2021. szeptember 28., keddMa Vencel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.09.28. Vencel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Netflix kontra ultraortodox zsidóság

Hirdetés

Netflix kontra ultraortodox zsidóság

Úgy tűnik, a Netflix rákapott az ultraortodox zsidók életét bemutató sorozatok gyártására. Ezzel semmi baj nincs, ugyanakkor a szolgáltató előszeretettel filmesíti meg a judaizmus ezen ágának állítólagos sötét oldalát, hiszen kissé egyoldalúan, a közösséget elhagyó szereplő szemszögéből ragadja meg a történetet – a vallásos zsidók legnagyobb felháborodására.

Tavaly tavasszal tarolt A másik út (Unorthodox) című sztori, amely egy Deborah Feldman azonos című regénye alapján készült minisorozat. A megtörtént eseményeken alapuló könyv – és sorozat – részletes betekintést nyújt a New York-i Williamsburgben élő szatmári zsidó közösség mindennapjaiba, a külső szemlélő okuláréján át nézve radikálisnak mondható szokásrendszerébe. 

Jelenet A másik út című filmből

Jelenet A másik út című filmből

Hirdetés

Fotó: Anika Molnar / Netflix

A másik út fő problémája abban rejlett, hogy nem kerülte el a műfajra jellemző sztereotip ábrázolásmódot: egyre több film és sorozat készül az ortodox közösségből elmenekülő zsidókról, akik azért döntenek a kilépés mellett, hogy aztán normális, modern életet élhessenek. Az ilyen műsorok szerint az illető mindent egy lapra tesz fel, vagyis ezek a sorozatok azt sugallják, hogy ha az ember nem azonosul az ortodox nézetekkel, akkor az egyetlen út a közösségből való kiválás.

Botrányos fogadtatás

A Netflix látszólag nem tanult az esetből, hiszen a botrányos sorozat után július közepén hasonló sztorit tűzött műsorára: a My Unorthodox Life című valóságshow-t.  A másik út visszhangja azonban piskóta volt az új sorozat fogadtatásához képest, hiszen a premier óta ízekre szedik nemcsak a sorozatot, de a valóságshow nagyon is valós szereplőit is… 

A My Unorthodox Life központjában Julia Haart, egy modellügynökség és divatcég vezérigazgatója áll, aki négy évtizedig élt a haredi zsidó közösségben. Az önmagát munkamániás feministának valló anyának négy gyermeke van, akik szintén szerepelnek a sorozatban, hiszen anyjuk példájára többé-kevésbé ők is új életet kezdtek. Kicsit olyan, mintha az új Kardashian család szárnybontogatásait néznénk.

Annak ellenére, hogy egy sokszor humoros elemekkel tarkított valóságshow-ról beszélünk – amely a begyakorolt párbeszédekből és érzelemmentes előadásmódból rögtön érződik –, a sorozat közelebb áll a fikcióhoz. Való igaz, hogy a műsorban említett problémák egyes közösségekben nagyon is […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/cinematrix/2021/07/30/netflix-kontra-ultraortodox-zsidosag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Budapest Film: majd ha sokan akarják az Elkxrtukat, többször vetítjük

Budapest Film: majd ha sokan akarják az Elkxrtukat, többször vetítjük

A budapesti mozihálózat hivatalos közleményben szögezi le, hogy az alkotás sillabusza és előzetese alapján – …