2021. május 12., szerdaMa Pongrác napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.05.12. Pongrác Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Oscar-szájbarágó: miből van, honnan ered, meddig volt rasszista, és kinek nem kell

Hirdetés

Oscar-szájbarágó: miből van, honnan ered, meddig volt rasszista, és kinek nem kell

A díj gyermekkora

Az Akadémia-díjat szimbolizáló, art déco stílusú szobrocska 34,3 cm magas és mintegy négy kilogramm. George Stanley szobrászművész készítette Cedric Gibbons vázlata alapján.Eredetileg aranyozott bronzból készült, később átadtak rézzel, nikkellel, ezüsttel fedett Oscart is, végül győzött az aranyozás.A szobor kezében tartott szablyát a keresztes lovagok ihlették. A figura egy filmtekercsen áll, amelyen öt tengely szimbolizálja az eredeti kategóriákat: színészek, írók, rendezők, producerek, technikusok.

Oké, Oscar, de mióta is?

Az Oscar-díj elnevezés 1939-óta hivatalos, de máig kérdéses, honnan származik. Az egyik feltevés szerint a hollywoodi sztár, Bette Davis kezdte így hívni első férje után, mások úgy gondolják, hogy Margaret Herrick, a szervezet befolyásos tagja kiáltott fel, amikor először látta a figurát, hogy az pont olyan, mint az ő Oscar bácsikája. Az mindenesetre biztos, hogy Walt Disney volt az első díjazott, aki miután 1943-ban átvette a díjat, megköszönte az „Oscart”.

Bette Davis

Bette Davis

Hirdetés

Fotó: Keystone / Getty Images Hungary

Most járvány van, hogyan osztják ki a díjat?

Mint máskor. Csak éppen máshogyan. A helyszín a Los Angeles-i Dolby Színház, és art déco stílusú Union Station. A járványügyi intézkedések miatt azonban London és Párizs is jelezte, hogy befogad néhány nemzetközi jelöltet, akik így szintén örömüket vagy bánatukat tudják kifejezni azt követően, hogy kiderül, ki a nyertes. 

A helyszínen megjelentek negatív koronavírus-teszttel mosolyoghatnak (ha éppen nem lesz rajtuk maszk), nem ölelkezhetnek, minden bizonnyal elmaradnak majd a hatalmas ölelkezések.

Ok, de régen hol gáláztak?

Az elsőt követő tizennégy díjátadó ünnepséget a patinás Hollywood Roosevelt Szállóban rendezték meg, majd hotelt váltottak és az Ambassadorban, majd a Baltimore-ben gyűltek össze a csillagok. Az érdeklődés egyre nőtt, egyre nagyobb teremre volt szükség. Az első tévés közvetítést 1953-ban már a hollywoodi RKO Pantages Színházból sugározták. Az ötvenes években volt rá esély, hogy a gála New Yorkba költözik, de végül visszatértek az amerikai filmesek természetes élőhelyére, Los Angelesbe. 2001-óta a 3400 meghívott számára elegendő ülőhellyel rendelkező hollywoodi Kodak Színházban adják át a szobrokat.

Most hol nézhető az Oscar-gála?

A legtöbb ember a képernyők előtt. A díjátadót kétszáznál is több, ha minden igaz, 225 televízió sugározza. A magyar Oscar-rajongóknak idén is virrasztaniuk kell, hétfőn hajnalban a Moziverzumon Kiss Ramóna és Till Attila vezeti az élő műsort. Itt, az Indexen pedig percről percre posztokkal tesszük izgalmasabbá és érdekesebbé a hajnalt.

Az Oscar-gála 2020-ban

Az Oscar-gála 2020-ban

Fotó: Richard Harbaugh / Handout / Getty Images Hungary

Kik ítélik oda a díjat? 

Az Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) tagjai eredetileg 36-an voltak. Az akadémiai tagok száma jelenleg mintegy tízezer fő, ők a filmipar minden szegmensét reprezentálják. A Los Angeles Times 2012-es felmérése szerint a szavazásra jogosult, mintegy hatezer filmes szakember 94 százaléka fehér bőrű, 77 százaléka férfi, több mint a fele hatvan évnél idősebb volt. A szavazók több mint egyharmadát nevezték korábban a díjra. A díjazottak névsorában ennek megfelelő volt a hímnemű, fehér alkotók aránya.

Mennyit ér az Oscar?

Az Oscar-díj nem jár pénzjutalommal. A figura ára hivatalosan egy dollár, amit a díjazottnak kell kifizetni. A hetvennyolc éves Harold Russell volt az első színész, aki 1992-ben nyilvános árverésre bocsátotta a szobrocskát, és felesége gyógykezelésére fordította a befolyt hatvanezer dollárt. 2011-ben Orson Welles 1941-es, Aranypolgárért kapott Oscar-szobrára lehetett licitálni. A győztes 861 562 dollár fejében birtokolhatja a relikviát.

Hány Oscar-díjat lehet nyerni?

Amennyit odaítélnek. A legtöbb Oscart-díjat Walt Disney nyerte, 26 szobrot gyűjtött össze 56 jelölésből. A legjobb film, rendező, forgatókönyv, férfi és női főszereplő díját, tehát az összes fő kategória első helyét eddig három filmnek sikerült […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/04/25/mibol-van-honnan-a-neve-meddig-volt-rasszista-es-kinek-nem-kell-az-oscar/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Törőcsik Mari után Lehoczky Zsuzsa lett a Nemzet Színésze

Törőcsik Mari után Lehoczky Zsuzsa lett a Nemzet Színésze

Lehoczky Zsuzsa Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes és kiváló művészt választották a Nemzet …