2022. május 18., szerdaMa Erik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
2022.05.18. Erik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Nagyon elszálltak a rózsaszín hegyek fölött

Hirdetés

Nagyon elszálltak a rózsaszín hegyek fölött

Az ausztrál King Gizzard & the Lizard Wizard Omnium Gatherum indián törzsi motívumokat soroló borítójáról egy képzeletbeli Galaktika szám jut eszünkbe, melyben Jorge Luis Borges Bábeli könyvtár című novelláját M.C. Escher végtelen építményeket ábrázoló képei illusztrálják. Az Omnium Gatherum olyan, mintha Escher önmagába visszatérő végtelen lépcsőin tett séta.

Adódik a kérdés, hogy mit kezdjünk azokkal az ifjakkal, akiken már messziről is láthatóak a delejező zsenijegyek, akik tíz év alatt húsz lemezt adtak ki, idén már a másodikat.

Íme, itt egy 80 perces kalandozás a popkultúra végtelen, egymásba nyíló termeiben, önmagába forduló lépcsőin, ahol csak a nyitó dal, The Dripping Tap 18 perces (!) utazás.

Hirdetés

KGLW bori1

Fotó: Poós Zoltán

A King Gizzard & the Lizard Wizard bármihez nyúl, abból drámát, eredettörténetet, mesét és univerzális igazságot alkot, szóval, van itt minden, mint valami rock and roll svédasztalon, death metál, pszichedelikus rock, hiphop, garázs-rock, ambient, dream-pop és elektronika, a srácok néhány perc alatt megidézik Frank Zappát, a Pink Floydot, a Beastie Boys, a Tame Impalát, és a Motörhead-et is.

Kicsit Stevie Wonder?

A zenekar 2018-ban fellépett Budapesten, a Szigeten, majd másnap adtak még egy afféle klubkoncertet is az Akváriumban a jófejeknek. Szóval, itt vannak a gyíkok, akik bármit megengedhetnek maguknak, akár azt is, hogy egy adott naptári évben öt (!) nagylemezt megjelentessenek, ahogy tették 2017-ben. És mivel kötelezően várjuk el tőlük a meghökkentő megoldásokat, már semmin nem is lepődünk meg.

Azon sem, ha az új lemez lemez nyitó dala 18 perces, végül is, miért ne, de az talán fura lehet, hogy a heroikus metál állásfoglalások (Predator X, Gaia) mellett simán elférnek a Beastie Boyst idéző hiphop kísérletek (Sadie Sorceress, The Grim Reaper).

És akiknek ez sem […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/zene/2022/05/09/stenk-king-gizzard-the-lizard-wizard–omnium-gatherum-dal-album/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Gerendai Károlynak nagy autója van, sok húst eszik, de ebbe most beleszeretett

Gerendai Károlynak nagy autója van, sok húst eszik, de ebbe most beleszeretett

Gerendai Károly a magánéletében és a vendéglátóipari vállalkozásaiban eddig is figyelt a környezettudatosságra, de nem …