2024. július 19., péntekMa Emília napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
2024.07.19. Emília Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Oravecz Imre: Bólogassak, hogy igen, nagyszerű vagyok?

Hirdetés

Oravecz Imre: Bólogassak, hogy igen, nagyszerű vagyok?

Oravecz Imre nem szereti a tömeget, persze tudja, hogy ő is a része, a 95. Ünnepi Könyvhéten ezért mégis megjelent. Amikor a könyves forgatag kellős közepén odaléptünk hozzá, épp Wirth Imre költő-muzeológussal beszélgetett egy kávéval a kezében a Magvető Kiadó standja előtt. Mindannyian tisztában voltunk azzal, hogy tíz perc múlva dedikálnia kell, a Kossuth-díjas költő mégis kedvesen és készségesen állt a rendelkezésünkre. Letelepedtünk mellé, s egyebek mellett arról kezdtünk beszélgetni, ami rá várt.

„A legzavaróbb, hogy dedikálásnak hívják. Dedikálni olyan, mintha ajánlanám, de az ember csak olyasvalakinek ajánl, akit ismer.” Időnként megkérik, ne csak dedikálja a könyvet, hanem írjon is bele valamit, de ezt rendre visszautasítja.

Meg aztán vannak, akik nem könyvet hoznak, hanem papírlappal járkálnak, és arra gyűjtik az aláírásokat. Nem tudom, komolyan gondolják-e, hogy ér valamit az ember aláírása. Szerintem semmit. A sztároké igen, valamit.

Hirdetés

Ekkor megkérdeztük, érezte-e már sztárnak magát az irodalmi életben. „Nem. Úgy gondolom, azok a sztárok, akiknek a könyveire tömegek várnak. Nádas Péter ilyen, miatta öt-hatszáz ember is sorba áll, ahogy egy egészen vacak lektűrszerző miatt is” – jegyezte meg.

Bólogassak, hogy milyen nagyszerű vagyok?

Oravecz Imre úgy érzi, dedikálni majdnem olyan rossz, mint amikor a pódiumon áll, és dicsérik őt. Ilyenkor nem igazán tudja, hogy milyen képet vágjon.

Bólogassak, hogy igen, nagyszerű vagyok? Vagy nézzek máshová? Vagy csináljak úgy, mintha nem hallanám az egészet? Bizonyára alkati kérdés, hogy valaki alkalmas-e erre a feladatra. Ha odaállok, akkor egyetértek, de az ember ezzel nem érthet egyet, és soha sem lehet elégedett azzal, amit csinál.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/06/15/oravecz-imre-95.-unnepi-konyvhet-irodalom-konyvek-kolto-alkonynaplok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A rendezvény, ahol a nők gyógyulnak, miközben a férfiak menekülőre fogják

CrimeCon az a hely, ahol a tragédia szórakozás, legalábbis egyeseknek. Másoknak sokkal inkább a traumák …