2023. június 6., keddMa Norbert napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 345,00 Ft | CHF: 379,00 Ft
2023.06.06. Norbert Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 345,00 Ft | CHF: 379,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Oroszok koncerteztek az A38-on: Menekülni nem lehet, csak feldolgozni

Hirdetés

Oroszok koncerteztek az A38-on: Menekülni nem lehet, csak feldolgozni

Az orosz származású Samoe Bolshoe Prostoe Chislo (SBP4) zenekar – akiknek neve magyarul nagyjából annyit tesz, hogy a legnagyobb prímszám – akár kemény helyzetbe is kerülhetett volna az A38 Hajón. A háború kitörése óta ugyanis a világon egyre kevésbé szívelik az orosz származású művészeket, sokakat szó szerint ellehetetlenítenek nemzeti gyökereik miatt.

Ez a helyzet az orosz csapat számára sem egyszerű, bár ők azok közé tartoznak, akik az orosz–ukrán háború kitörése után rögtön nyilatkozatot tettek, amelyben elhatárolódtak az államvezetés agresszív lépésétől. Mostani albumuk, amelyet Európa-szerte igyekeznek népszerűsíteni, a fájdalmat megélt emberektől érkezik a szintén fájdalmat megéltekhez. Bár szövegeik messze nem olyan provokatívak, mint a háborúellenes orosz punkzenekarok beszólásai, a maguk módján ők is mindent megtesznek, hogy zenébe öntsék, ami most körülveszi őket, ami elől menekülni nem lehet, csak feldolgozni.

Fontos a vélemény, nem mindegy, hogyan

Mindezek ellenére a csapat koncertjére lelkes, izgatott közönség gyűlt össze. Kezdetben főként párokat láttunk a térben elszórva, akik láthatóan romantikus koncertre készülődtek. 

Ahogy kérdezgettük a közönség tagjait – akiknek jelentős része nem is beszélt magyarul, csak oroszul és angolul –, egy fiatal egyetemista fiú kiemelte, hogy fontosnak tartja, hogy a zenekar határozott háborúellenes álláspontot képvisel, de annak nem szélsőségesen kritikus, hanem egyszerűbb, bárki számára átélhető formában ad hangot. Egyetért a bandával abban, hogy nemet kell mondani a háborúra, szerinte pedig kiemelten fontos, hogy ezt olyan zenészek teszik, akik kötődnek az eseményekhez, nyilvánosan ki is mondják.

Hirdetés

A koncert előtt megkérdezett lányok közül többen azzal érveltek – egy kivétellel mind angol nyelven –, hogy a zene, amit hallani fogunk, végtelen jó érzéssel tölti el az embert, boldogan megy haza, amire ezekben az időkben kifejezetten nagy szükség van.

Egy idősebb férfi a zene finom progresszivitását látta erénynek, mely jó egyensúlyban passzol a dalszövegekhez, két – nála valamivel fiatalabb – hölgy pedig a zenekar felszabadult színpadi léte miatt szeret SBP4-koncertre járni.9

Galéria: SPB4 koncertFotó: Papajcsik Péter / Index

Amikor elkezdődött a koncert, hamar kiderült, hogy akár a prímszámok, a csapat is egyfajta különleges egységnek tekinthető, mert rajtuk kívül ilyen bandával nemigen lehet találkozni. 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/03/20/sbp4-samoe-bolshoe-prostoe-chislo-orosz-ukran-konfliktus-haboru/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egyre többen nem kérnek a kormányközeli cégek fővárosi gigalakóparkjaiból

Egyre többen nem kérnek a kormányközeli cégek fővárosi gigalakóparkjaiból

Valakinek jó, valakinek nem 2023. április 19-én a kormány három újabb rozsdaövezeti akcióterületet jelölt ki …