2020. október 22., csütörtökMa Előd napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
2020.10.22. Előd Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Nagy bajor sörteszt az Indexen

Nagy bajor sörteszt az Indexen

Huszonnégy olyan szomorú év volt a müncheni Oktoberfestek történetében, mint az idei, amikor a Theresienwiese-n nem lehetett hallani az összekoccanó literes söröskorsók, a fúvószenekarok és a dalra fakadó tömegek hangjának keveredését.

Csak a háborúk, a kolerajárvány, az infláció – és most a Covid–19 tudta elfojtani, és „feszt” nélkül hagyni a bajorok népünnepét. Pedig azt az utóbbi évtizedekben egyre több külföldi látogatta, és ismerhette meg a több száz éves, a nyár végi munkákat búcsúztató sörivás történet.

Vissza akarták szorítani a búzasört

A IV. Vilmos herceg nevéhez köthető bajor tisztasági törvény (Reinheitsgebot, 1516) nem csupán azt szabályozta, hogy az ország sörei kizárólag vízből, árpamalátából és komlóból készülhetnek, hanem azt is kimondta, hogy hány pfennig lehet egy literes korsónyi (Maß – 1,069 liter egészen pontosan) sör. Az külön érdekesség, hogy a törvény másodlagos (elsődleges?) célja az volt, hogy gátat szabjon a könnyedebb búzasörök korlátlan elterjedésének, hiszen a kenyérgabona ára – köszönhetően a főzdék támasztotta keresletnek – az egekbe emelkedett, éhínséggel fenyegetve a késő középkor absztinens polgárait.

A sörbarátok nyáron – a korabeli hűtési lehetőségek (pince, verem) miatt – a főzött sört csupán pár napig tudták frissen tárolni. Ezért a sörfőzők még tavasszal erősebb, magasabb alkoholtartalmú, jobban eltartható söröket főztek (Märzen Bier), amiből mindig maradt az aratások utáni ünnepekre. Hogy a friss főzéseknek legyen hely a raktárakban, a szeptember lényegében a megmaradt készletek eltüntetéséről szólt.

Házasság, féktelen sörivással

Ahogy az a keresztény ünnepek pogány előképei esetén is megtörtént, az Oktoberfest erre a hagyományra épült rá 1810. október 12-én, amikor Lajos herceg (később I. Lajos király) feleségül vette Terézia Sarolta szász hercegnőt. München teljes lakossága a városfal melletti mezőn ünnepelt lovasverseny köré szervezett féktelen söriváson.

Az ifjú aráról elnevezett területen (Theresienwiese) innentől kezdve minden évben megrendezték a sportos sörnapokat, de a müncheni városatyák pár évtizeden belül felismerték, hogy

a tömegek a tekézés, körhintázás és mászókázás helyett inkább a korsók emelgetésében akarják kiélni a testmozgás iránti szenvedélyüket.

A XIX. század végére az ünnepély már szinte mai formáját is elnyerte: szeptemberben kezdődően többhetesre nyújtották, megjelentek a sültcsirke-árusok, a közönséget pedig a sörfőzdék helyiségeiből hatalmas sátrakba költöztették.

IMG 6145

Fotó: Bakcsy Árpád / Index

Manapság az Oktoberfest évente több mint hatmillió látogatót vonz Németországon kívül Európa országaiból, még Japánból, Kínából, az Amerikai Egyesült Államokból és Ausztráliából is. A többhetes ünnepséget a főpolgármester nyitja meg egy söröshordó csapraverésével, hogy aztán a tizennégy nagy és tizenöt kisebb sátorban kinyíljanak a sörcsapok, meginduljanak a népviseletbe öltözött pincérlányok a hatalmas kriglikkel, és felcsendüljön a fúvószenekarok muzsikája.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/gasztro/2020/10/14/nagy_bajor_sorteszt_az_indexen/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Paul McCartney kimaxolta a karantént

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/10/21/paul_mccartney_kimaxolta_a_karantent/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …