2021. május 8., szombatMa Mihály napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 326,00 Ft
2021.05.08. Mihály Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 326,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Mutatjuk, milyen tartalmakkal hódít a TikTok

Hirdetés

Mutatjuk, milyen tartalmakkal hódít a TikTok

TikTok. Tizenéves gyerekek bizarr, magamutogatásra használt játszótere? Esetleg a Kínai Kommunista Párt kémkedési szuperfegyvere? Egy újabb értelmetlen applikáció, amit indokolatlanul felkapott a média, de pár hónap múlva már a kutya sem emlékszik majd rá? Mi ez az alkalmazás, és miért folyik még a csapból is?

A TikTok egészen 2020-ig az volt, ami. Egy minimális energia- és időráfordítást igénylő platform a fiatalabb korosztály számára. A magját viszonylag ártalmatlan és legfőképp rövid, táncos, szinkronizálós, komédia- és tehetségvideók alkották, amelyek a felhasználókat ugyan nagyon szórakoztatták, de a szélesebb nyilvánosságot nem igazán hozták lázba. Néha fel-felbukkant egy-egy veszélyesebb kihívás vagy trend, amin aztán jókat lehetett hőbörögni, de ezekről viszonylag gyorsan meg is feledkezett mindenki, mindössze annyi maradt meg a köztudatban, hogy a TikTok egy megosztóalkalmazás.

Kapcsolódó

Nincsen TikTok ladyszomjas nélkül

Jött a járvány, és Szomjas Jennifer belépett a nem is annyira virtuális valóságba.

Hirdetés

Az igazi fordulat a platform életében is akkor következett be, amikor mindenki máséban.

Jött 2020, jött a pandémia.

Az izoláció, a tétlenség és az unalom szentháromsága a szórakozásra kétségbeesetten vágyakozó Y generáció figyelmét is a TikTok felé fordította. A botrányok a felhasználói réteg kiszélesítésével egyre nagyobb visszhangot kaptak, az aggódó szülők pedig rendre lesápadtak azon, hogy milyen sok gyerek mennyire alulöltözve táncol, illetve milyen életveszélyes dolgokra buzdíthatnak a legfelkapottabb kihívások. Mindezek mellett Donald Trump is aktívan kampányolt azért, hogy mindenkiben rögzüljön: a kínai gyártmányú applikáció nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Hirtelen mindenki a TikTokkal kezdett foglalkozni, és egyáltalán nem pozitív értelemben.

Ugyanakkor a célközönség bővülésének hatására nem csak a médiavisszhang szökött az egekbe, az a bizonyos algoritmus is elszabadult. Az alapvetően hiperérzékeny alkalmazás felhasználói összetételének változásával a tartalmak is radikális átalakuláson mentek keresztül, sokkal szerteágazóbbak és specifikusabbak lettek. Sőt, megkockáztatjuk, hogy izgalmasabbak és szórakoztatóbbak is.

Ezért most összeszedtünk egy csokorral azokból a kicsit bizarr, kicsit fura, ugyanakkor kifejezetten érdekes trendekből, amelyek talán pontosabb képet adhatnak olvasóinknak arról, hogy érdemes-e komolyabban elmerülni a TikTok legmélyebb bugyraiban, vagy sem.

Kapcsolódó

A magyar TikTok arcai: a pillangós lány

Videóiban égszínkék lepkék, orchideamanók, mosolygós arcú ugrópókok, leopárdgekkók és lenyűgöző kígyók vállalják a vendégszereplést.

Mi az? Hasznos és érthetetlenül szórakoztató

Például a takarítás. Többek között ez is olyan kötelező tevékenység, amit jobb esetben legalább heti rendszerességgel, méla undorral, beletörődéssel, vagy ne adj’ isten élvezetből végzünk. Éppen ezért némileg furcsa, hogy a TikTokon hódít a tisztaságmánia. Csak a cleaning hashtag több mint nyolcmilliárd megtekintésnél jár, és nem úgy tűnik, hogy egy lecsengőben lévő trendről lenne szó. A kádak súrolástól az autótisztításig van itt aztán minden. Ami közös a feltöltött videókban: minél koszosabb valami kezdetben, annál nagyobb nézettséget generál a kisuvickolása. És valóban. Van valami különös élvezet abban, hogy kivételesen nem mi kapargatjuk a leégett kajamaradékot a tűzhelyről.

@aurikatariina

HAPPY TO HELP TWO OF MY FOLLOWERS AGAIN! Cleaned their house for FREE ???????? ##satisfying ##enjoy ##enjoyable ##pleasure ##kitchenclean ##renovation

♬ Astronaut In The Ocean – Masked Wolf

Aztán ott van a főzés. De nem ám akármilyen főzés! Minimális költségből és alapanyagokból gyorsan elkészíthető receptek tárházára bukkanhatunk pár másodperc keresgélés után, az algoritmus pedig teszi is a dolgát ezután, és folyamatosan nyálcsorgatóbbnál nyálcsorgatóbb ételeket dobál fel nekünk. Mindenkinek sikerült már belefutnia a feta sajtos, paradicsomos tésztába? Esetleg a százféleképpen töltött tortillákba? Bármilyen banálisan is hangzik ez, a „mit együnk ebédre/vacsorára” témát egészen könnyen eldönthetjük pár perc tiktokozással.

@foodies

YOU NEED TO MAKE THESE OMG ???????? #foodies (via @moribyan )

♬ Aesthetic – Xilo

Ne feledkezzünk meg a lakásdekorról sem! Ez a trend nem attól bizarr, hogy lakásdekorral kapcsolatos videók is vannak a TikTokon, hanem attól, hogy bizonyos DIY-projektek kifejezetten erre a platformra vezethetők vissza. Ezek között az ötletek között is visszakacsint az „olcsó alapanyagokból kreáljunk valami fantasztikusat” mentalitás. Ami feltűnő, hogy mostanában boldog-boldogtalan szőnyegeket készít a TikTokon, de olyan intenzitással, hogy az úgynevezett handtufting pisztoly már-már hiánycikknek számít a piacon. Aki nem tudta még le az első hullám alatt a lakásfelújítást, annak érdemes lehet pár látványos, de olcsó tippért felnézni a platformra.

@happy.rugs

Dm me on Instagram for custom orders! ???? #rugmaking #rugtiktok <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/04/22/tiktok-videok-kina-applikacio-kozossegi-media/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

YouTube-diszkó, 18. hét

YouTube-diszkó, 18. hét

Billie Eilish kígyóval a nyakában pózol, Funktasztikus beszól mindenkinek Pataky Attitól Nagy Ferón át Szikoráig, …