2023. május 30., keddMa Zsanett, Janka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
2023.05.30. Zsanett, Janka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Ókovács Szilveszter: Nincs B tervem

Hirdetés

Ókovács Szilveszter: Nincs B tervem

„Nincs B tervem, elég sokat dolgoztam ezzel” – mondta az Indexnek Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, miközben rámutatott az intézmény 2023–2024-es évadának műsorkalendáriumára.

Nem gondoljátok, hogy B tervekre is maradt idő?! Az elmúlt 12 évem arról szólt, hogy nincs B terv, ahogy B állásom sincs. Az Opera megérdemli és ki is követeli magának a napi 24 órát meg az éjszakát, ahogy itt szoktuk mondani. Ma éjjel például folytatom a pályázatírást.

Arra a kérdésre, miért döntött úgy, hogy a főigazgatói pályázat lezárulta előtt – 2023. március 28. – egy héttel hirdeti meg az Opera következő évadát, azt mondta, muszáj volt, ugyanis a pályázat nem akkor ér véget, az csak az írásos anyag beadásának határideje. Onnan a döntés még legalább egy hónap.

„Nem várhattunk tovább, különben a bérletek értékesítését nem tudjuk elkezdeni. Átcsúszunk a nyári időszakba, és olyan anyagi veszteség éri az Operát, amelyet senki sem akarhat. Szóval kiszámoltam, és azt mondtam, ne várjunk tovább, hanem hirdessük ki ekkor az évadot” – fogalmazott.

Hirdetés

Megjegyezte, hogy az intézmény általában is márciusban szokott új évadot hirdetni, tavaly például ugyanez az esemény egy héttel korábban, március 13-án történt.

Egy ideje már arra várt, és szerinte az lett volna kényelmes és fair, hogy a győztes igazgatónak – amennyiben valaki más volna – a kihirdetés előtt van egy hete, hogy rápillanthasson a tervre.

Elgondolkozhasson azon, mit akar nagyon, és mit nagyon nem. A minisztérium nem decemberben és nem is januárban, csak februárban írta ki a pályázatot, amely a törvény szerint 30 munkanapig tart, ez valójában 43 nap. Az elbírálási időszak újabb 30 napig fut, míg a döntéshozatalra újabb 30 napot biztosít a pályázat, így a procedúra akár 103 napig is eltarthat.

Ez nem a prózai színházak világa, ott olykor még májusban sem tudják, hogy szeptemberben mit mikor játszanak – jegyezte meg. Az Operában ez értelmezhetetlen lenne.

Már tudom, mi lesz 2026 elején. A pályázatomban a mostanin túl további 7 évad tervét teszem le. Meg lehet változtatni, de amíg én vagyok a főigazgató, addig ez a vezérkönyv

– fogalmazott.

Európában más dívik

Más európai városokban is évekre előre megvan a műsorterv. Operaigazgatót, de akár múzeumigazgatót viszont másképp szoktak hosszabbítani vagy cserélni – jegyezte meg Ókovács Szilveszter. Általában a mandátum felénél megkérdezik a regnálót, hogy kívánja-e folytatni, ha elégedettek az addigi munkájával. Ha nem, elkezdenek keresgélni. De a mandátum felénél-derekánál általában megszületik a kinevezéses döntés, ki lesz a következő ciklus vezetője. Ha más tölti be majd a posztot, akkor az illető kap egy kis irodát, ahova két évig bejárhat, és előkészítheti a saját évadjait – magyarázta.

Olyan sincs, hogy ma én vagyok, holnap pedig te. Az új igazgatónak nem az előző terveit kell levezényelnie, hanem mindenki a sajátját valósítja meg

– fűzte hozzá.

A leköszönő és az új direktor tehát két évig együtt dolgozik ebben a modellben, ez az Európában bevett gyakorlat. Megkíméli az intézményben dolgozók idegrendszerét is, hisz nem hirtelen kell átállniuk valami másra. És akkor marad idő B tervekre is, ha valaki leköszönne.

Az évadtervhez nem igazán szoktak hozzányúlni egy hirtelen főigazgató-váltás után sem. A bérlet- és jegyvásárlás ugyanis már hónapok óta tart addigra, mire az esetleges következő igazgató augusztus elsején hivatalba lép.

Az értékesített jegyekből, bérletekből addig milliárdos bevételünk lehet. Ettől függetlenül a műsor mindig változhat, az örök mondat a műsorváltozás jogáról mindenhol ott kell álljon, de az évad összeállításakor elsősorban nem azon gondolkodunk, hogy majd jön valaki, aki kidobálja a repertoárt.

Elmagyarázta, hogy az előre lekötött szerződések felbontásához mindkét fél kell. Ha az új direktor le akar cserélni egy szopránt, azt egy évre előre zökkenőmentesebben tudja tenni, de ha a produkcióig már csak hetek vannak hátra, akkor vagy másik szereplési lehetőséggel kell kárpótolni, vagy fizetni kell. Az előadást ha 90 napon belül törlik, és nem kap helyette új felkérést, a művésznek jár a gázsi 80 százaléka. Premiereknél a próbák megkezdése utáni lemondás esetén a teljes próbadíj a kötbér mértéke.

Ókovács úgy véli, hogy az Opera 2023–2024-es évadába már nem nagyon lehet belenyúlni. Nem feltétlenül a szerződések aktiválása miatt, hanem azért, mert a felkéréseket már elküldték – az is szerződésnek minősül –, és az illető művész, ha elfogadta, akkor ezzel a munkával számol.

Persze végső soron mindent lehet, ám akkor kártérítésre van szükség. Biztos van az a pénz, amiért egy rendező félreáll, hogy helyette más jöjjön. De ez egyrészt nem kulturált, másrészt nagyon költséges

– fogalmazott.

Nem zavartatták magukat

Nem voltam hajlandó sutba dobni az egész évadtervet, csak azért, mert dúl egy háború, amelyben két szláv nemzet feszül egymásnak. Egyébként azzal egyből bevontuk volna magunkat a politikai térbe. A probléma nem itt van, és nem mi vagyunk – Ókovács Szilveszter ezt már az évadhirdető sajtótájékoztatón mondta az Eiffel Műhelyházban.

„Háborús és más okból is zaklatott időben nem zavartattuk magunkat, és egy gazdag évadtervet készítettünk, ami nincs tekintettel a világban zajló eseményekre, sem más ostoba vagy félig ostoba pletykákra.”

[…]A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/03/22/okovacs-szilveszter-opera-foigazgatoi-palyazat-uj-evad/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Petőfi néha reggelire is gulyást evett, annyira szerette

Petőfi néha reggelire is gulyást evett, annyira szerette

Mint tudjuk, az evésről beszélgetni legalább olyan jó, mint enni, és ha ehhez az irodalomból …