2020. szeptember 19., szombatMa Vilhelmina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2020.09.19. Vilhelmina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Oscar-díj: annyira PC, hogy ez is lehet a veszte

Oscar-díj: annyira PC, hogy ez is lehet a veszte

Ugyanezen kisebbségeknek prominens produkciós vagy marketing feladatban is részt kell venniük ahhoz, hogy a film részt vehessen a legjobb filmnek járó díjért való versengésben. Ez azonban még így is kevés: nők, LGBTQ, mentális vagy testi fogyatékos, süket vagy nagyothalló színészek alkalmazása a mellékszereplők 30 százalékában, a forgatókönyv ezen csoportokról történő megírása, a teljes stábban való legalább harminc százalékos részvételi arányuk, számukra fizetéssel járó gyakornoki állások felajánlása, és még jópár hasonló feltétel teljesülése is szükséges.

Hollywood ezzel a “túlságosan fehér” kritikákra próbál reagálni. Egyes elemzők szerint ennek már régen itt lett volna az ideje, míg mások aggodalmukat fejezték ki, hogy e kikötéseknek köszönhetően korántsem a legjobb filmek fognak nyerni, hanem azok, amelyekben “elegendő kisebbség” vett részt. A kérdés adja magát: Tényleg fontosabb a politika, a PC, mint a sikeres, nívós mozi? Attól függ, honnan nézzük…

GettyImages-162576877

Fotó: David McNew / Getty Images Hungary

Az út idáig

Sokan a legmerészebb álmukban sem gondolták volna, hogy a 2015-ben futótűzként elterjedt hashtag, az #OscarsSoWhite, vagyis az „Oscar annyira fehér” mozgalom – ha kilenc évvel később is –, de az egész filmipart változásra fogja kényszeríteni.

2015. január 15-én, a 87. Oscar-gála évében mind a húsz, színészeket érintő jelölést fehér ember kapta. A filmeket bíráló szerv, vagyis az Akadémia akkori állása szerint a tagok 92 százaléka fehér, 75 százaléka férfi volt. E döbbenetes számok láttán indította útjára kampányát April Reign, egy fekete ügyvéd/író/szerkesztőnő, ám hiába folyt a csapból is az #OscarsSoWhite, a 2016-os jelölések is kísértetiesen hasonlóra sikerültek.

Reign akkor úgy vélekedett, hogy ez csakis szándékos lehet.  2020 januárjára javult ugyan a helyzet, az akadémiai tagok 84 százaléka maradt fehér és 68 százaléka férfi, de ez még mindig távol állt attól, amit az emberiség valós arányai mutatnak.

Egészen keddig, ekkor jelentették be ugyanis a pár év múlva életbe lépő új bírálási kritériumokat. A korábbi sémát, a döntően fehér férfiakból álló filmipart „színesíteni” kívánó változtatások sokaknál kiverték a biztosítékot, ám rengetegen látják mindezt elengedhetetlen reformnak, már-már forradalomnak. Reign szerint hosszú még az egyenlő mértékű reprezentációig vezető út, de ez is egy lépés a cél felé.

GettyImages-1131927136

Fotó: Kevin Winter / Getty Images Hungary A képen Rami Malek amerikai származású egyiptomi színész 2019-ben a legjobb férfi színésznek járó Oscarral a kezében. A díjat a Bohemian Rhapsodyban nyújtott alakításáért vehette át. A filmben Freddie Mercuryt alakította.

Lássuk az újításokat részletesen

Az Akadémia új rendelkezései a Legjobb film kategóriájával kapcsolatban a következők:

Az A kategória kifejezetten a színészekhez szól, és legalább az egyik pontot érinteni kell

  • Legalább egy, a fő-, vagy kiemelt szerepet játszó színésznek faji/etnikai kisebbség tagjának kell lennie
  • A további szereplők legalább 30%-a színes bőrű, nő, testi vagy szellemi fogyatékos, vagy LMBTQ tag kell, hogy legyen
  • A fő-, vagy kiemelt szerepet játszó személy történetének is ezen kisebbségek egyikére kell fókuszálni

A B kategória a kreatív vezetőkhöz és a projektet készítő csapathoz szól, az egyik pontot érinteni kell

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2020/09/13/oscar-dij_annyira_pc_hogy_ez_is_lehet_a_veszte/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Leteszi a lantot az Elefánt

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/09/18/leteszi_a_lantot_az_elefant/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …