2021. szeptember 19., vasárnapMa Vilhelmina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.09.19. Vilhelmina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Nincs az az élet, ami ne hordozna másságot, tragédiát

Hirdetés

Nincs az az élet, ami ne hordozna másságot, tragédiát

Enyedi Ildikótól megkérdezték A feleségem története cannes-i premierje kapcsán, hogy végül az a film született-e meg, amit elképzelt. Jelentős kisfilmes sikerek után önnek ez az első nagyjátékfilmje. Hogy érzi, az született meg, amit szeretett volna?

Nagyon régóta dédelgetem ezt a filmet. Előfordult, hogy az egész folyamat során jelenetek, helyzetek, akár még karakterek is másként alakultak, mint ahogy eredetileg elképzeltük vagy megírtuk a forgatókönyvben, de ez később csak javára vált a filmnek. Gazdagabbak, árnyaltabbak, sokszínűbbek lettek a karakterek, mert sokszor hozzájött az a plusz, amit a szereplők a saját személyiségükből tettek hozzá, így nem egyszer olyan eredmény született, amin én magam is meglepődtem. De amit esszenciálisan érzelmileg akartam átadni, az, úgy érzem, megvalósult. Az én olvasatomban legalábbis.

Az interjú pillanatában még sajnos csak a film előzetese látható. Mondhatjuk, hogy a Külön falka női film? Félre ne értsen, ezt most úgy értem, hogy már ezen látszik, érződik egyfajta női érzékenység, empátia, megközelítési és feldolgozási mód, ahogy a női írók művein.

Hirdetés

Én ezt egyáltalán nem tudom megítélni. Négy éve dolgozom a filmen, azóta éjjelem-nappalom ezzel telt, már nem látom kívülről. Annyi folyamaton mentem keresztül az ötlettől a gyártáson át az utómunkáig, melynek nézése során az ezernyi verzióban azért ki tud égni az ember, így kissé le is váltam érzelmileg róla. Most majd kis távolság után, amikor Karlovy Varyban újra megnézem, valószínűleg megint érzelmi kapcsolatba kerülök vele.

Jelenet a Külön falka című filmből

Jelenet a Külön falka című filmből

Fotó: Nyoszoli Ákos

A film egy nehéz sorsú apa nehéz sorsú kislányáról és kettejük kapcsolatáról szól: a kislány édesanyját elvesztette, az apa pedig afféle balhés nehézfiú, mégis valahogy egymásra találnak. Mennyire merített saját gyerekkorából, mennyire tekinthető a Külön falka önéletrajzi jellegűnek?

Közeli ez a történet, van benne a saját gyerekkoromból is inspiráció, elemek, érzetek köszönnek vissza. Konkrétan, egy az egyben nem vettünk át jeleneteket, de összemosódásokat találunk a filmben valóság és fikció között. A forgatókönyvet Szántó Fannival írtuk, rengeteget beszélgettünk erről a kapcsolatról, elemeztük, hogy megfelelően árnyalt és alátámasztott legyen, sokat gondolkodtunk az apa karakterén is. De lehet általánosságban, tágabban is nézni a filmet az apa-lánya kapcsolatról. Mindenkinek vannak feldolgoznivalói.

A Külön falka az Inkubátor Program keretében készült, amely a kezdő filmeseket támogatja, de mint tudjuk, elég szűk büdzsével. Mi volt a legnagyobb nehézség a filmkészítés folyamatának egészét tekintve?

Talán az, hogy nem tudtunk annyit fizetni a színészeknek, a szereplőknek, mint amennyit megérdemeltek, vagy mint amennyit szerettünk volna. Persze épp az Inkubátor Program miatt mindenki tudja, hogy milyen szoros a költségvetés, és általában a szereplők, főbb stábtagok el is vállalják lelkesen, de aztán ahogy telik az idő, és a résztvevők egyre több munkát tesznek a filmbe, érződik, hogy megváltozik az ehhez való viszony. És persze volt olyan is, hogy egy álomhelyszínről csak néhány nappal a forgatás előtt derült ki, hogy mégsem jön össze. Persze ezt csak mi tudjuk, a lényeg, hogy a néző ezeket a dolgokat ne érezze meg. De tény, hogy a végére néha kengyelfutó gyalogkakukknak éreztem magam.

Ilyenkor nem pánikol be?

Kezelni kellett bizonyos helyzeteket, ami az ember rugalmasságát és kreativitását is próbára teszi, ezek mindenképp fejlesztenek a nyitottság terén. A költségvetéssel és a pénzügyekkel egyébként nem én foglalkoztam szerencsére, hanem a producerek, Berkes Júlia, Zachar Balázs és a film gyártásvezetője, Sípos Anna. Persze tudtam a dolgokról, de ez a terep nem az erősségem. Jó érzés volt, hogy beavattak a fontos kérdésekbe, és láttam, hogy tényleg mindent megtesznek […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/08/26/kis-hajni-karlovy-vary-filmfesztival-kulon-falka-interju/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Galambos Lajos dalban mondja el reményeit az Indexen

Galambos Lajos dalban mondja el reményeit az Indexen

A Sunday Brunch vendége Galambos Lajos dalban mondta el érzéseit és reményeit. Tekintse meg az …