2021. január 22., péntekMa Vince napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.01.22. Vince Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Öreg vitorlással kerülik meg a Földet, közben népszerűsítik a magyar kultúrát is

Hirdetés

Öreg vitorlással kerülik meg a Földet, közben népszerűsítik a magyar kultúrát is

Nem mindennapi életet választott magának két fiatal. Réka és Kristóf egy pár, három éve határozták el, hogy hajóval megkerülik a Földet. Mivel mindketten szeretik a kalandot, nem gondolkodtak rajta túl sokat. Kristóf kitalálta, Réka követte őt.

A történet Kristóf gyerekkoráig nyúlik vissza. Már akkor rendszeresen járt a tengernél, a hajókkal is korán megismerkedett. Édesapja még a 1980-as évek végén vett egy japán csónakmotort, amit végül nem használtak semmire.

Változtatni akartam az életem. Arra gondoltam, kezdhetnék valamit vele

Hirdetés

– emlékszik vissza Kristóf, aki most már napi szinten használja vízen járó otthonaként a garázsban évtizedeken át porosodó csónakmotort. Kalandjukat három éve a barátnőjével, Rékával kezdték. Bár a fiatal lány könnyen megbarátkozott a gondolattal, hogy életvitelszerűen hajóval utazza be a világot, a tengeri életet annál nehezebben szokta meg. 

Ez az életforma nem könnyű. Az elején inkább csak utas voltam. Később, amikor ráébredtem az igazi veszélyekre, bénító félelem uralkodott el rajtam

– meséli Réka hozzátéve, hogy amikor Szicíliából Szardíniára tartottak, egy 100 kilométeres elektromos vihar kergette őket, egész éjszaka menekültek előle.

A hajót egyetlen villámcsapás azonnal elsüllyesztené. De egy vihar elektromágneses hulláma is komoly károkat tud okozni: a hajó teljes elektronikáját tönkreteheti. Az összes mozdítható számítástechnikai eszközt ilyenkor a sütőbe kell rejteni, mert az Faraday-kalitkaként árnyékol. 

Villámok Szicília és Szardínia között a tengeren

Villámok Szicília és Szardínia között a tengeren

Fotó: Hasas Réka

Kristóf a veszélyes helyzetekben nem fél. Gyakorlatias mérnök lévén a problémák megoldására fizikai példaként tekint, és arra koncentrál, hogy ezeket mihamarabb megoldja.

Az időjárásról egyébként meglehetősen jól tudnak tájékozódni; a partokhoz közel interneten, a nyílt vízen rádión és műholdakon keresztül. A kisebb zivatarokat radaron látják, ezeket jó eséllyel ki tudják kerülni. 

Semmit nem bíznak a véletlenre, megtanultak alkalmazkodni, előre gondolkodnak, és nagyjából mindenre van B és C tervük is, s még így is érik őket meglepetések.

Közel egyévnyi szárazdokk után a hajót új szerelvényekkel rakták vízre. A tizenháromból kettő nem zárt renderesen, emiatt süllyedni kezdett. Ezt költséghatékonyan kellett megoldaniuk, mert nagyon drága lett volna a régi bevált módszerrel javítani a hibát.

Egy IKEA-s doboz segítségével sikerült a szerelvény közvetlen környezetében egy mini-szárazdokkot kialakítani. A hajó héjhoz ragasztott dobozból, egy újrahasznosított zuhanyszivattyúval szívtuk le a tengervizet, hogy a szerelvényt szétcsavarhassuk és újra tömíthessük. 

A rossz élmények, amelyek valójában nem is azok, hanem inkább tanulságok, még jobban összekovácsolják a fiatal párt. A tengeren egy személyben ők a kapitány, a hajómérnök, a szakács, a háziorvos, így több szerepben is megismerik egymást. 

Az utat önerőből finanszírozzák. Bár mindkettőjüknek van munkája, mégis törekednek a költségek minimalizására: például nem alszanak drága hotelekben, vagy jachtkikötőben, napelemből van áramuk és sokat horgásznak.

Halászat éjszaka a Tirrén-tengeren

Halászat éjszaka a Tirrén-tengeren

Fotó: Hasas Réka

A bioritmusukat a természet határozza meg. A többnapos átkelések alatt folyamatosan váltják egymást a kormányosi poszton. Az idejük nagy részében főznek, olvasnak, esznek, filmet néznek, vagy home office-ból dolgoznak.

Réka emellett más érdekes dolgot is csinál. Rengeteg időt tölt helyi folkloristák felkutatásával, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2020/12/27/fiatal_par_hajoval_a_vilag_korul/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Eszik vagy isszák a magyar kultúrát?

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2021/01/22/magyar_kultura_napja_nyary_krisztian/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …