2024. június 15., szombatMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Na, ilyen egy igazán jó strand – csak nem nálunk

Hirdetés

Na, ilyen egy igazán jó strand – csak nem nálunk

Magyarországon jelenleg szinte elképzelhetetlen, hogy a lakosság véleményét kikérjék egy beruházással kapcsolatban, az meg pláne, hogy közös erővel építsenek valamit, olyat, ami mindenkinek érdeke és használható is. Nem kell messzire menni ahhoz, hogy ezt megtapasztaljuk,

ugyanis Ausztriában van ilyenre példa.

Hirdetés

Véget ért a beruházás, idén június elején átadták az Új strand – Fertő tó kikötőöblöt az osztrák oldalon, Breitenbrunnban. A megnyitóünnepségen a kulturális, politikai és gazdasági élet szereplői mellett elsőként Breitenbrunn lakosai vehették birtokba a kikötőépületet, a felújított mólókat, az új zöldterületeket, az éttermet és strandbárt, valamint egy delikáteszüzletet. 

Közös erővel a pihenésért

A projekt kitűnő példája a sokféle érdekcsoportból kikerülő érintettek sikeres együttműködésére. A tervezési folyamatban részt vett Breitenbrunn önkormányzata, végig jelen voltak a természetvédelem területén dolgozó szakértők, Burgenland tartomány illetékes hatóságai, az UNESCO Világörökségi Tervezési Tanácsadó Testület munkatársai, valamint valamennyi felhasználói csoport és a helyi lakosság. A nemzetközi építészeti pályázat eredményeit a projekt elején több mint 800 polgárnak mutatták be. Ezt követően

megvitatták a felmerült kifogásokat és a lakossági elképzeléseket,

és mindezeket figyelembe vették a végleges koncepció kialakításánál. Az érintett csoportok ilyen mértékű bevonására eddig nem volt még példa Burgenlandban, célja pedig az volt, hogy a felújítással hozzáadott értéket teremtsenek a helyi lakosság számára és az ideérkező vendégeknek. 9

Galéria: Június elején adták át az Új strand Fertő tó elnevezésű beruházástGaléria: Június elején adták át az Új strand Fertő-tó elnevezésű beruházást(Fotó: Andreas Hafenscher)

A június 5-i sajtótájékoztatóval egybekötött hivatalos megnyitón Astrid Eisenkopf, Burgenland tartomány elnökhelyettese, Erwin Preiner a Világörökség Fertő tó Egyesület elnöke, Anja Tröllinger, Breitenbrunn település alpolgármestere, Matthias Grün, az Esterházy Vállalat vezérigazgatója, valamint Monika Waitusch, a Libelle Étterem üzletvezetője mutatta be a projektet.

Azonnal szembeötlő, hogy egészen más kultúra, mint az itthoni. A jól öltözött urak és hölgyek nem siettek el semmit. Mosolyogva köszöntötték a sajtó képviselőit és egymást. A sajtótájékoztató után nem szalagot vágtak át, hanem zászlót húztak fel a parton, jelezve, hogy átadták az új strandot. A pincérek apró falatkákat kínáltak a jelenlevőknek, akik nem habzsolták az ingyenkaját, hanem kulturáltan egyet, maximum kettőt fogyasztottak el.

Nincs biztonsági őr, mégsem lopnak

Az osztrákoknál nincs zéró tolerancia, így ünnepélyesen egy pohárka bort vagy pezsgőt elfogyasztottak a jelenlévők. Egyedül egy újságíró volt az, aki a nap folyamán nyolc-kilenc pohárnál sem állt meg. És ez csak az, amit láttunk. 

Néhányan azonnal használatba is vették a helyszínt, legyen szó vízpartról, bárról, étteremről, vagy delikáteszboltról. Voltak, akik délelőtt 10-kor már szerettek volna elfogyasztani egy hideg sört a nagy melegben, és a bár csak délben nyitott, mégis kiszolgálták őket. Próbáljon meg itthon valaki 11:58-kor bármit venni egy olyan helyen, ami délben nyit.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/06/11/ferto-to-neuer-strand-ausztria-magyarorszag-nyaralas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Zárt körben, ismeretlen időpontban helyezik örök nyugalomra Tompos Kátyát

Tompos Kátya május 31-én halt meg, hosszan tartó betegség után. Az előző héten virrasztást tartottak az …