2022. január 17., hétfőMa Antal napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 309,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
2022.01.17. Antal Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 309,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Négyes fogaton Európába

Hirdetés

Négyes fogaton Európába

Négy ember – egy geográfus, egy művészettörténész, egy településfejlesztő és egy közgazdász – összeállt, és gondolt egyet: kiadnak egy könyvet Városképek címmel. Műfaja nemigen meghatározható, nem is igen akarták meghatározni, inkább szabadon csapongani: ha már itt a pandémia, és sem ők nem utazhatnak, sem a nagyközönség, hát végigtekintik azokat a városokat, ahol jártak, éltek, véleményük, víziójuk van róla, és olyan esszéket kerekítenek ki belőle, amelyekkel gondolatban valahogy mégiscsak utazhatunk. Vissza azokra a helyszínekre, amelyek kedvesek nekünk, amelyek felkavartak, vagy azokra az újakra, ahol még nem jártunk, pedig már annyit hallottunk róluk.

Városokba, európai városokba, amelyeket a szerencsésebbek ismerünk, van hozzá viszonyulásunk, van vele kapcsolatunk, 

viszonyunk, igen, viszonyunk van, túl az adatokon, a népességméreten és a folyók nevén, azon, hogy ki alapította, és mikor, kik voltak az első lakosai, és túl a régi görögökön is.

Hirdetés

Szóval ez a négy teljesen különböző korú, foglalkozású, életvitelű és indíttatású ember, tudós, akiben tulajdonképp csak egy a közös, hogy utaznak, utaztak, éltek, kutattak ezekben a városokban, és hagyták, hogy az hasson rájuk, urbanisztikai vonósnégyesbe fogott, és most előadja a sokszólamú művet. Partitúra nincs, fejből játszanak, és jó vonósnégyeshez méltón dirigens sincs. 

Egy dologban megegyeztek: csak európai városról írnak, és amelyik várost kiválasztják, arról mind a négyen. Nem beszélnek össze, olyan értelemben nem, hogy ki mit emel ki, kinek mi a fontos, mit vágna ki abból az óriási szövetből, amelynek urbanisztikai, kultúrtörténeti, szociológiai, geológiai szálait már nehéz lenne szétválasztani.

Egy leosztás azért kialakult, Izsák Éva, a geográfus madártávlatból vázolja föl a városokat, S. Nagy Katalin művészettörténész az épületekbe és múzeumokba tér be, Halász Levente geográfus-idegenvezető inkább az utcákat járta, Békési László geopolitikus közgazdász pedig az, aki a valódi várost írja meg vagányságaival, provokációival, problémáival, mindennapi történéseivel. Az élet sójával.

A Városképek című kötetből többek között megtudjuk, vagy ha már tudtuk, megerősítést nyer, hogy

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/12/20/negyesfogaton-europaba/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Tamás Gáspár Miklós is depolitizált Baumgarten-emlékdíjas

Tamás Gáspár Miklós is depolitizált Baumgarten-emlékdíjas

A háború után „kommunizálták”, majd megszüntették az 1929–49 között működő díjat, melyet a „Baumgarten Ferenc …