végül teljes értékű és izgalmas univerzumbővítő mű lett. 2020 őszén létrehoztunk egy saját weboldalt, ahol a játékot lehetett előrendelni. Ahogy a képregény, ez is saját kiadású termék volt.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/06/02/utolso-elotti-huszar-tarsas-kepregeny/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az Asztalfőn Bényi Ildikó és az abaúji kincsesbánya

Az Asztalfőn Bényi Ildikó és az abaúji kincsesbánya

Amikor nagyobb ünnepeken összejött a család, a rokonság, mindig roskadásig telt az asztal, s közben …