2021. szeptember 24., péntekMa Gellért napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.09.24. Gellért Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Nem kérhetnek védettségi igazolványt a magyar színházak

Hirdetés

Nem kérhetnek védettségi igazolványt a magyar színházak

A kötelezően előírtnál szigorúbb feltételekhez kötné a belépést előadásaira az Örkény Színház: amint arról múlt héten az Index is beszámolt, a színház védettségi igazolványhoz kötné a látogatást. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) szerint azonban ehhez a teátrumnak nincs joga.

Péterfalvi Attila, a NAIH vezetője a Klubrádió kérdésére válaszolva azt írta, a színház nem kérhet védettségi igazolványt a belépőktől, több okból sem:

  • A koronavírus elleni védettség tényére vonatkozó adat egészségügyi adat, amelynek kezelése fő szabály szerint tilos.
  • A színházak esetében adatkezelői részről az egészségügyi adat kezeléséhez a feltételt az érintett önkéntes és kifejezett hozzájárulása vagy uniós, illetve nemzeti, kötelező erejű jogi előírás megléte teremtheti meg.
  • Ha a színház a koronavírus elleni védettség igazolását kötelezően előírja, az kizárja a hozzájárulás önkéntességét.
  • Nem lehet kötelezően védettségi igazolványt kérni azokon a kulturális eseményeken, ahol „az előadó-művészet valamely ágának fellépése céljából megtartott esemény a) az e művészet céljára rendelt helyszínen kerül megtartásra, b) előre megváltott ülőhelyre szóló jegy ellenében látogatható és c) a néző az előadás időtartama alatt az előre megváltott ülőhelyén köteles tartózkodni”.
  • Mivel az Örkény Színház előadásaira és minden más, közfeladatot ellátó, illetve közpénzből is gazdálkodó színház előadásaira érvényesek a fenti feltételek, így azok egyértelműen az ,,előadó-művészet valamely ágának fellépése céljából megtartott esemény” kategóriájába tartoznak.
  • A színházi adatkezelőkre vonatkozóan nem találtak a hatályos jogszabályi környezetben előírást a védettség kötelező igazolására.

Péterfalvi Attila ezért azt javasolta az Örkény Színháznak, hogy amennyiben szükségesnek véli a szigorítást, a jogalkotóhoz kell fordulnia egy esetleges jogszabály-módosítás érdekében.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Hirdetés

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/09/13/orkeny-szinhaz-vedettsegi-igazolvany-naih-peterfalvi-attila/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ezt a kérdést sokan felteszik: A bűnöző bűnöző marad?

Ezt a kérdést sokan felteszik: A bűnöző bűnöző marad?

Sajnos (vagy nem sajnos) a megkönnyezést nem lehet megúszni, nekem legalábbis nem sikerült a Karlovy …