2021. június 15., keddMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
2021.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Öt archetípus, akik házhoz szállítatják az ételt, vagy nem

Hirdetés

Öt archetípus, akik házhoz szállítatják az ételt, vagy nem

Másfél hete minden figyelem a terasznyitásra összpontosult. A napsütésben hunyorogva kóstolgattuk a szabadság első szeleteit. Aztán kiderült, hogy a teraszok kapacitása véges, bent pedig csak védettségi igazolvánnyal ülhetünk. Egy kis korlátozott ebéd-bejegyzés ugyan már lehet a naptárunkban, de az élmény még nem teljes.

Kedvenc éttermeink továbbra is gőzerővel próbálnak életben maradni, és koncentrálnak a házhoz szállításra (is). Vannak régi motorosok a piacon, akik mindig is ebből éltek, és új szereplők, akik a járványhelyzet miatt zöldfülűként próbálgatják szárnyaikat. Szállítanak a nagy futár cégek, és a tűzhely gyújtására váró szakácsok és felszolgálók is.

Rendelést állít össze egy dolgozó egy budapesti gyorsétteremben 2020. március 19-én

Rendelést állít össze egy dolgozó egy budapesti gyorsétteremben 2020. március 19-én

Hirdetés

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

De ki a tipikus vendég, aki házhoz szállítást rendel? Íme öt archetípust. Más-más motiváció és elvárás. Megúszósak vagy tudatos választók? Vegyük végig!

  • A bennfentes törzsvendég

Van az a típus, aki eleve sokat járt étterembe, ismeri a dörgést, bár szerintem országos méretekben ebből elég kevés van, nézzük először őket. Úgy tűnik, mintha könnyű dolguk lenne,  vannak kedvenc éttermeik, ismerik az étlapot, vannak kedvenc ételeik, nem kell mást tenniük, mint felhívni a helyet, és rendelni. Igen ám, de ilyenkor hamar kiderül, hogy a megszokott ételeik közül alig néhány elérhető, vagy – ne adj′ Isten –  egy se . Mert az étterem, igen helyesen, szűkített, csak szállításra alkalmas kínálattal operál, hiszen tudja, hogy a frissen sült kreációit nem tanácsos kitenni a szállítás viszontagságainak. Ekkor bizonyos fokig értelmét veszti a kedvenc étteremhez való hűség, hiszen éppen azok a fogások hiányoznak, amikért odajártunk. Ez esetben a bizalom, a szolidaritás érzése, és a remény játszhat szerepet, hogy az amúgy, a mi szájízünk szerint főző étterem egyéb ételei is érdemesek bizalmunkra. Az sem mindegy, hogy közvetlen szállításról van szó, vagy külsős cég végzi a feladatot. A külsős cég az egész procedúrát személytelenné alacsonyíthatja. Persze, ha a kedvenc étterem egy kiszállító cégen keresztül is elérhető, akkor nemcsak egy étterem kínálatából választhatnak, hanem a többi ajánlatait is tanulmányozhatják. Vannak olyanok, akik egész egyszerűen, hiszen eddig is így tettek, odamennek az étterembe, legalább marad az illúzió, hogy a megszokott életüket élik, és maguk viszik el az ételt.

Ebben a kategóriában van még az, aki teljesen béna, nem akar dobozból enni, tálalni sincs kedve, neki ez nem csak táplálkozás, hanem szociális aktus, ezért nem rendel, inkább éhezik, legalább lefogy. És azon veszi észre magát, hogy az a pénz, amit havonta kifizetett éttermi számlákra, most a zsebében maradt, és ebből megtudta, hogy, te jó szagú Úristen, ennyit költött éttermekben, hát ez így nem mehet tovább, fogadkozik, és konditerem-bérletet venne, de az nincs, csak védettségi igazolvánnyal. Mi legyen a pénzzel? Ez az a típus, aki még arra is hajlandó, hogy megtanuljon főzni, online főzőtanfolyamok áldozatává válik, kimegy életében először a piacra, de megretten a sok maszkos embertől. A hentes átvágja, rágós húst sóz rá, ekkor az áldozat körbetelefonálja ismerőseit, hogy tanácsot kérjen a hús szakszerű elkészítéséhez, de amikor megtudja, hogy menthetetlenül átvágták, öngyilkosságot fontolgat, de aztán rájön, hogy elég, ha emigrál. Aztán felhívja egy sorstársa, aki ismer egy helyet, ahová bonyolult konspirációs előírásokat betartva be lehet ülni védettségi igazolvány nélkül is, és dobozok, cserepes virágok, felhalmozott székek diszkrét takarásában végre úgy lehet enni, mint régen a normálisban. Most már van értelme az életnek.

  • A pragmatikus, aki régen is rendelt 

Fensőbbséges mosollyal a szája sarkában böngészik az online térben, ismeri a műfajt, minden kiszállítót, nem zavarja a bővülés, ragaszkodik a már kipróbált szállítókhoz, és az éttermi kínálat bővülése sem izgatja – egy ideig. Nem ínyenckedik, hanem táplálkozik, kalóriát visz be szervezetébe, méghozzá a lehetséges legjobb áron. Igazolva látja, hogy korábbi életmódja, miszerint nem érdemes időt és pénzt vesztegetni az éttermi étkezésre, ahol különben is becsapnák, az adagok kicsik egy zsák pénzért, és mogorva pincérekkel kell hadba szállni. Bárhol lehet, akár egy tó partján is pecabottal a kézben, jön a futár és meghozza a „bolonyai″ […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/degusztator/2021/05/05/ot-archetipus-akik-hazhoz-szallitatjak-az-etelt/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Calçot, avagy ilyen egy katalán tavaszi emlék

Calçot, avagy ilyen egy katalán tavaszi emlék

Ha nem nézel utána, nem bányászod ki az internetről, csak arra tévedsz, a Barcelonához közeli …