2021. május 12., szerdaMa Pongrác napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.05.12. Pongrác Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Néhány színház már májusban újranyitna

Hirdetés

Néhány színház már májusban újranyitna

Az Orlai Produkció a nyári szabadtéri színpadokra koncentrál

Az Orlai Produkció úgy döntött, a jelenlegi járványhelyzetben májusban zárva marad. – Nagyon várjuk már a találkozást, de felelősséggel tartozunk a közönségért, a művészeinkért és a háttérben dolgozókért. Amíg nem tudjuk a teljes biztonságot garantálni, nem kockáztatjuk a nyitást – mondta el az Indexnek Orlai Tibor színházvezető, hozzátéve, reménykedve néznek a nyár elé, jelen lesznek ugyanis az összes nagyobb szabadtéri színpadon, az ország minden szegletébe elviszik a közönségkedvenc produkciókat és az új bemutatókat is.

A Katona szerint kérdéses a nézők színházba járási hajlandósága

A budapesti Katona József Színház már korábban összeállított egy tervet, miszerint májusra a Lear király próbáit, bemutatóját pedig május végére tervezte. Jelenleg ezt a tervet gondolják újra a szabályozás részleteinek és a fenntartó álláspontjának tükrében. A teátrum szerint az intézmények kiemelt felelőssége a biztonságos színházlátogatás megteremtése, erre pedig megfelelő felkészülési időt kell hagyni, miközben egyelőre a nézők színházba járási hajlandósága is kérdéses.

Hirdetés

Az Örkény nem játszik májusban

Az Örkény Színház arról tájékoztatta az Indexet, hogy mivel a nyitás lehetősége egybeesik a kőszínházi évad végével, annyi mondható ki bizonyosan, hogy az Örkény május folyamán nem tervez nyitni, tehát kizárólag streamen játszik.

Az Örkény István Színház főbejárata a főváros VII. kerületében, a Madách téren

Az Örkény István Színház főbejárata a főváros VII. kerületében, a Madách téren

Fotó: Jászai Csaba / MTI

A Centrál leghamarabb június végén nyit

Addig tart ugyanis, míg az összes dolgozó megszerzi a védettséget. Puskás Tamás, a Centrál Színház igazgatója az Indexnek elmondta, a június vége lehet, hogy július eleje lesz. Másfelől a jelenlegi beoltottak fele főként nyugdíjas, és a Centrál Színház közönségét elsősorban nem a nyugdíjasok adják. A színház a Keszthelyi Nyári Játékokon szeretne tíz előadást játszani, ám ha ez nem jön össze, akkor a Révay utcában fogják játszani a Házassági leckék 2. című előadást. 

Nyári szünet ily módon az idén nem lesz, visszatérünk tehát az 1930-as évekhez, hiszen a színházi évadok közti nyári szünet a szocialista éra gyakorlatától létezik.

Puskás azt is elmondta, mivel a színház alapvetően magánszínház a hasonló méretű színházak állami támogatásának egynegyedével, így ezt az évet gyakorlatilag elbukták, óriási veszteséget termeltek. (Egy normál évben 800-900 millió forintnyi jegybevételből gazdálkodnak.) A társulati tagoknak a tartalékaikból tudtak lényegesen csökkentett, mintegy ötvenszázalékos fizetést adni, de a legtöbb művész más úton is próbálkozott a megélhetéssel, olyan is akadt köztük, aki étteremben kényszerült dolgozni. Új darabot nem próbálnak, a Házassági leckék 2 mellett A nevem Mary Page Marlowe-ra és a Legénylakás című zenés darabra fókuszálnak, mert ezeket kevéssel a bemutató után elsodorta a pandémia. Ha úgy adódik, augusztusban is játszani fognak. Puskás szerint a kezdetben jó menekvési lehetőségnek látszó streaming iránti lelkesedés mostanra kifulladni látszik, egyrészt mert az egész napos home office és az online térben történő munka, oktatás és kommunikáció után este az emberek már nem a virtuális térben vágynak szórakozni, másrészt a valós színházi élmény nem említhető egy napon az e-színházzal.

A debreceni Csokonai Színház egy járványhelyzetre reflektáló darabbal nyit

A Csokonai Színház a 2020 augusztusában bemutatott, járványhelyzetre reflektáló vitrinszínházi Hamlet-előadással szeretne nyitni májusban, melyet a Highlights of Hungary jelöltjei közé válogatott – tájékoztatta az Indexet a teátrum. Az előadás állandó helyszíne a Nagyerdei Stadion, amelynek üvegfalain keresztül, fejhallgatók segítségével követhetik figyelemmel a nézők a Shakespeare-darab adaptációját.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/04/28/nehany-szinhaz-mar-majusban-ujranyitna/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Törőcsik Mari után Lehoczky Zsuzsa lett a Nemzet Színésze

Törőcsik Mari után Lehoczky Zsuzsa lett a Nemzet Színésze

Lehoczky Zsuzsa Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes és kiváló művészt választották a Nemzet …