2020. október 25., vasárnapMa Bianka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
2020.10.25. Bianka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Nádlertől Fehérig – megmutatja magát a kortárs festészet színe-java

Nádlertől Fehérig – megmutatja magát a kortárs festészet színe-java

A kiállítás célja tulajdonképpen tiszteletadás – vágott bele a rögtönzött tárlatvezetésbe Erdész úr, hiszen a festmények már kivétel nélkül ott vannak elhelyezve a galéria falán, már csak a feliratok elhelyezése van hátra. – Magyarország vezető képzőművészeiről van szó, hét olyan művészről, akik közül többet megtiszteltek a Nemzet Művésze kitüntetéssel. Valamennyien Kossuth-díjasok, érdemes, kiváló művészek, Munkácsi-díjasok, elismert festők. Magyarországon ez az első olyan kiállítás, ahol ennek a hét képzőművésznek az alkotásai így, együtt szerepelnek.

A képek közvetlenül a műtermekből származnak, Erdész mindegyik művészt felkereste a kiállítás gondolatával, és ahogy fogalmaz, meglehetősen tetszett nekik az ötlet.

Ők ennek a generációnak, a mai nyolcvanasoknak a kiemelkedő művészei, és némiképp tiszteletlenül talán mondhatom, hogy a barátaim – folytatta a galériás. – Az elmúlt harminc, negyven évben, amióta műkereskedelemmel foglalkozom, mindig volt valamilyen kapcsolatunk. Hangsúlyozom, nem én vagyok a galériásuk, tehát kiemelten egyikükkel sem foglalkoztam, de mindig volt kapcsolatunk. Ismétlem, részemről a tiszteletadás a lényeg, ezért hoztam létre ezt a kiállítást, ezért kértem el a kiállítás képeit.

Amelyek a művészek különböző alkotói periódusait képviselik. Van, amelyik nagyon korai korszakból származik, például Keserű Ilonának ez a színátmenetes, négy és fél méteres képe, amely azért érdekes, mert a művészt egész életében érdekelte az emberi testszín és a kolorit kapcsolata.

Nádler Istvántól itt láthatók képek a fekete periódusából, amelyek már szerepeltek a világ nagy kiállításain. A galériában megtekinthető alkotásai Svájcban készültek. Nádlerről megtudjuk, hogy egy évet töltött a világ egyik leggazdagabb kistelepülésén, Zugban, egy mecénás jóvoltából, és ott festette a Zug 2, Zug 3 című képeit, továbbá a Gesztus-sorozatot.

Ez a kép, amelyiken önnek is megakadt a szeme, eddig még mindenkit magával ragadott abban a pár napban, amióta itt láthatók még a megnyitás előtt – mosolyodott el a műkereskedő. – Volt közöttük nagy gyűjtő, és művész is, aki némi irigységgel szemlélte. Szóval, érdekes módon ez a kép mindenkire hat, aminek én nagyon örülök, mert a kiállítás egyik főhelyén van, nyilván rám is hatott Nádlernek ez a képe. De menjünk tovább, mert érdemes. Izgalmas alkotás Maurer Dórának ez a miniatűrje, mindegyik kis pötty a művész ujjlenyomata, persze egy sablonon keresztül. Maurer Dóra azért is érdekes, mert neki több mint egy éve kiállítása van Londonban, a Tate Modern galériában, ő képviseli a brit fővárosban ezt a generációt, tehát a magyar kortárs képzőművészetet. Ilyen megtiszteltetés eleddig még nem ért magyar művészt. Tehát Maurernek látható itt három kisméretű képe, amelyek gyűjtőkre várnak, és lesz egy nagyméretű, amely a napokban érkezik.

Fehér László több nagyméretű képével van jelen az Erdész galériában, a Tánc című alkotás egy élmény alapján készült, és a Balatoni fények, ami szintén Fehér, csak rózsaszín… A Kislány világító gömbökkel egy hirtelen impresszió eredménye, Fehérék sétáltak egy parkban, és a művész ott szembesült ezzel a jelenettel. Ez pedig egy 1958-as, egészen korai […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2020/10/14/nadlertol_feherig_-_megmutatja_magat_a_kortars_festeszet_szine-java_az_erdesz_galeriaban/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Marsi Anikó és Osvárt Andrea is koronavírusos

Elkapta a koronavírust Marsi Anikó és Osvárt Andrea is – derült ki a TV2-n futó …