2021. december 4., szombatMa Barbara, Borbála napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 349,00 Ft
2021.12.04. Barbara, Borbála Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 349,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Nem kell továbbmenni, megérkeztünk

Hirdetés

Nem kell továbbmenni, megérkeztünk

Úgy látszik, megjött az úri közönség kedve az átkosban menzáig, üzemi konyháig lezüllesztett, leveneszesített (Venesz József a magyar népi demokratikus tervgazdálkodási konyha atyja), amúgy a háború előtt tisztességesen elkészített magyar polgári konyhakultúra ételeire. Éppen itt volt az ideje.

Divat lett a paradicsomos káposzta, ami a Venesz-világban a honvédségi konzervek slágere volt. Kollégiumi szobák és folyosók bűzlöttek az odakozmált villanyrezsókon melegített konzervektől. Jól csúszott rá a kövidinka, ha jutott.


Rántott mangalica


7

Hirdetés

Rántott mangalicaGaléria: Pasarét bisztró(Fotó: Vajda Pierre)

De a szegények vacsorája, a káposztás cvekedli is az ínyencek étke lett mára. Nem beszélve a palóclevesről, mely levesnek még a keletkezési nyomát is elfedte, írmagját is kiirtotta az újkori barbárság, a mindent leegyszerűsítő, a hagyományokon gumicsizmával tapodó buzgóság és kivagyiság. Nem mintha nem léteztek volna ezek az ételek az elmúlt években, csak éppen egyiknek sem sikerült visszaadni a becsületét. Voltak, előkerültek, de nem akaródzott rendesen elkészíteni őket.

Láttam palócnak mondott levest pulykából; még így leírva is szentségtörés. Aztán ott van a jobb sorsa érdemes vadas marha szalvétagombóccal. Odáig züllött, hogy a szanaszét főzött negyedosztályú leveszöldséget cukorral, ecettel meg tubusos mustárral összemixelik, és kész a mártás – és akkor ez még a jobbik verzió.

Nézzük, hogyan birkózik meg a Pasarét Bisztró konyhája ezen ételek közül néhánnyal!

Világos üvegkalitkában ülve fehér abrosszal terített asztalnál őszi falevelek pergését figyelni, csapolt sört kortyolni önmagában is megnyugtató. Ez amolyan fesztelenül elegáns bisztróérzet. Jó dolog a fehér abrosz. Ad valami éppen szükséges fegyelmet az étkezésnek, így több becsülete van az ételnek is. Mindenhonnan jól látható, olvasható táblákon szerepelnek a fogások, ez is jó, nem kell grafikailag érdektelen vagy túltervezett étlapot lapozgatni. A táblás megoldás a bisztrókaraktert erősíti.

Azt azért érdemes megjegyezni, hogy a Pasarét Bisztró már korábban kivívta a budai közönség elismerését. De most történt valami, ami mindenképpen figyelemre méltó. Heiszler Olivér amolyan tanácsadó, vezető séfként felügyeli a konyhát. Róla köztudott, hogy annak idején, amikor a Michelin-csillagos Tantit elhagyta Pesti István, Heiszler vette át a konyha vezetését. Az étterem a következő évben is csillagos maradt, ami nyilvánvalóan Heiszler kitartó tehetségének volt köszönhető.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/degusztator/2021/11/22/pasaret-bisztro-pierre-buda-palocleves-sutotok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Vizsgálat indult a Vígszínházban, és Wunderlich József tényleg nem játszhat

Vizsgálat indult a Vígszínházban, és Wunderlich József tényleg nem játszhat

Már szerdán Szántó Balázs vette át Wunderlich József szerepét a Szerelmek városa című előadásban. Információink …