2024. július 15., hétfőMa Henrik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.07.15. Henrik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Nem akármilyen módon ünneplik a magyar animációt

Hirdetés

Nem akármilyen módon ünneplik a magyar animációt

A magyar animáció története 110 éve, 1914-ben kezdődött, amikor Kató-Kiszly István grafikus az első magyar trükkfilmet, a vásári komédiák világát megidéző Zsirb Ödön című papírkivágásos filmet elkészítette. Ez a film ugyan elveszett, de a következő évtizedek animációsfilm-történetéből gazdag keresztmetszetet ad a fesztivál.

Először a Budapesti Klasszikus Film Maratonon láthatják a nézők az idén teljes körűen restaurált animációs alkotásokat, így minden eddiginél jobb minőségben találkozhatnak Macskássy Gyula és Várnai György, Kovásznai György, Nepp József, Jankovics Marcell vagy Dargay Attila rajzfilmjeivel, illetve Foky Ottó és Imre István bábanimációival.

Régi mozis hagyományt felelevenítve az animációs rövidfilmek eredeti szerepüknek megfelelően, kísérőfilmként gazdagítják a műsort: szinte minden egész estés film előtt témájában, stílusában hozzáillő animációs rövideket láthat a közönség, köztük a Gusztáv kultikus részeit, valamint a Peti sorozat epizódjait.

Hirdetés

A Film Maraton a külföldön is alkotó magyar animációs tehetségek, köztük John Halas, Jean Image, George Pal, Maros Zoltán, Falus Éva és a Pannónia Filmstúdió külföldi koprodukciói előtt is tiszteleg. Láthatóak lesznek a Halas és Batchelor stúdió, a Hajdú Imreként született Jean Image és az Oscar-díjas Marczincsák György Pál, azaz George Pal művei. Újra, immár teljes körűen restaurálva mutatják be a francia–magyar koprodukcióban készült Az idő urai-t (1982).

A Pannónia Filmstúdióban három évig készült sci-fi rendezője René Laloux, látványtervezője az ismert francia képregényrajzoló, Jean Giraud Moebius, animációs rendezője Hernádi Tibor volt. A különleges alkotás arról szól, mennyiben és hogyan befolyásolja elménket, képzeletünket, gyerekkorunkat, személyiségünket az idő.

Az amerikai korprodukcióban készült Hugó, a víziló (1975) kópiája is hazakerült Amerikából az NFI Filmarchívumnak és a Library of Congressnek köszönhetően Gémes József születésének 85. évfordulójára. Producere a magyar származású, későbbi többszörös Emmy-díjas Robert Halmi Sr. volt. A Zanzibáron játszódó, színpompás látványvilágú, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/06/26/budapesti-klasszikus-film-maraton-film-programajanlo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

James Caan szerint Will Ferrell nem volt vicces a Mi a manó? forgatásán

Will Ferrell a főszereplő, Kópé bőrébe bújt a filmben, az alakítás azonban nem nyerte el a …