2023. március 28., keddMa Gedeon napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
2023.03.28. Gedeon Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Ön is megkóstolhatja a díjnyertes fogásokat

Hirdetés

Ön is megkóstolhatja a díjnyertes fogásokat

Új időszámítás kezdődött a a magyar gasztronómia történetében 2023. január 23-án, amikor a Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis alkotta magyar csapat harmadik helyezést ért el a Bocuse d’Or szakácsverseny világdöntőjében. Dalnoki Bence pedig úgy gondolta, megmutatja a hazai közönségnek is a bronzérmes, pontosabban bronzszobros menü három fogását, amit a versenykiírás szerint gyerekek számára kellett elkészíteni.


Dalnoki Bence


10

Dalnoki BenceGaléria: Étteremben is megkóstolhatók a konyhaművészet elismert fogásai(Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Hirdetés

A Paul Bocuse-t ábrázoló, jókora bronzszobor végig ott volt a tálalóasztalon, miközben Dalnoki Bence és munkatársai készítették a tányérokat, 

fogorvosi csipesszel rakosgatták az ehető virágokat és a leheletvékony csicsóka csipszet, öntözgették kiskanállal a különböző mártásokat és önteteket, szórták a különféle formájú és állagú szórnivalókat.

Egy óvodás, de még egy kisiskolás sem tudná megmondani, kik is kerültek pontosan a tányérokra, a vidám színek és mosolygós formák azonban biztosan jókedvre derítenék őket, a kirobbanó ízélmény pedig garantáltan különbözik a pizzától és sült krumplitól (természetesen ketchuppal), amik ennek a korosztálynak az alapfogásai. A fogások célja funny elemeken kívül éppen az volt, hogy kedvet csináljanak az egészséges étkezéshez.

Különleges fogások

Az összetevők felsorolásával a sokat próbált gasztrokritikusok is bajban lennének, annyiféle rafinált „apróság” adja ezeknek a fogásoknak az alapját. Az apróságok jelen esetben akár napokig is készülhetnek, mire kiszáradnak, megdermednek, megsülnek, redukálódnak vagy éppen kiolvadnak. Dalnoki Bence elmondása szerint volt, hogy a gyakorlás során – amikor újra és újra elkészítették a versenymenüt – 160 különböző „alkatrészt” rejtő a zacskó vagy dobozka volt előtte és Nyikos Patrik előtt, fejenként.

Az erőfeszítés azonban megérte, mert nem csupán a Bocuse d’Or világverseny zsűrijét nyűgözték le, hanem mindenkit, aki kóstolta az alkotásaikat, így most az újságírók egy csoportját. A három étel, amit elkészítettek a METRO Gasztroakadémián és ízelítőt adtak a Lyonban díjazott fogásokból a következő volt:

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/degusztator/2023/03/06/bocuse-d-or-dalnoki-bence-nyikos-patrik-gyerekmenu/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A Karancs tűzhelyek emlékére, de van, akinek jó a vákuumzacskó is

A Karancs tűzhelyek emlékére, de van, akinek jó a vákuumzacskó is

Valamikor a nyolcvanas években lehetett. Nem volt ülőhely a Klauzál téri legendás Kádár étkezdében, kifőzdében, …