2023. május 30., keddMa Zsanett, Janka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
2023.05.30. Zsanett, Janka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Nagy Feró: Magyarországon most egy csomó Erdős Péter dönti el, mi a jó zene

Hirdetés

Nagy Feró: Magyarországon most egy csomó Erdős Péter dönti el, mi a jó zene

Bár reggeli közben zavartuk a nyolc óra munka, nyolc óra pihenés tematikát rockzenei közkinccsé nemesítő muzsikust, azért elmondta, hogy új funkciójában is a magyar zenei élet megújítása a terve, bár véleménye szerint az most se működik nagyon rosszul.

Garázs-varázs

Okos ötletnek tartja, hogy felkérték néhány zenéhez értő emberrel együtt arra, hogy egy kicsit próbálják megújítani a Petőfi Rádiót, „aminek közszolgálati adóként fel kell vennie a versenyt – vagy nem is kell, de azért mégis versenyben van – a kereskedelmi adókkal”.

Majd hozzáfűzött egy, a honi popipar lehetséges megújulására vonatkozó konkrét javaslatot is:

pofátlanul azt tudom mondani, hogy sok olyan műsorvezető kéne, amilyen én voltam. Szabad garázdálkodás a rádió hullámain, ami egy kereskedelmi adónál szinte elképzelhetetlen.

Hirdetés

Hozzátette, hogy jelenleg ez a közszolgálati rádióknál sem igazán elképzelhető, mindenesetre első körben egy megújult műsorvezetői gárdára gondol. Semmi baja a mostani műsorvezetőkkel, csak „jobban el kéne engedni a kezüket, hogy szabadabban garázdálkodhassanak az éterben”.

Ő legalábbis ezt gondolja, de azt mondja, hogy szerencsére nem egyedül dönt.

Egyetértett azzal az újságírói felvetéssel is, hogy a hatásos könnyűzene lázadó és szabad, tehát az a parancs se optimális, hogy legyetek úgy szabadok, ahogy mi szeretjük, majd visszatért saját példájához. Elmondta, hogy amikor 1992-ben lehetetlenné tették Garázs című műsorát, ezzel megakadályozták, hogy egy új nemzedék nőjön fel rajta.

Jött a kereskedelmi rádiózás, ami egyforma műsorvezetőket teremtett, akiknek azt is előírják, hogy milyen zenét játsszanak. Nem tudnak a saját ízlésük után menni. Ki kéne fejleszteni egy újabb generációt, a zenekaroknak pedig azt sugallni, hogy minél jobban magyar zenéket csináljanak. Ne utánozzanak valami angolszász zenét, hanem mutassanak be valami új dolgot, amivel meg lehetne jelenni a világpiacon is.

Ő sem gondolná, hogy valós cél lehetne újra feltalálni rock and rollt, és arra sincs esély, hogy valaki hirtelen felfedezze a műfaj piacképes és unikális magyar konkurenciáját. De magunkra kéne szabni a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/03/22/nagy-fero-demeter-szilard-petofi-zenei-tanacs-petofi-radio-rockzene-karpat-medence/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Petőfi néha reggelire is gulyást evett, annyira szerette

Petőfi néha reggelire is gulyást evett, annyira szerette

Mint tudjuk, az evésről beszélgetni legalább olyan jó, mint enni, és ha ehhez az irodalomból …