- Az Év Strandétele idén a balatonboglári Bundi sós kürtöse
- a legjobb bisztró étel a zamárdi Tiki Beach Malacfül salátája
- a vegán különdíjat pedig az aligai Tarow Borsófőzi Dim Sumja nyerte.
A büfék versenyében tehát
a boglári Bundi Bijó strandbüfé lett a győztes az ételükkel, a Bundi Nagyon magyaros sós töltött kürtőskaláccsal. a zsűri idén ezt választotta egyben az Év strandételének is az előkóstolók nyomán döntőbe jutott tíz étel közül
– derült ki a fövenyesi Kalóz strandbisztróban csütörtökön tartott eredményhirdetésen.
A győztes, 2190 forintba kerülő étel alapja egy külön a számukra készített kézműves, sós kürtőskalács, amibe frissen kevert jégsaláta, madársaláta, rukkola, tepertőkocka, füstölt kolbászkocka, füstölt parasztsonka, színes koktélparadicsom, póréhagymacsíra, csípős paprikás szósz kerül.

6
A Balatoni Kör által idén nyolcadik alkalommal meghirdetett Év strandétele verseny fő újdonsága idén az volt, hogy külön díjazták a bisztró és a büfé kategória legjobbját. A csütörtöki díjkiosztót július végén megelőzte egy előválogatás, így a zsűri ezután szerdán kóstolta végig a döntőbe jutott tíz ételt. A győztes kiválasztásában Wolf András, a Gundelt is üzemeltető Eventrend Group executive chefje és több médium mellett az Index.hu is részt vett. Így volt alkalmunk nekünk is letesztelni az ételeket.
A nyertes fogásnál érdemes tudni, hogy a kürtős kalács alapesetben három dologból áll, a külső roppanós cukorrétegből, a belső lágy fonalszerűen körbefutó vajas, tejes, édes kelttésztából, és persze a lyukból a közepén. Esetünkben itt a cukorréteg helyett a külső burok sajtos, roppanós kéreg, mint a kifliknél, a belső elem egy cukor nélküli kalácstészta, amelyben a kürtősre jellemző szálakat ugyancsak megtaláljuk. A lyuk mindehhez nem teljes, hiszen ez a tészta egy tölcsért formáz, hasonlóan a Prágában árult kürtősökhöz vagy éppen a Kolbice tésztatölcséreihez. Ez a forma pedig igencsak alkalmassá teszi strandételnek, hiszen a belekerülő kolbászszal, sonkával és friss salátával pont jó egy sör, egy csobbanás, és egy fagyi sorozatába beillesztve.
A Balaton Kör pályázat célja egyébként többek között az is volt, hogy az étel máshol is elkészíthető legyen a hazai hagyományokat, illetve a nemzetközi street food sztenderdeket megújítva, és akár műfajt teremtve. A Bundi Bijó büfé ezzel most elnyerte a Tork Év felfedezettje díját is, új helyként tovább erősítve a boglári strand Beach Food mezőnyét.
A zamárdi Tiki Beach már koviubi levesével korábban is nyert ezen a versenyen és idén vegán vonalon is izgalmas fogással jelentkeztek köles alapú vegán túrógombócuk pisztáciával és fügedzsemmel a vegán verseny legkreatívabb étele volt (2350 forint).
A bisztró kategóriát megnyerő Malacfül salátájukat (3450 forint) viszont tényleg bármikor ennénk a parton.
Tormás almapüré ágyra fektetik a vékony csíkokra szeletelt salátát. Ebbe tesznek póréhagymát, különböző színű paprikákat, kínai kelt, tökmagolajat. A malacfület borókával gyömbérrel megabálják, majd megpirítják, amely közben az ázsiai ízeket is hozzáadagolják, így ilyenkor kerül hozzá szójaszós, lime és gyömbér is.
Végeredményben a fül maga egyfajta állagjáték, mert a kis csíkok közepe roppanós marad a porctól, míg körbeveszi egy zselés, ragacsos, ízes, lágy burok. Hozzá a saláta kellően friss, roppanós. A malacfül és a salátaágy arányát is jól eltalálták, mert így a szájban keletkező tapadósságot jól le tudja tisztítani a gyümölcs sava és a friss zöldség, persze egy-egy korty ciderrel vagy borral még rá segíthetünk. A fogást érdemes gyorsan enni, mert a malacfül csíkok hajlamosak összeragadni, és a roppanósságukat elveszíteni.
A vega és vegán trend is tovább erősödött tavaly óta és idén először a Balatoni Kör különdíjjal értékelte a legjobbat ebben a kategóriában, amit az aligai Tarow „Borsófőzi” Dim Sum vegán étele kapott. Ez egy kókusztejes zöldborsófőzelék gyömbérrel, edameme babbal, illetve cukorborsóhéjjal. Feltétnek egy fúziós ázsiai fűszerezésű sült gomba-kápia paprikatatárt töltenek wonton tésztába és olajban sütik ropogósra.
A sok trükköt, szaktudást és ízlést igénylő fogásnál fontos, hogy minden épp megfelelő legyen: a zöldségek roppanjanak a veloute harsány zöld legyen, és ne érződjön ki a sürítőanyag, a wonton roppanjon.
[…]
A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!
*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!