2023. február 2., csütörtökMa Ignác napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.02.02. Ignác Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Ő a horror pápája, mégis mindentől fél

Hirdetés

Ő a horror pápája, mégis mindentől fél

A New York állambeli Carthage-ban született, apja zenetudományt oktatott a West Kentucky Egyetemen. A filmek korán felkeltették az érdeklődését, rajongott Howard Hawkes és John Ford westernjei és az ötvenes évek alacsony költségvetésű horrorjai iránt, különösen a Tiltott bolygó című sci-fi szörnyfilm volt a kedvence. Mindössze tizenkét esztendősen forgatta első filmjét 8 mm-es kameráján, a középiskola után a dél-kaliforniai egyetem film tanszakára iratkozott be.

1970-ben – még hallgatóként – egyik írója, vágója és zeneszerzője volt a legjobb élőszereplős rövidfilm kategóriában Oscar-díjat nyert The Resurrection of Bronco Billy című westernnek, olvasható az MTVA Sajtóarchívumának portréjában. A sikeren felbuzdulva barátjával, Dan O’Bannonnal Sötét csillag címmel sci-fi komédiába kezdett űrhajósokról, akik instabil bolygókat robbantanak fel, ő egy személyben volt az író, rendező, producer és zeneszerző, az 1974-re elkészült alkotás kultuszfilm lett.

A klasszikus western-kliséket nagyvárosi környezetbe helyezve forgatta A 13-as rendőrőrs ostroma című akciófilmet, amely az alacsony költségvetés ellenére előbb a kritikusok, majd a közönség kedvence is lett.

Hirdetés

A horror pápája és a sikolykirálynő

Nevét az 1978-ban bemutatott Halloween  A rémület éjszakája révén lett igazán ismert és egyben a horror szinonimája, ebben az alkotásban is vágóként, íróként, zeneszerzőként és rendezőként dolgozott. A filmben egy Mike Myers nevű, szinte végig csak álarcban látható férfi az elmegyógyintézetből megszökve szülővárosában kezd tinédzser lányokat gyilkolni, az egyik kiszemelt áldozatot alakító Jamie Lee Curtis ekkor alapozta meg „sikolykirálynő” hírnevét. A 21 nap alatt, alig 300 ezer dollárból forgatott film 70 millió dollár bevételt hozott, ezzel ma is az egyik legjövedelmezőbb független film.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/01/14/john-carpenter-szuletesnap-a-horror-papaja-halloween/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Csák János: Vége azoknak az időknek, amikor majd az állam megoldja

Csák János: Vége azoknak az időknek, amikor majd az állam megoldja

Magyarországon történetileg jóval nagyobb az állam szerepe a kultúrafinanszírozásban, mint a bolsevik uralom torzításait megszenvedő …