2021. február 27., szombatMa Ákos, Bátor napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2021.02.27. Ákos, Bátor Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Nagyböjt: a hit, a remény és a szeretet megújításának ideje

Hirdetés

Nagyböjt: a hit, a remény és a szeretet megújításának ideje

A nagyböjt latin elnevezése quadragesima, negyvenet jelent, azt a negyven napot jelöli, ami hamvazószerdán kezdődik és húsvétvasárnap ér véget. 

A Magyar Kurír írása szerint a böjti időszak hosszáról az Ószövetségben nincs konszenzus:  Saul halála után hét napig tartott, Mózes viszont negyven napon át böjtölt mielőtt a tízparancsolatot közzétette.  Az Újszövetségben Anna prófétaasszony böjttel és imádsággal szolgálta Istent és várt a megígért Messiásra. Lukács evangéliuma szerint Jézus nyilvános működésének kezdetén negyven napra elvonult a pusztába. Ennek alapján már az első keresztény közösségek számára is alapvető volt a böjt, amely az imádkozással együtt megtisztítja és felemeli a testet és a lelket, így az ember alkalmasabbá válik Isten szavának befogadására.

A ma kezdődő és húsvétig tartó böjtöt eleinte kizárólag nagypénteken és nagyszombaton tartották, és 336 óta nyúlik a böjt át a nagyhétre is. A negyvennapos böjt ettől az időponttól kezdve alakul ki, de törvénybe csak 1091-ben II. Orbán pápa iktatta.

A katolikus egyház vezetője évről évre üzenetet intéz a katolikus hívekhez a nagyböjt kezdetén. Idén üzenetének témája: „Íme, felmegyünk Jeruzsálembe…” Nagyböjt: a hit, a remény és a szeretet megújításának ideje.  Ferenc pápa idei üzenetében egyebek mellett azt írja: a nagyböjt arra szolgáló idő, hogy higgyünk, vagyis befogadjuk Istent az életünkbe, és megengedjük neki, hogy „lakást vegyen” nálunk. A böjtölés azt jelenti, hogy felszabadítjuk életünket mindattól, ami azt megterheli – az igaz és hamis információk és a fogyasztási cikkek áradatától is –, hogy kitárjuk szívünk ajtaját az előtt, aki egészen szegényen, mégis „kegyelemmel és igazsággal telve” érkezik hozzánk: az Üdvözítő Isten Fia előtt.

Hirdetés

A nagyböjt folyamán figyeljünk jobban arra, hogy „biztató szakkal szóljuk, melyek bátorítanak, erőt adnak, vigasztalnak, előrelendítenek, és ne olyan szavakkal, amelyek megaláznak, elszomorítanak, bosszantanak és semmibe vesznek” . Ahhoz, hogy reményt önthessünk másokba, néha elég egyszerűen „kedves embernek lenni, aki félreteszi saját gondjait és teendőit annak érdekében, hogy figyelmet szenteljen, mosolyt ajándékozzon, biztató szót szóljon, teret adjon a meghallgatásra az általános közöny közepette”. Az elmélyedésben és a csendes imádságban inspirációként és belső fényként kapjuk a reményt, amely megvilágítja küldetésünkkel kapcsolatos kihívásokat és döntéseket

– írja Ferenc pápa. Az egyházfő szerint  a társadalmi szeretetből kiindulva előrehaladhatunk a szeretet civilizációja felé, amelyre mindannyian meghívottnak érezzük magunkat. Egyetemes dinamizmusával a szeretet új világot képes építeni, mert a szeretet nem egy meddő érzelem, hanem a legjobb módja annak, hogy hatékony utakat találjunk a fejlődéshez mindenki számára. A szeretet ajándék – írja Ferenc pápa -, mely értelmet ad az életnek, és lehetővé teszi, hogy a rászorulókra családtagként, barátként és testvérként tekinthessen a világ.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/02/17/nagybojt-a-hit-a-remeny-es-a-szeretet-megujitasanak-ideje/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Zombijárvány után rabolják ki Las Vegast a zsoldosok

Zombijárvány után rabolják ki Las Vegast a zsoldosok

Megérkezett Zack Snyder új zombis filmjének első hivatalos magyar nyelvű előzetese. A film A halottak …