2024. április 25., csütörtökMa Márk napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 366,00 Ft | CHF: 401,00 Ft
2024.04.25. Márk Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 366,00 Ft | CHF: 401,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Ózd olyan lesz, mint Miami

Hirdetés

Ózd olyan lesz, mint Miami

Az Ózdi Kohászati Üzemek Magyarország legmeghatározóbb nehézipari termelését bonyolította le. A Gyár úton magasodó kilenc monumentális kémény a városkép meghatározó eleme volt, de az üzem privatizációja és a technológiai változások miatt a meglévő kohók és kémények feleslegessé váltak. Az üzem bezárt, a szimbólummá vált kéményeket pedig – a városi közösség minden törekvése ellenére – több más építménnyel együtt felrobbantották. 

Ózdi Kohászati Üzemek

Ózdi Kohászati Üzemek

Fotó: Szalay Zoltán / Fortepan

Az Ózdi Ipari Örökségvédők Baráti Köre 2021-ben pályázatot hirdetett egy méltó emlékmű tervezésére a hajdani acélgyár jellegzetes kéménysora számára. A bontás során egyetlen kéményalapot meghagytak, ez adta az alapját Kulcsár Dávid és Nyárai Fruzsina tervének, amely bekerült a Média Építészeti Díjának Terv kategóriájában a finalisták közé. A páros egy négyzetes alaprajzú hasábot képzelt el, melynek tartószerkezetét acél zártszelvények alkotják. A belsejében periszkóphoz hasonlóan tükrök játéka biztosított volna rálátást a térre és a hajdani acélgyár megmaradt csonkjára

Hirdetés

– olvasható az Építészfórumon.

Azonban állítólag másfajta terv valósul meg: a megmaradt alapra egy négy és fél méteres kéménytorzót terveznek felépíteni, a teljes kéményt pedig egy űrig hatoló lézerfénnyel fogják megidézni.

Az emlékművet Kovács Tamás magyar vállalkozó és feltaláló tervezte, akinek hazánkban még nincs állandó munkája, noha Amerikában több is akad. 

Ő álmodta meg a Miami Hollywood negyedében található Hard Rock Hotel „nyakát” is. Az épületnek ugyanis gitár formája van, ám értelmetlen lett volna egy hosszú, keskeny, üres vasszerkezetet tenni a tetejére, így a nyak megjelenítését fényekkel oldották meg. 

A lézeremlékmű egy TOP Plusz-pályázat keretében megvalósuló turisztikai fejlesztés része, erre európai uniós forrást nyert a város.

A finanszírozás 100 százalékos, így a város költségvetését nem terheli. A projekten belül a múzeum is modern, interaktív elemekkel bővül, és létrejön egy tanösvény is, mely az Ív úti légoltalmi pincéhez vezet majd. Itt egy újabb szárnyat is felújítanak, és szabadulószobákat is terveznek − írja a város honlapja.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/jardasziget/2024/03/25/uj-fejlesztesek-ozd-gyar-miami-lezer-kovacs-tamas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Alig nyitott meg, máris bezár a főváros jeles intézménye

Nem mindennapi megtiszteltetés kívülállóként bejutni egy olyan helyre, ahová még a helyi dolgozók is csak …