2022. július 7., csütörtökMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
2022.07.07. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Ne hagyd, hogy esőkabátban temessenek el

Hirdetés

Ne hagyd, hogy esőkabátban temessenek el

A rock and roll öltöztet, a ruhatárában ott van többek között Elvis kék színű szarvasbőr cipőjétől Kurt Cobain szöszös kardigánjáig minden, közte pedig Leonard Cohen Burberryben vásárolt híres-neves, szintén kék színű esőkabátja. Erről a kabátról énekelt a Famous Blue Raincoat című, levél formájában írt dalban, ami már több mint ötven éve jelent meg a Songs of Love and Hate című klasszikus albumán, most pedig az évfordulóra kissé megkésve újra publikáltak.

Famous Blue Raincoat, ahogy mondani szokták, kulcsdal Cohen életművében. A felvétel egy féltékenységi dráma, azt énekli, hogy

most már a semmiért élsz, remélem, vezetsz valami nyilvántartást.

Ha az egykori szerető nem is, az utókor nyilvántartja az életműnek ezt a kivételes albumát és a pop nagy féltékenységi kirohanását is, annak ellenére, hogy Cohen azt mondta a Famous Blue Raincoatról, hogy ácsmunka, hogy van benne valami következetlenség, ami meggátolja, hogy nagyszerű dal legyen.

Hirdetés

Cohen bori1

Fotó: Poós Zoltán

Cohen nemcsak a dalt, az egész lemezt utálta. Két évvel a megjelenése után azt nyilatkozta a New Musical Expressnek, hogy rengeteg dolgot megbánt az albummal kapcsolatban, hogy túlokoskodta, és különben is félresikerült kíséret lett.

Nincsenek gyémántok a bányában

De nem kell komolyan venni a mániás depressziós költőt, aki ebben az időben magával a popkultúrával sem ápolt meghitt kapcsolatot, azt érezte, hogy kizsákmányolják, hogy elveszítette a szabadságát. Annyira elege volt a popból, hogy lemezjátszót sem vett magának. Talán erre utal a lemez másik fontos, gyötrelmesen szép balladájának, a Jeanne d’Arc híres sora:

Hadd éljem régi életem, hadd vegyek fel én is nászruhát, mert ébred a testemben a vágy.

Az albumon Bob Johnston producerrel dolgozott, aki az énekes előző albumát, a Songs From a Roomot is felügyelte.

Cohen […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/zene/2022/05/19/stenk-leonard-cohen-songs-of-love-and-hate-album/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Együttműködési megállapodást kötött a KIM és az MMA

Együttműködési megállapodást kötött a KIM és az MMA

Csák János kulturális és innovációs miniszter az MMA székházában, a Pesti Vigadóban tartott nyitórendezvényen kiemelte: …