2021. július 27., keddMa Olga napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2021.07.27. Olga Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Ők lettek az építészeti OSSKÁR-díj nyertesei

Hirdetés

Ők lettek az építészeti OSSKÁR-díj nyertesei

Osskó Judit építész, az egykori, Unokáink is látni fogják című televíziós műsor szerkesztője férjével, Tokár György építésszel közösen építészeti díjat alapított, amelynek neve kettőjük vezetéknevének összekapcsolásával jött létre. Az OSSKÁR-díjjal a házaspár azokat a Magyarország területén megépült, 2017. január 1-je után átadott épületeket kívánta díjazni, amelyek szervesen illeszkednek a település, a táj szelleméhez, rendezik és nem zaklatják tovább a meglévő természeti és épített környezetet.

Olyan kiemelkedő színvonalú műveket szeretnénk díjazni, amelyekben a vezető szerepet a humánum, a harmónia és a minőség képviseli. A beküldött épületeket, együtteseket ezért tágabb környezetükkel együtt kívánjuk értékelni, hiszen a díj odaítélésének legfontosabb szempontja, hogy az új létesítmény szerves része legyen az adott település táji és épített környezetének. Minden díj annyit ér, amennyit a díjazott művek minősége és általános elfogadottsága visszaigazol. A látvány – s benne az építészet is – köztulajdon, és így üdvös volna, ha az olyan tradicionális értékek, mint a harmónia, az arányosság és a szépség ismét polgárjogot nyernének korunk szikárabb építőművészetében is.

A pályázatra tavaly szeptemberig 31 pályamű érkezett be, a díjazottakat 7 tagú, elismert építészekből álló bírálóbizottság választotta ki. A grémium három pályaművet díjazott, s mindegyiket az első helyre rangsorolta.

A wekerletelepi Kispiac belső tere

Hirdetés

A wekerletelepi Kispiac belső tere

Fotó: OSSKÁR-díj

Elismerésben részesült a wekerletelepi Kispiac. A Füzes András és Tóth Péter építészek jegyezte épületnél a zsűri kiemelte, hogy a tervezők jól használták fel a környezeti kötöttségeket, a műemlékvédelem alatt álló kertvárosi telep formarendjével szellemi azonosságot vállaltak, magas szinten folytatták, de nem másolták le Kós Károly és hasonló organikus szellemben alkotó kortársai munkáit. A piac tömegalakítása puritán, de mégis rafinált, a nagycsarnok kiemelkedik az egyszerű nyeregtetős tetőformából, a látványnak ritmust adó három keresztcsűr jelöli ki a belső nagyterem helyét.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/06/29/ok-lettek-az-epiteszeti-osskar-dij-nyertesei/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Meghalt John Hutchinson, David Bowie egykori gitárosa

Meghalt John Hutchinson, David Bowie egykori gitárosa

Hosszú betegség után a hétvégén meghalt David Bowie egykori zenésztársa, John Hutchinson, jazzgitáros – írják …