2022. szeptember 27., keddMa Adalbert napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
2022.09.27. Adalbert Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Műalkotásnak sem utolsó a földrengésbiztos járda

Hirdetés

Műalkotásnak sem utolsó a földrengésbiztos járda

Portugália utcáit járva különleges látványba botlik az ember – szó szerint, hiszen a helyi útburkolat (elsősorban a járda), portugálul calçada hepehupás kövei nem mindig a legbiztonságosabb felületek, pláne nem a hét dombra épült, az ősz beálltával gyakran esős Lisszabonban. 

Egyetemi tanulmányaim néhány hónapra a portugál fővárosba szólítottak. Korábban még nem jártam az országban, így nem tudtam, az infrastruktúra szempontjából mire számítsak. A reptérről közlekedő metróból kiérve azonnal elfogott az ideggörcs, hiszen a Rato megállónál jöttem a felszínre, ahol első ránézésre kimondottan ijesztő a város elrendezése. Meredek utak minden irányból, a csomópont közepén buszmegálló, a zebra csak jelzésértékű, mert a sofőrök simán áthajtanak rajta, és akkor még ott a legzavaróbb tényező: a bőröndöket a miniatűr macskakövekre hasonlító calçadán kell átvonszolni ebben a káoszban (ekkor még nem tudtam, hogy ez a neve).

Az első napokban folyamatosan Lisszabon utcáit róttuk egy szaktársammal, mivel a szintén ideggörcsöt okozó Navegante (helyi utazási bérlet) még nem készült el, így kénytelenek voltunk sétálni. Szaktársam a kövek méretén csodálkozott – kinek volt ennyi ideje az egész várost körülbelül 5×5 centis kövekkel kirakni? –, én pedig felvetettem, hogy ez a járda biztos, hogy csúszni fog és életveszélyes lesz, ha elered az eső, és nem is értem, hogyan közlekednek rajta az idősek vagy a magassarkús, esetleg babakocsis nők. 

Hirdetés

Felvilágosítás portugál módra

Másnap találkoztunk Daviddal, a portugál-venezuelai egyetemistával, akit kiutazásunk előtt néhány nappal ismertünk meg. Miközben az utazási kártyánk igényléséhez szükséges lap leadására vártunk (3 órás sor…) a Campo Grande aluljárójában, David elvitt minket sétálni, majd elmesélte a calçada történetét. 

Ekkor jöttünk rá, hogy a calçada a járda helyi elnevezése, és az utcánkat is erről nevezték el. A calçada nem véletlenül néz ki úgy, ahogy, és nem véletlenül borítja egész Lisszabont. A portugál főváros szinte egészét romba döntötte az 1755-ös földrengés és cunami, a tragédia fényében nem csoda, hogy a helyiek földrengésbiztos útburkolattal építették újra a várost.

A calçada földrengés esetén rugalmasan viselkedik, nem reped szét az út, hanem az apró kövek elmozdulnak egymás mellett

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2022/09/14/calcada-jarda-lisszabon-mozaik-csempe-foldrenges-portugalia/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Üzentek a színészek: Nem a jelen valódi cenzorainak vagy a rendszernek intett be

Üzentek a színészek: Nem a jelen valódi cenzorainak vagy a rendszernek intett be

Vilmányi Benett egy hete azzal indokolta a díj visszautasítását, hogy a ceremónia előtt a szervezők …