2022. január 17., hétfőMa Antal napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 309,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
2022.01.17. Antal Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 309,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Ők a Virtuózok győztesei

Hirdetés

Ők a Virtuózok győztesei

Új mentor van a legutolsó adásban, Sergio Kuhlmann spanyol zongoraművész. Ő mentorálja a tehetségkutató egyik legtehetségesebb versenyzőjét, Ivan Petrovic-Poljak zongoristát is.

  

A horvát Ivan Petrovič-Poljakkal indulunk, ezúttal is kitesz magáért a darab választásban. Grieg a-moll zongoraversenyét játssza értő, szenvedélyes, igazán méltó előadásban. Ami fontos, mert ritkán játszott művet jó előadásban kell először hallani. A produkció műsorindításnak is karakteres, a német műsorvezetősztár, Thomas Gottschalk azt mondja róla, varázslatos és fenséges. Bár nem ő számít a legszakmaibb ítésznek, ezúttal igaza van. 

Hirdetés

Másodikként a cseh Martin Sadílek lép színre, akire szimpatikus hárfásként emlékszünk, viszont ő volt az, aki maga mögé utasította a 13 éves zsenit, Richard Kollert hegedűst, akinek abszolút a döntőben lenne a helye. De hát a számok törvénye az a számok törvénye. Kollert legalább egy különdíjat nyer, a Dohnányi Zenekarral újévi koncerten léphet fel.

Martin nagyon nehéz helyzetben van, hisz zenekar nélkül játszik, pianoval indít, fülelni kell, hogy egyáltalán átállítsuk fülünket egy más típusú, kevésbé látványos, meghittebb zenélésre, de a zsűrinek nagyon bejön, amit Sadílek csinál. Marcel Tournier Féérie, avagy Tündérmese című művét játssza, zsűribeli honfitársa, Gabriela Boháčová zenei producer azt mondja, ő egyénileg is képes úgy bizonyítani, mint a többiek zenekarral. 

A lengyel Miłosz Bachonkoban az a legfantasztikusabb, hogy saját maga által komponált művet játszik, és a mű nem akármilyen, akár érett zeneszerző is írhatta volna. Érzelem- és tempóváltásokra, sokoldalú megmutatkozásra is lehetőséget ad. Miłosz kisebb korában már számos művet írt, nem mindet jegyezte azonban fel, a megörökítettekből csak négy-öt van. A művet átszellemülten, virtuózan, komolyan játssza, látszik, hogy konkrét érzelmi viszonyulása van hozzá. 

Az ő mentora is a spanyol zongorista Sergio Kuhlmann, aki azt mondja,

a szerencse nem más, mint a lehetőség és a felkészültség találkozása,

és neki most mind a kettő megadatik. Ez a lengyel kisfiú egy kisebbfajta csoda, s hogy zenét is ír, jóformán a klasszikusokkal vetekedő minőségűt, különösen az. Saját kis belső világa […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/12/18/virtuozok-nemzetkozi-tehetsegkutato-placido-domingo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Tamás Gáspár Miklós is depolitizált Baumgarten-emlékdíjas

Tamás Gáspár Miklós is depolitizált Baumgarten-emlékdíjas

A háború után „kommunizálták”, majd megszüntették az 1929–49 között működő díjat, melyet a „Baumgarten Ferenc …