2022. november 28., hétfőMa Stefánia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
2022.11.28. Stefánia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Nekrológot nem írtak róla, nevét még a sírján is elrontották

Hirdetés

Nekrológot nem írtak róla, nevét még a sírján is elrontották

New Yorkban 1939. február 11-én kikötött a Paris nevű tengerjáró. Fedélzetén utazott a világ egyik legnagyobb nevettetője. Erről, persze, a világ mit sem tudott, de Kabos Gyula sem volt biztos abban, hogy ami itthon számára a világot  jelentette, sikert, tapsot, szeretetet, arra Amerikában is rátalál. Vagy Amerika talál rá. Bő két és fél év múlva már halott volt: 1941. október 6-án örökre lehunyta szemét.

A korabeli lapok megrendült cikkekben adtak hírt a színművész hirtelen, tragikus haláláról. Az Ujság a halálát követően négy nappal például arról írt, hogy 

Kabos Gyula utoljára ezelőtt mintegy két hónappal adott hírt magáról. Ezt a levelét is fogadott leányának írta és egy csomó fényképet mellékelt, köztük Pista fiáét, aki angol egyetemi hallgató. Az utolsó levél áradt a derűtől, jókedvtől és még csak nem is sejtette a kiváló művész oly közeli halálát.

Menekülnie kellett

Kabos Gyula ötvennégy évet élt. Élete érett férfikorában tört ketté, pályafutása pedig már évekkel halála előtt. Mindez a huszadik századra köszöntő embertelenség korszaka, a magyarországi zsidótörvények miatt. Állását elvesztette, nem léphetett színpadra, sem kamerák elé. A magyar társadalom sorstragédiája az, hogy ezeket a törvényeket azok írták és szavazták meg, akik korábban felszabadultan nevettek Kabos Gyula alakításain, a szerethető kisemberen, a vágyakkal teli polgáron. Most egyetlen tollvonással megtagadták, kitagadták.

Hirdetés

Pedig jelentős szakmai múlt állt mögötte. Budapesten született, Rákosi Szidi drámai növendéke volt, fiatal színészként Nagyvárad közönsége ünnepelte. Kabos Gyula népszerűségének emelkedését csak egy üstökös pályájához lehetne hasonlítani: nem volt vígjáték, film-operett vagy komédia, amelyben ne kapott volna szerepet. (Hyppolit, a lakáj; Piri mindent tud; Meseautó; Lila akác; Az új rokon; Ez a villa eladó; Pesti mese; A kölcsönkért kastély; Maga lesz a férjem).

Amikor Kabos Gyula New Yorkba emigrált, csak abban bízhatott, hogy ismertsége és neve tisztes életet biztosít számára, lelkesedését mutatja, hogy magyar staggione-társulatot szervezett. Ez olyan színházi társulati forma, amely nem egyetlen városhoz, kőszínházhoz kötődik, hanem a kultúra terjesztését felvállalva gyakorta költözik más és más településekre. Kabos Gyula ilyen társulattal járta Amerika magyarlakta városait, a vidéket. 

Kabos Gyula és Csortos Gyula a Hyppolit, a lakáj című filmben

Kabos Gyula és Csortos Gyula a Hyppolit, a lakáj című filmben

Fotó: Schichmann Béla / MTI

Pedig hívták Berlinbe, aztán már nem

Ahhoz, hogy megértsük Kabos Gyula emberi és művészi drámáját, idézzük fel azt a történetet, amit szintén az Ujsag írt meg, hat nappal a színész halálát követően, 1941. október 12-én. Ebben megidézik azt az esetet, amikor Max Reinhardt, a híres színházi rendező 1930-ban levelet küldött Kabos Gyulának, amelyben azt írta, hogy berlini színházához szerződtetné színésznek. Reinhardt így fogalmozott:

Igaz, hogy színpadon sohasem láttam önt, de itteni barátaim sokat beszéltek önről s igy magam elé tudom képzelni. Egyik legközelebb általam rendezendő darabban egy szerepre akadtam, mely, érzésem szerint, felette alkalmas volna arra, hogy ön abban Berlinben debütálhasson.

Kabos boldogan olvasta a sorokat, válaszlevelében pedig megköszönte, hogy a rendező rá gondolt, ugyanakkor sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy Reinhardt soha nem látta őt színpadon játszani. Ám ezzel a lendülettel, ahogyan levelét írta, azoknak nevét és címét is papírra vetette, akik információval szolgálhatnak arról, hogy ő milyen művész és milyen ember is.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2022/10/06/kabos-gyula-szinesz-amerika-komikus-film-mozi-emigracio/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Dzsudzsák Balázsról és Oroszlán Szonjáról is le lehet majd vágni a ruhát

Dzsudzsák Balázsról és Oroszlán Szonjáról is le lehet majd vágni a ruhát

Nem igazán lehetett előre elképzelni, hogyan ismétlődik majd meg Yoko Ono híres művészeti akciója, amelyet …