2021. október 19., keddMa Nándor napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2021.10.19. Nándor Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Olykor a vágódeszka is megremeg a kés alatt

Hirdetés

Olykor a vágódeszka is megremeg a kés alatt

Ha egész estés hollywoodi filmet forgatnának a Bocuse d’Or versenyről, ahogyan a hozzá izgalomban és technológiai kifinomultságban nagyon hasonló Formula–1-ről már többször is megtették, a drámai pillanatokban alighanem

  • a csöndet átütő hangos szívdobogás fokozná a feszültséget,
  • majd ez az effekt átkúszna a konyhai eszközök zörgésébe,
  • a fazékból feltörő rotyogásba,
  • végül a tomboló, éljenző, szurkoló tömeg ovációjába.

Mindez nem is lenne művészi túlzás, ahogyan azt a Bocuse d’Or küzdelmeit megjárt versenyzők, szervezők és drukkerek elmeséléséből megtudhatjuk. A francia városban idén is ott van a magyar csapat, így az Index is a helyszínen van. Az elutazás előtt végigkísértük a próbafőzéseket, élőben tudósítunk a világbajnokságról, de itthon is vannak barátaink, akik tisztában vannak azzal, hogy mi vár a magyarokra odakint, hiszen ők már korábban élesben élték át az izgalmakat.  

Most azok szólalnak meg, akiknél jobban tényleg csak az idei versenyezők tudják, milyen is a Bocuse d’Or lyoni döntőjének hangulata.

Jerome Bocuse, Molnár Gábor és Hamvas Zoltán

Hirdetés

Jerome Bocuse, Molnár Gábor és Hamvas Zoltán

Fotó: Bakcsy Árpád / Index

Molnár Gábor, korábbi versenyző

A Bocuse d’Or belülről egyszerűen frenetikus, egyedi és teljesen magával ragadó esemény. Szurkolóként is hihetetlen lehet a lelátóról biztatni a versenyzőket. Nekem versenyzőként volt részem átélni. Olyan, akár a nagy futballstadionok hangulata. A verseny ideje alatt ebből nem sokat érzékeltem, hiszen munka közben csak a feladatra koncentrálunk, és megpróbálunk minden külső tényezőt kizárni. Tudat alatt azonban tisztában vagyunk azzal, sokan csakis miattunk utaztak ki Lyonba, így érezzük biztatásukat és szeretetüket. Ha jól emlékszem, a sertéscomb volt a téma, amikor verseny közben annyira jól mentek a dolgok, hogy volt időm és energiám kiintegetni a lelkes magyar szurkolótábornak. A magyar zászlót vinni és az országot képviselni egy ilyen jeles eseményen lelkileg nagyon felemelő. Hálás vagyok azért, hogy átélhettem.

Pohner Ádám, korábbi versenyző

Igazán szerencsés vagyok, kétszer is jártam a Bocuse d’Oron. Először még fiatalon, commisként, kuktaként. Iszonyúan izgultam, néha még a kés is remegett a kezemben, de ez nem befolyásolhatott, a feladatra kellett összpontosítanom. A versenybokszon kívül ilyenkor semmi más nem létezik. Emlékszem, huszonegy évesen külön sportpszichológus készített fel, hogy ne izguljam túl magam, viszont négy évvel később, már versenyzőként, sokkal magabiztosabban álltam a vágódeszkák fölött. A hangulat páratlan, de verseny közben nem érzékelsz belőle semmit a koncentráció miatt. Belül azonban tudjuk, hogy a helyszínen több százan, otthon pedig több ezren szurkolnak, és ez erőt ad. Ám ha verseny közben kipillantok a bokszból, mindezt csak úgy látom, mint egy felgyorsított némafilmet.

<img id="kep_szerkfoto_image_39981203" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/degusztator/2021/09/26/bocuse-d-or-lyon-franciaorszag-bevezeto/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Pilátus, a modern köntösbe bújtatott kortárs politikus

Pilátus, a modern köntösbe bújtatott kortárs politikus

A hatalom érdekes tulajdonsága, hogy megsokszorozza a közösség hatóképességét, ugyanakkor képes az embert olyan cselekedetek …