2021. január 21., csütörtökMa Ágnes napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.01.21. Ágnes Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Omlós és édes a karácsonyi kalácsok Cadillacje

Hirdetés

Omlós és édes a karácsonyi kalácsok Cadillacje

Mint megannyi híres olasz étel, a panettone ősét is az ókori római konyha hagyományaiban lelhetjük fel. A szakácsok már kétezer évvel ezelőtt készítettek kelesztett tésztából kalácsszerű süteményt, amit mézzel édesítettek (és valószínűleg garummal is). De mint sok másik gasztronómiai nevezetességnek, természetesen középkori legendája is van. Nem is egy.

Toni kenyere, szerelme vagy kalapja

  • A gyakoribb verzió szerint egy félresikerült konyhai manővernek köszönhetjük a híres kalács megszületését. 1495-ben Ludovico il Moro szakácsát azzal bízták meg a Sforza-udvarban, hogy készítsen karácsonyi édességet, ami viszont a kelleténél tovább időzött a kemencében, így megégett. A főszakács segédje, Toni, hogy mentse a menthetőt, a megmaradt alapanyagokból és amit még a kamrában talált, összedobott egy kalácsot, amit a hálás vacsoraközönség Toni kenyerének (pane di Toni – panettone) nevezett el.
  • Itáliához híven a másik verzióhoz szerelmi szál kapcsolódik. Még a XV. században egy fiatal nemes, Ughetto degli Atellani beleszeretett egy milánói pék lányába, Aligisába. Hogy közelebb jusson a tiltott gyümölcshöz, beállt a pékségbe inasnak. Ő sütötte az első panettonét, ami a város kedvence lett. A sikeres termékkel fellendítette a pékség forgalmát, aminek köszönhetően elnyerte a lány kegyét és kezét.
  • Természetesen van egyházi vonal is: a sütemény a mindig megfelelő fejfedővel megjelenő Antonio szerzetes testvér papi kalapjára utal.

Ami azonban biztos, hogy Lombardiában (ezen belül Milánóban) már az 1200-as évek óta készítik karácsony tájékán kovásszal, finom búzaliszttel a mézzel és mazsolával édesített kenyeret, aminek a neve az olasz cipó, a panetto szóból ered és az „-one” (nagyító) utótaggal látták el, lévén a panettone magas sütemény.14

Hirdetés

Galéria: PanettoneFotó: Bakcsy Árpád / Index

Egyesek felismerni vélik id. Pieter Brueghel egyik XVI. századi festményén és egy ekkoriban született szakácskönyvben is, amit a pápa szakácsa, Bartolomeo Scappi írt. Viszont az édes, aszalt gyümölcsös kalács és a karácsony konkrét összekapcsolása csak a XVIII. századi olasz író, Pietro Verri művében jelenik meg először Pan del Ton (luxuskenyér) néven.

A luxuskenyér világgá megy

Bármi előzte is meg, napjaink panettonéját a XX. századnak köszönhetjük. Angelo Motta 1919-ben alapította milánói pékségét, ahol már a modern, háromszor kelesztett, henger alakú kalács készült, citrushéjakkal, aszalt és kandírozott gyümölcsökkel ízesítve, hogy azután kék díszdobozokba kerülve meghódítsa először a várost, majd egész Olaszországot.

Egyre többen másolták a sikeres süteményt, majd az olasz bevándorlóknak köszönhetően jutott el az Egyesült Államokba és Dél-Amerikába is a karácsonyi panettone hagyománya. Ma már világszerte ismert, kézműves készítőinek bajnokságokat rendeznek.

Az eredeti mazsolás-narancsos-kandírozott gyümölcsös verzió mellett évről évre újabb változatok jelennek meg a gourmet-üzletek polcain a gesztenyéstől, csokoládéstól és a sós karamellástól kezdve az olívaolajoson át egészen a teljesen csupasz, gyümölcs nélküli változatokig.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/gasztro/2020/12/24/omlos_es_edes_a_karacsonyi_kalacsok_cadillacje/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Amerikában lassan Lady Gaga szobra áll a Lady Liberty helyén

Amerikában lassan Lady Gaga szobra áll a Lady Liberty helyén

Arany mikrofon, magyaros konty és mindent elmondó mosoly az énekesnő karrierje talán legfontosabb perceiben. Íme a …