2024. június 15., szombatMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Nádas Péter: Egy bomba a ház felét levitte, minket meghagyott

Hirdetés

Nádas Péter: Egy bomba a ház felét levitte, minket meghagyott

Mint ismeretes, kiderült, hogy Nádas Péter azért nem kapta meg a német Világ Kultúráinak Háza által minden évben kiosztott Nemzetközi Irodalmi Díjat, mert fehér és férfi. A szavazás felháborító részleteit mi is megírtuk, és az üggyel kapcsolatban sokan megszólaltak már.

A szervezők a vasárnap esti eseményt már hetekkel ezelőtt meghirdették, így erről akkor még szó sem volt, ahogy a mostani beszélgetésen sem. Az író ugyanis korábban a Transtelexnek sem szerette volna ezt kommentálni, mert „hogyan is szólhatna hozzá egy olyan díj átadásához, amit meg sem kapott”. A zsűri identitáspolitikai és nem művészi szempontokat követő döntése kapcsán pedig ennyit mondott: „Rasszizmus volt és lesz is.”

Lakásszínházi előadásnak indult

Ez az este másról szólt. A Kossuth-díjas írót körbeültük, őt Bazsányi Sándor esztéta, irodalomkritikus kérdezte, előtte viszont Czeizel Balázs tipográfus szólt néhány szót. Elmondta, hogy a nyolcvanas évek óta ő tervezi a Nádas-könyveket, a szerző ugyanis nagy hangsúlyt fektet a megjelenésre, a tipográfiára, szóval ezek a könyvek végigkísérik az életét.

A TEATRO di fragola a Palatinus Házak közvetlen szomszédságában van, ahol Nádas életének, legalábbis gyerekkorának meghatározó része zajlott. Az író erről is mesélt a zsúfolásig megtelt, félkör alakú nézőtér előtt, de a galéria is fullon volt. Nem volt pódium, se színpad, a beszélgetőpartnerek a hallgatósággal egy szinten ültek, így minden adva volt, hogy intim hangulatú est kerekedjen – ám ezt, sajnos, nem éreztük.

Hirdetés

A hangosítással ugyanis akadtak problémák. Olykor nem mindig lehetett érteni, hogy Nádas Péter mit mond. Hajduk Károly színművészt bezzeg mikrofon nélkül is jól hallottuk, amikor A Párhumazos történetekből olvasott fel, előadásmódja beszippantott minket, megnyitotta előttünk a Nádas-univerzumot.

Egy árva szót sem szólt, aztán elájult

A különleges atmoszférájú felolvasás után Bazsányi Sándor vette át a szót, a témát nem meglepő módon a Párhuzamos történetek adta. Az irodalomkritikus elmondta: úgy tudja, hogy az íróhoz Madzar Alajos építész áll a legközelebb a nagyregényből. A felvetés után megkérdezte, mennyire azonosítja önmagával, és mennyire áll közel hozzá az a kritikai szemlélet, amelyet az építészkarakter megformál a műben. 

A szerző máshonnan indította válaszát, mégpedig onnan, hogy a Vidor Emil által tervezett Palatinus Házakban kifejezetten nyomasztó az udvar: kicsi, ellentétben a hatalmas épülettel. Nádas szerint ez félelmetes. Felidézte, hogy amikor gyerekként rosszat tett, a háztartási alkalmazott asszony átemelte őt a korláton, fogta, tartotta ugyan, de azt mondta neki, ha máskor is rossz lesz, akkor el fogja engedni. A jelenetet az édesanyja is látta, amikor kilépett a folyosóra.

Drámai pillanat volt, anyám ugyanis nem ordíthatott hangosan, különben a háztartási alkalmazott könnyen leejthetett volna. Megvárta, amíg visszaemel, aztán elájult.

Nádas Péter gyermekkorában Budapesten, a Pozsonyi út 12. szám alatt élt. Tíz évvel ezelőtt visszatért az egykori otthonába. Történt ugyanis, hogy Göteborgban találkozott Wéber Krisztinával, aki családjával utánuk költözött oda, s aki meghívta vendégségbe. Elfogadta a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/05/27/nadas-peter-beszelgetes-bazsanyi-sandor-irodalom-konyv/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Udvaros Dorottya visszatér a Katona József Színház színpadára

Udvaros Dorottya harminc év után vendégművészként visszatér a Katona József Színház színpadára – írja a …