2022. december 2., péntekMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2022.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Nem az akaraterő hiányától nem tudunk lefogyni

Hirdetés

Nem az akaraterő hiányától nem tudunk lefogyni

Miért ilyen kövér? Fogyjon le! – még az egészségügyben is megkapják ezeket a mondatokat azok, akik – jellemzően már valamilyen szövődménybetegséggel, magas vérnyomással, endokrinológiai problémával, cukorbetegséggel – odakerülnek. És akkor az általános közvélekedésről vagy a családi, baráti jóakarókról még nem beszéltünk: kevesebbet kell enni és többet mozogni, egyébként is, a fogyás csupán akaraterő kérdése.

Nos, egyáltalán nem. Nem véletlenül várták úgy a kisebb-nagyobb súlyfelesleggel élők Lukács Liza legújabb könyvét, hiszen a népszerű pszichológus szemlélete úttörőnek számít az evéshez kapcsolódó nehézségek felgöngyölítésében: olyan komplex problémát tár elénk, amelynek megoldásához nem spórolhatunk meg egy komolyabb önismereti utazást.

A jó hír az, hogy ezen az úton nem egyedül kell végigmennünk, hanem a szerző értő és empatikus vezetésével, amelynek során segít bevilágítani lelkünk olyan zugaiba, ahova eddig nem mertünk vagy nem akartunk bemerészkedni. Emellett gyakorlati javaslatokat is ad, amelyek véletlenül sem arról szólnak, hogy miből mennyit ehetünk. Az ilyesfajta diéták ugyanis, ha nem kíséri mélyebb lélektani munka, csak ideig-óráig tarthatók.

Hirdetés

Legalább kóstold meg!

Lukács Liza tudja, miről beszél, hiszen maga is járt már ott, ahol az azóta hozzá forduló számos páciense. „Sok évig magam is úgy tekintetem a saját súlyproblémáimra és evési zavaraimra, mintha azok nem lennének mások, mint hibás döntések, kudarcok, belső és külső hiányosságok, amelyeket – bárhonnan is erednek – nem vihetek tovább” – írja.

A fordulópontot az jelentette számára, amikor elkezdett közelebb merészkedni mindahhoz, ami benne van. Ehhez pedig nem kell több akaraterő, mint amennyit a túlsúllyal élők már eddig is megmozgattak – hiszen az újabb és újabb diétákkal nagyon is sok akaraterőről tettek tanúbizonyságot –, de a valódi kérdés egyébként sem az, hogy mennyire erős az akaratunk, hanem hogy miért eszünk rendszeresen többet, mint amennyire a szervezetünknek szüksége van. És ez vezet el minket a megoldáshoz.

A könyv eloszlat néhány, az evés pszichológiájával kapcsolatos tévhitet, és másfajta megközelítést javasol. Első körben érdemes végignézni, hogy a családunkban milyen mondatok hangzottak el az étkezéssel kapcsolatban akár nemzedékről nemzedékre. „Ki lesz az angyal?”, vagyis ki eszi meg először az ételt, mintha az étkezés valami verseny volna. „Legalább kóstold meg!” – na, ezt sokan nagyon klassz, humánus megoldásnak gondolják, miközben ha annak az ételnek a szaga, színe, állaga nem kívánatos a gyerek számára, miért kellene erőltetni.

Annak, hogy mindent meg kell enni, ami a tányéron van, lehetett létjogosultsága egy olyan korban, amikor szűkösek voltak a források, de most túlevéshez vezethet, főleg ha nem is szedhet mindenki magának, mert anyuka porciózza ki az ételt, így a gyerek se tudja megtanulni, mennyit érdemes kiszednie, mennyi a szükséglete. „Azt a keveset már csak nem hagyod ott” – ráadásként ezt is megkaphatja.

Kizárt, hogy ennyitől jóllaktál!

A szedés szokása már átvezet oda, hogy gyerekkorunkban mennyire tartották tiszteletben a határainkat – úgy általában és kimondottan az evéshez kapcsolódva is. Jelezhettük-e, hogy mikor vagyunk éhesek, mikor laktunk jól? Ha pedig már kialakult a súlyfelesleg, akkor lehet aggódni – akár gyerekről, akár felnőttről van szó –, mert ez még mindig könnyebb, mint szembenézni azzal, hogy nem hallgatjuk meg a másikat, nem vagyunk érzékenyek egymásra.

Az érzelmi evés (szoktuk azt a kifejezést is használni, hogy […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2022/10/04/lukacs-liza-ne-cipeld-tovabb-erzelmi-eves-konyv/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A világ egyik legnagyobb koponyagyűjteményének titkai

A világ egyik legnagyobb koponyagyűjteményének titkai

A párizsi Museum of Mankind, Az Emberiség Múzeuma különleges építészeti csoda a város prominens helyén, …