2022. október 3., hétfőMa Petra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
2022.10.03. Petra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Orbán Viktor is megnézte Vidnyánszky Attila új filmjét

Hirdetés

Orbán Viktor is megnézte Vidnyánszky Attila új filmjét

Egyáltalán nem rossz film a Déryné ifjasszony, pedig sok buktatója lehetett volna. Először is a történet az 1800-as évek elejére visz minket vissza, a főszereplője pedig Déryné Széppataki Róza (1793–1872), aki enyhén szóval sincs a köztudatban. Róla is egy olyan darabot választottak, amelyet Herczeg Ferenc írt 1925-ben, és a Horthy-korszak legnépszerűbb írója már a saját korában is a konzervatívabb ízlést képviselte.

Modern elgondolásnak azt sem nevezhetjük, hogy a film gyakorlatilag egy színielőadást rögzített, még a nézőknek szóló kikacsintások is megmaradtak, amelyek moziban nehézkesen érvényesülnek. Hiába mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója a Déryné ifjasszony rendezőjeként a díszbemutató előtt az Urániában, hogy a mű a film és a színház között helyezkedik el – a koronavírus-járvány okozta kényszerű leállást használták ki arra, hogy megfilmesítésre alkalmas művet keressenek, így esett a választás erre a darabra –, mégis szokatlan megoldásnak tűnik a korabeli ruhákba bújtatott színészeket festett háttér előtt játszatni mozgóképen.

A film összesen három helyszínen játszódik, és minden nagyon minimál, a vándorszínészek kordéja csupán egy fakeret, ahova időnként beülnek, a kutya félig festett, félig sűrű, fehér madzagokból álló „báb”, és amikor a szereplők a végén kiszabadulnak a természetbe, a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertbe, akkor is marad a dobozszerű képi beállítás – a háttérben settenkedő, kíváncsiskodó civil ruhás szereplők is elég sután kerülnek a képbe.

Hirdetés

Tarpai Viktória ragyog

Ennek ellenére a film kimondottan élvezetes. Ahogy a színészek a festett drapériát félrelibbentve kilépnek a térből, ahogy időnként mai szavakat kevernek a szándékosan viccesen előadott régimódi szövegbe – interaktív előadást emlegetve például –, és amilyen kedves iróniával viszonyulnak az egész történethez, gyakran idézőjelbe téve az egyébként patetikusnak ható mondatokat, az kezdettől a film mellé állítja a nézőt.

Amellett persze, hogy már az elején jelzik – mint a Jézus Krisztus Szupersztár című film óta sok helyen –, hogy mai színészek fognak előadni egy korabeli történetet: hozzák a ruhákat, a mini kordét, viccesen bedugják a fejüket a csoportkép kivágott arcaiba. Ez a megértő és azonosulással teli távolságtartás természetesen a rendező érdeme is, de az ember csak ámul, hogy hol rejtegették eddig ezt sok érdekes karaktert, szerethető arcot.

GM1 1435

Fotó: Gádoros Márk

Ott van mindjárt a Thuretzky táblabírót alakító Széplaky Géza, akinek a szeme akkor is mosolyog, amikor éppen […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2022/09/21/deryne-ifjasszony-vidnyanszky-attila-film/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Bereményi Géza: Ideges vagyok, mint egy író

Bereményi Géza: Ideges vagyok, mint egy író

Író, rendező és most már színész is, aki persze magát játssza el. Ez új alkotói …